Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad

Odoslaťod valakas » 25 Aug 2010 08:18 am

Ahojte akvaristi,

chcel by som Vas pekne poprosit o radu. Moj problem je nasledovny.

Hygrophilla cherry leaf bola prva rastlinka v akva, krasne sa rozrastala, z 3 stoniek som mal za 2 mesiace 8 a cele akva bolo nadherne, zelene.
Po case sa zacali na listoch objavovat male dierky, teraz uz vyzeraju ako reseto. Ancistrusy mam v pocte 2 kusy, prikrmujem uhorkou, tabletkami pre prisavniky. V poslednej dobe som navyse vypozoroval divne pokrutene vrchne listy tejto krasnej rastliny, ked sa bocne listy zroluju akoby smerom dovnutra, smerom k stredu listu.

Skusim vlozit aj obrazok.

Akva ma 120 litrov, osvetlenie 2x36w sylvania aqua a grolux, ktory svieti mierne do ruzova. 20% vody menim kazdych cca 7 - 10 dni, ako vyjde cas. Na dne je cadicova drt, cierna, asi 0.7mm priemer ( zda sa mi dost vela, ale skuseny akvarista tvrdil, ze jemu to ide dobre a bola za dobru cenu ).
Teplota sa drzi na 24 - 26 k veceru. Do vody bublem CO2 z burciaku, v noci povolim vrchnak, takze buble kyslik a trosku co2, cez den dotiahnem a tak do akvaria ide iba co2ka.
Vodu davam obycajnu z vodovodu, uz mam objednany sera aquatan, len zatial som vodu pridaval neupravenu. Bohuzial, nemam ani ziadne testy, akosi na to neostali peniazky, preto informacie ako KH, PH, stav zeleza, nitratov neposkytnem.
Faktom ostava, ze v nadrzi je pomerne vela ryb. 20 ks neoniek, 20 ks mrenky pruhovanej (nezda sa mi, ze je to pod tym nazvom spravne, mala cervena rybka, samec krvavo cerveny s tmavsou papulkou ) 2 ancistrusy, 3 ottocinclusy, 2 slimaky ampularie, 5 samic gupky, 3 samcekovia, 4 panciernickovia sterbai a jedna bojovnica.

Davkoval som tabletkove sera florenette jeden tyzden 5 ks, druhy tyzden predpisane mililitre z tekuteho hnojiva od sery. V poslednej dobe som pridal zelezo od Tropicalu.
Ostatnym rastlinkam sa dari, echinodorusy, anubiasy, cryptocoryny. O valisneriach nemoze byt ani rec, rastu doslova ako z vody. Sagittarius subulata kapitola sama o sebe, ako som ho pred 6 mesiacmi zasadil, taky je aj teraz. Obdivujem akvaristov, ktori tu na forum pisali, ze im rastie tak, ze nevedia co s nim.
Vodu odkalujem tak ako som pisal, 7 - 10 dni, na dne byva vacsinou toho dost. Mam silne podozrenie, ze nadrz je prerybnena. Ak by bol toto problem, gupky darujem do chovproduktu alebo nejakemu zacinajucemu akvaristovi, pripadne kamosovi od 700 litroveho malawi, nech maju jeho ryby zivu potravu. Priroda je kruta :mrgreen:

Vopred Vam dakujem za konstruktivnu kritiku aj prispevky k teme.

Snad este mala podotazka: Ak budem musiet kupovat testy na vodu, v akom poradi by mali ist podla dolezitosti pre akvaristu? Jeden stoji 7 eur, takze vsetkych 7 ich naraz nekupim.


PS: Prave mi zazvonila postarka, prislo PMDD co som objednal od pana z BB, rozbalujem, pozeram vsetko ako slubil. Vcera o 16.00 som mu volal, dnes rano uz je v Poprade.
Prílohy
list.jpg
denne mi dva alebo tri plavaju na hladine.
hygrophilla .jpg
uz si na nu zasadla aj riasa, fakt je to asi pravda, ze ked sa prestane darit rastlinam, nastupia riasy...
cele akva.jpg
valakas
 
Príspevky: 5
Založený: 25 Aug 2010 07:42 am

Reklama

Re: Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad

Odoslaťod trinitysk » 25 Aug 2010 11:00 am

Predpokladam, ze uz ked vytiahnes tie listky z vody tak su akoby ususene a jemne ako papier, az na rozpadnutie, ze? A ak som spravne videl na tej poslednej fotke pri zvacseni, tak nove listy (vrcholcove) su bledulinko zelene az priesvitne biele, je to tak? Na tuto rastlinku mas malo svetla, pokial nebudes mat aspon 100W tak necakaj, ze bude pekna a husta, spodne listy ti budu stale opadavat (co sa uz aj deje). Vrcholce by mala mat do cervena..a to sa ti pri tomto svetle nikdy nepodari. Necakaj nejaku super krasnu kytku...
Aj bez testov si myslim, ze mas vysoku, a to dost celkovu tvrdost vody ako aj alkalitu, pH zasadite. Myslim, ze problem je nielen v mikre (hlavne nedostatok K ale aj Fe), ale paradoxne aj v makro prvkoch, ani sa mi to pri tej osadke nechce verit! Myslim, ze mas nedostatok N, predpokladam ze ta Val. gig. ktoru si tam neskor vysadil (mimochodom nehodi sa do takejto nadrze hlavne kvoli svojej velkosti ale ani viziualne) to vsetko zlikviduje. Skoda, ze nemas hodnoty vody, najma No3 by pomohlo (kup si UT/CT test, Fe test, No3 test). Dobre skusenosti a vyborny pomer kvalita/cena maju testy Tetra.

Doporucujem urobit nasledovne:
1. Odstrihnut napadnute stonky/listy
2. Nepouzivat Aquatan ani ine "zazracne vodicky, aj to malo mikra co tam das cez vod.vodu a co uz mas v akva cez hnojiva si zbytocne vyviazes, su to vyhodene peniaze...
3. Znizit tvrdost vody a alkalitu (je tu o tom popisane dost, pripadne nastuduj si http://maniakva.sweb.cz/chemie3.htm)
4. Castejsie vymeny vody - najlepsie 1x/max. 7dni, 30%-50% ale hlavne za vodu makksiu...
5. Hnojit mikro a makro postupne a to kazdy den, teda nie narazovo tak ako sa pise v navodoch pri vymene vody a pod. K hnojeniu je tu toho dost v teme PMDD...Opatrne s makrom, daval by som zatial len N a to 1ml/100l cisteho objemu vody v akva (6mg 99% KNO3 rozrob v 400ml destilky). Sleduj akva a hlavne riasy co to spravi s Hygrophilou.
Bolo by fajn mat aspon zakladne testy a poznat hodnoty vody vstupnej a v akva. S tym N mi to nejde naozaj do hlavy ale mal som presne tie iste priznaky a boli to makroprvky, hlavne N. Najlepsie by bola este jedna detail fotka na tie vrcholce, pripadne jeden list obetuj a nafot, nech som si isty...(no a najlepsi by bol No3 test samozrejme..:-)
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad

Odoslaťod valakas » 25 Aug 2010 11:28 am

Listky co vyberiem z akva su derave ako reseto. Zjavne im chyba pevna struktura, su polopriehladne, chyba im "hmota".

Kedysi mi tie hygrophilly cherry leaf krasne rastli, hotove trsy. Vrcholce scervenali, presne ako pises, ziskali taky ruzovo-bordovy nadych. Teraz su tie nove listky bledsie, navyse pokrutene ako som popisal vyssie. Prilozim aj fotografiu. Nezda sa mi preto, ze by som nikdy nemohol mat krasnu rastlinku pri tomto svetle, lebo uz krasna bola. Ked som ju kupil, zhodila vsetky listy a nanovo vyrasila nove, ktore sa krasne rozrastli. Neskor som sa docital, ze to je normalne, pretoze Rataj pestuje rastliny emerzne, iba ich rosia, nerastu pod vodou. Prezila a uchytila sa, teraz len preziva. Doslovne.
Je zaujimave, ze ta rastlina ma vynikajuce a zdrave korene, a od nich zacina vyhanat nanovo mlade listky, ktore maju cca 1 az 2 cm. Su vsak slabsej zelenej farby, a objavuju sa na nich tiez hnedaste bodky.

Tu Vallisneriu som tam vysadil pretoze mi to odporucali skuseni akvaristi z okolia, nakolko mam vela ryb a rastlina vyziera ziviny a zbytky potravy vo forme dusika. Asi som podcenil fakt, ze vyzerie rovnako rychle aj ostatne mikro a makro prvky. Len neviem ktory z nich mi chyba. Skusim teda zajst do obchodu, a kupit aspon ten NO3 test, ci v tom nebude nedostatok dusika. I ked v navode na PMDD ( a dalsich temach, ktore som prestudoval a stale mam v tom zmatok ) sa pise, ze pri vacsom pocte ryb v akvariu, KNO3 vynechat.
Teraz mi prisli 2 balenia PMDD, tak mozem hnojit ako bude treba. Najlepsie by vsak bolo zistit, ktory prvok chyba v akvariu.

Inak ten Aquatan fakt nemam pouzivat? Mam na neho skvele referencie, vyzraza vraj chlor a tazke kovy. I ked zas nemam chovnu ryb, ale spolocenske akvarium...
Prílohy
list3.jpg
list2.jpg
list1.jpg
valakas
 
Príspevky: 5
Založený: 25 Aug 2010 07:42 am

Re: Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad

Odoslaťod valakas » 25 Aug 2010 11:31 am

zjavne vidiet na niektorych fotografiach, ze list je takpovediac deravy, pripadne mu chyba zelen, je priesvitny.

bojim sa vsak pridat N, ked ma kazdy od toho varuje, ze vela ryb a k tomu este 8 zivorodiek a slimakov, ktore kadia ako o zivot, tak budes mat tolko dusika, ze az-az...

ako vyzera nedostatok zeleza na listoch? pripadne ako vyzera nedostatok draslika?
Prílohy
list6.jpg
list5.jpg
list po vybrati z akvaria
list4.jpg
zodvihnuta uroven kontrastu, tu je vidiet viac skutocny stav
valakas
 
Príspevky: 5
Založený: 25 Aug 2010 07:42 am

Re: Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad

Odoslaťod trinitysk » 25 Aug 2010 12:02 pm

Nie N to nie je, tieto foto to len potvrdili dakujem za ne. Ja som si predtym tie foto zvacsil ale nebolo to vobec tak dobre vidiet, ono to biele co som videl je vlastne spodok listu ktory sa takto deformuje a nie biely list samotny. Takze N nie, beriem spat.
Diery v listoch najma starsich castokrat ohranicene jemnou hnedo-zltou linkou je nedostatok K (v strede "bodky" tkanivo rastlinky nekrotizuje, zhnedne a behom par hodin vypadne takze ostava pomerne pravidelna dierka), strata pletiva je najcastejsie nedostatok Horcika, ale nie u Teba. V Tvojom pripade to bude Fe, nakolko aj samotne zilkovanie je blede, u Mg je zilkovanie normalne (niekedy az prilis zelene) a pletivo zlte.
Doporucujem Sera Florena do vody tak, ako som pisal vyssie, teda postupne (ku korenom strc Sera Florenette A, co najhlbsie). Strk co tam je nie je vhodny, je prilis hruby (idealna zrnitost rastlinkara je cca 3mm) a hrozi ze aj ked tam nieco das, nejaku tabletku, tak sa ti to dostane do vody, co nie je idealne...
To co som pisal o zmakceni vody silne doporucujem, inak je prijem mikra u rastlin blokovany...
Aquatan nie, tak ako som pisal. Pokial je ta voda normalne pitna pre ludi tak je to zbytocnost.
K Val.gig. -> bola by fajn vo vacsom akva, v takto malom to sposobuje to, co som uz spominal.
Foto cervenych vrcholcov pri tomto osvetleni by som rad videl, ak mas posli bud SS alebo tu pripni, to ma zaujima...
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad

Odoslaťod valakas » 25 Aug 2010 12:24 pm

Tak teda skusim z PMDD dodavat najma Fe, K, pripadne Tenso Cocktail + K?

Sera hnojivo mam, ale uz mi prislo aj to PMDD, snad to bude len specificky prvok, pripadne dva.

Co sa tyka zmakcenia vody, precital som tu stranku, na ktoru odkazujes vyssie. No dazdova voda nie, nemam ju kde odchytit v bytovke, vyluh z raseliny tiez nemam, prevarenie oni sami zavrhuju, nakolko je to kratkodobe riesenie.
Co teda pridat?


Fotku z cias ked sa akvariu darilo nemam, skutocne vsak vrchne listy boli bordovkasto-ruzove. Mam len par obrazkov z prveho dna chodu akva. Teraz su take valisnerie, najma ta cast rastlin, ktora je exponovana svetlu na hladine najviac.

Teda za rozpad struktury listu pri bielych zilkach je zodpovedne Fe, ak su zilky zelene a listy sa beztak rozpadaju, treba pridat K?
valakas
 
Príspevky: 5
Založený: 25 Aug 2010 07:42 am

Re: Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad

Odoslaťod trinitysk » 25 Aug 2010 13:37 pm

Sera bude teraz najlepsia, ver mi...S PMDD nastupis az bude problem vyrieseny, teraz experimentovat a hladat spravny pomer/mnozstvo davkovania PMDD, najma ak s tym nemas skusenost, nie je dobry napad (inak prejdi si predtym temu PMDD).
K zmakceniu vody mas hned prvy bod z mojho odkazu, asi ti to uniklo...1) ředěním vstupní vody s vodou demineralizovanou, destilovanou...
Fe - zlte pletivo aj zilky, najma listy ktore nie su ani stare ale ani uplne nove...hned pod vrcholcom rastliny ale uz takmer plne vyrastene...
K - male dierky ohranicene hnedo-zltym okrajom (celke to zacina zltymi skvrnami na listoch), neskor stred vypadne uplne, najma starsie listy...
Mg - zlte pletivo, zelene zilky (niekedy az neprirodzene), tyka sa podobne ako U Fe + aj upplne stare listy
Urcit presny dovod chybajuceho mikroprvku je vzdy zlozite, naviac je ucinnost jednotlivych prvkov medzi sebou zlozite previazana a preto nepovazujem za vhodne (a pre bezneho akvaristu aj mozne) dodavanie konkretneho mikroprvku, skor komplex mikroprvkov (moze ale samozrejme byt napr. so zvysenym obsahom Mg, ci Fe, ale zase tak aby tam bolo zastupene vsetko). Pravidelna vymena vody Ti zabezpeci, ze nebude nadbytok toho, ktoreho prvku a makksia voda lepsie prijimanie a fungovanie vzajomneho doplnovania sa jednotlivych prvkov.
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad

Odoslaťod valakas » 25 Aug 2010 13:42 pm

Dik trinity, len jeden detail.

V mojom prvom prispevku som napisal cim hnojim, a je to presne to, co mi radis robit aj nadalej.
Sera tekute hnojivo a Florenette tabletky ku korenom predsa pouzivam uz par mesiacov, a tento problem sa objavil za posledne 3 alebo 4 tyzdne.

Mam preto pokracovat s tym co radis?

Vodu skusim zmakcit zatial raselinovym vyluhom, ked zaprsi nazbieram si zo 10 litrov dazdovej. Chapem teda spravne, ze maksia voda = vyssi prijem mikroprvkov.
valakas
 
Príspevky: 5
Založený: 25 Aug 2010 07:42 am

Re: Hygrophilla "Cherry leaf" - diery v listoch & rozpad

Odoslaťod trinitysk » 25 Aug 2010 15:31 pm

Ano, na predavkovanie makroprvkami mi to urcite nepripada, hnojit tak, ako som vravel. Dost by pomohli hodnoty NO3, PO4, Fe, UT, GH. Takto reagujem len na to, co vidim na foto. Pripadne ak poznas nejakych akvaristov s testami tak poziadaj o ich pomoc a zmeraj si to...mozem sa samozrejme mylit. Moze byt napr. zvyseny PO4, vtedy vraj dochadza k blokovaniu prijimania mikroprvkov (vratane Ca co byva castou pricinou krutenia novsich listov), ktore aj ked pridavas tak nie su dostupne rastlinam....bez hodnot je to ale vestenie z krist. gule..
Ano, makka voda umoznuje lepsi pristup rastlin k mikroprvkom a ich vyuzitie. Dazdova voda je loteria (otazna je jej cistota, takze nedoporucujem), lepsia by bola Reverzna osmoza (pozri si tu o nej temu) pripadne demineral. kolona...ale naozaj neviem aku mas vodu, su to len dohady na zaklade foto. Hlavne men tu vodu ako som pisal a ak je mozne tak makksiu (idealokolo UT 4, GH 6) a ked budes mat tie vysledky testov tak to by bolo uplne najlepsie ich sem dat...
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.