Idem prerobit moje zariasene akva



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

mam si namiesto 120L dat 220L??

ano
57
85%
nie
10
15%
 
Celkový počet hlasov : 67

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod Patrox » 14 Aug 2006 06:15 am

AQVA, len tak mimochodom ťa chcem upozorniť, že pridávaním CO2 nemusíš vôbec pomôcť rastlinám, ale práve naopak - riasam. Úplne laicky ti to poviem asi takto (odbornejšie je to tu už veľakrát popísané...) Rastliny pre svoj rast potrebujú určité látky v rôznych koncentráciách (schválne nepíšem aké, ak veľmi budeš chcieť na NETe sa to dá nájsť). Limitom rastu rastlín je tá látka ktorej je najmenej (nie v porovnaní s ostatnými látkami ale porovnaním potreby rastlín). Pri riasach je to to isté (sú to tiež rastliny), ale (to ale je dosť veľké) riasam na rast stačí menej látok a v iných koncentráciách. Príklad: (nekameňujte ma je to len príklad..) Rastliny majú limitnú latku trebárz Fe, ktorého je v akva málo, určitej riase pre jej rast železo skoro vôbec nechýba. Teda riasy pre svoj rast budú mať dostatok látok (živým), ktoré vyžšie rastliny nie sú schopne absorbovať. Pridaním bez rozmyslu hocijakej látky okrem železa zapríčiní len toľko, že vyžšie rastliny lepšie rásť nebudú (limit Fe). Ale riasam sa bude o to viac dariť....
Takže aby som to zhrnul (kua som sa rozpísal) najskôr je dobré zistiť prečo sa v tvojom akvarku darí riasam (väčšinou to je zvýšené NO3 alebo PO4 - ale môže to byť aj niečo iné) a podľa toho upraviť-zmeniť pridávanie živín.
Obrázok používateľa
Patrox
 
Príspevky: 288
Obrázky: 50
Založený: 07 Feb 2005 15:30 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 14 Aug 2006 08:28 am

len ptoblem je v tom ze ja som nepridaval nic ine len železo(aj to len tocha)a možno v tom hnjive boli aj ine latky ale urcite som toho tam nedal az tak vela.A kolko by asi malo byt vo vode rospustene NO3??
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod redw » 14 Aug 2006 10:02 am

AQVA napísal:len ptoblem je v tom ze ja som nepridaval nic ine len železo(aj to len tocha)a možno v tom hnjive boli aj ine latky ale urcite som toho tam nedal az tak vela.A kolko by asi malo byt vo vode rospustene NO3??
No maximalne 50mg/L ale radsej menej.
Obrázok používateľa
redw
 
Príspevky: 368
Obrázky: 24
Založený: 12 Jún 2006 23:41 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 02 Okt 2006 19:31 pm

Po chilke odmlky som sa znova ozval v tejto teme.

Uz mi moje akva ide fakt na nervy tak ho idem na 100% prerobit v sobotu.
V piatok idem kupit strk.Neviete kolko by tak mohlo stat taky 15kg.Alebo sa vas opytam presnejsie.Kolko strku by treba do 120L akva a kolko to asi bude stat??

Myslite ze ryby prezju v niejakom malom akva aj 1 mesiac??

Potom pridu dalsie otazky tak sa pripravte.
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod caloghero » 02 Okt 2006 19:39 pm

cena strku zalezi na druhu, farbe, zrnitosti.... kilo tak cca. 15korun

120l akvarko mozes mat aj rozmery dna 40*30*100 na vysku a keby si chcel tam mat 5cm strku tak to vyratas nasledovne:

40*30*5 = 6000cm3 = 6l
(cvicenia z matematiky, 3. rocnik ZS, obsah a objem rovinnych a priestorovych utvarov)
takto isto budes postupovat pri vypocte objemu strku pri tvojom akvarku, lenze s inymi rozmermi :o

ake ryby? ake velke akvarko? s filtrom? bez? s dnom? bez? s rastlinami?

odpovedi je milion, len treba si otazky formulovat tak, aby nik neosedivel pri ich zodpovedani :?
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 03 Okt 2006 19:30 pm

caloghero napísal:ake ryby? ake velke akvarko? s filtrom? bez? s dnom? bez? s rastlinami?


To bola ako otazka alebo len tak.??

a este tie ryb ci preziju aspon jeden mesiac v niejakom malom akvarku alebo v niejakej vlkej flasi
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod redw » 03 Okt 2006 19:37 pm

Ako prečo ich chceš držať mesiac vo flaši? Ja som prerobil akvarium za 2hod.
Obrázok používateľa
redw
 
Príspevky: 368
Obrázky: 24
Založený: 12 Jún 2006 23:41 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 03 Okt 2006 19:45 pm

Chapes rastliny si v akvariu vytvoria podmienky im vhodne pre zivot.Pripravia vodu pre ryby.Vytvotri sa mikroflora.
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod martin_s » 03 Okt 2006 22:41 pm

Myslim ze pri debate o riasach sa zabudlo na jednu dost podstatnu vec a to zistit o aku riasu ide. Je to dost podstatne pri urceni problemu. Rozne riasy sa tvoria pri roznych podmienkach.

AQVA tak dlho nemusis cakat. Ako zaklad pre vytvorenie mikroflory mozes pouzit strk ktory mas v tom 120 litrovom akva a aj vodu z neho. tam vsade su pritomne nitrifikacne a denitrifikacne bakterie. mozes este pouzit niektory s pripravkov, kde su tieto bakterie vo forme koncentratu. Myslim ze nie je dovod nechavat ryby v nejakom stiesnenom priestore mesiac.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 04 Okt 2006 16:36 pm

Ale aj tak sa to bude podla mna opakova.Znova mi zacnu rast riasy.Mam vela ryb, ktore produkuju vela ODPADU.A ten mi rastliny nestihaju spracovat.MOzem nechat ryby mimo akva asi tak tyzden.

Aj tak som mal v plane pouzit niejaku cast vody a niejaku cast dna.
Stare dno, ktore ma velmi velku zrnitost zmiesam s novo zakupenym strkom, ktory bude mat mensiu zrnitos.Tym by som mal dosiahnut optymalne podmienky pre rastliny.

Este by som sa chcel opytat ci mam prevarat dno?? a co mam urobit aby rastliny stihali spracovavat NO2
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod Miloš » 04 Okt 2006 17:35 pm

AQVA napísal:Ale aj tak sa to bude podla mna opakova.

Tak potom naco ides prerabat akvarko? Ale mas pravdu v tom ze ak to akva len vypustis a znova napustis tak tie riasy tam skor ci neskor budu znova treba odstranit s pricinu a nie nasledok
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod martin_s » 04 Okt 2006 21:34 pm

Miloš napísal:Tak potom naco ides prerabat akvarko? Ale mas pravdu v tom ze ak to akva len vypustis a znova napustis tak tie riasy tam skor ci neskor budu znova treba odstranit s pricinu a nie nasledok


Presne tak. V prvom rade najdi pricinu. jednu si uz mozno nasiel a to vela odpadu, t.j. zdroj latok, ktore ti rastliny nestihaju spracovat. Ak budes robit nove väcsie akva tak urcite budes musiet doplnit aj rastliny. V prvom rade by som doplnil akva o uz spominane rychlorastuce rastliny ktore spotrebovavaju viac zivin pre svoj rast. Mozes dat aj nejake plavajuce, ktore odcerpavaju ziviny z vody. Prevarat strk by nebolo riesenie. Zlikvidujes tym potrebne bakterie.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 05 Okt 2006 17:12 pm

no tou prvov pricinov je vela ryb ktore tvoria vela odpadu.

To podla mna jedina pricini preco sa to deje.Este mozno aj to ze som rastlinam nijako nepomahal a to v podobe pridavania CO2.Tak rastliny zacali stagnovat a nerastli a tym padom sa pre riasy nadisla prilezitost a oni ju vyuzili.A este k tomu im pomahali ryby s uz spominanym odpadom vo forme vykalov.

Keby ze hned od zaciatku zalozenia pridavam CO2 tak by mi tie rastliny co som mal (Boli to rychlo rastuce rastliny) eastli tak by sa to asi nestalo.Aspon nie v takej miere.

Takze pricina by uz bola vyriesena.

Mamste jednu otazku.Ako richlo rastie microskoptum ci ako sa vala ta mala rastlina co sa pouziva na koberec
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod nanuska » 06 Okt 2006 12:12 pm

AQVA napísal:Mamste jednu otazku.Ako rychlo rastie microskoptum ci ako sa vala ta mala rastlina co sa pouziva na koberec

::microskoptum? hmm nemyslis nahodou micranthemum,... alebo potom uz len marsilea... ???
::na koberec este glossostigma, HC - hemianthus, eleocharis acicularis, riccia,...
::ako vyzera ten tvoj "microskoptum"? to by som mozno vedela co by to mohlo byt :wink:
Obrázok používateľa
nanuska
 
Príspevky: 381
Obrázky: 22
Založený: 23 Feb 2006 23:07 pm
Bydlisko: Zilina

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod Ceco » 06 Okt 2006 12:16 pm

AQVA, co tebe hlavne myslim si chyba, je trpezlivost. Akvaristika je aj o trpezlivosti. Ak sa nou nevies obrnit, najdi si ine hobby.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 06 Okt 2006 22:19 pm

to je Micranthemum micranthemoides.

Vyzera to takto.
http://www.floraquatic.com/administrer/ ... moides.jpg

Mna len zaujima ako rychlo to rastie aby som nebol prekvapkany.

For Ceco: Som trpezlivy.To sa ako nemozem opytat ako to rychlo rastie??
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 07 Okt 2006 09:06 am

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Vsera som drel ako kon aby som to dorobil.Ale vysledok sa mi zatial libi.
Co vy na to??
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 07 Okt 2006 13:28 pm

pls niejake komentare
Co je na tom zle alebo co sa vam na tom paci
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod strbino » 07 Okt 2006 14:10 pm

moj nazor: strk ma velku zrnitost, zly vyber rastlin a v prvom rade malo rastlin , pozadie mohlo byt jednofarebne,
toť moj nazor
strbino
 
Príspevky: 933
Obrázky: 99
Založený: 30 Okt 2005 23:10 pm
Bydlisko: Nitra

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod Ceco » 07 Okt 2006 14:32 pm

AQVA napísal:For Ceco: Som trpezlivy.To sa ako nemozem opytat ako to rychlo rastie??


Toto sktucone nie je o trpezlivosti, ale pytal si sa. Skus sledovoat aj skor napisane prispevky (hlavne ak su tvoje ...)
AQVA napísal:Po chvilke odmlky som sa znova ozval v tejto teme.

Uz mi moje akva ide fakt na nervy tak ho idem na 100% prerobit v sobotu.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod Miloš » 07 Okt 2006 14:50 pm

1. otoc pozadie teda ak je na druhej strane jednofarebne
2. ovela viac rastlin
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod AQVA » 07 Okt 2006 15:51 pm

vsak treba na to trpezlivost.Rastliny vyrastu.Este niejake dokupim.
Inac je tam dost rastlin len som ich musel poriadne oholit.Vsak ste mali moznost vidiet moje minule akvarium.(Sama riasa a hlavne na rastlinach.) Tak som odstrihol vsetky zariasene listy.A z toho vypliva ze kazdej rastliny co som mal v akvariu ostali 2 listy.

To Miloš:Nemam ine pozadie a aj tak by som ho nedal naopak.
To Ceco:Tymto co ako sledujes??Ze namiesto toho ze som akvarium urobil v piatok namiesto soboty alebo co??
Obrázok používateľa
AQVA
 
Príspevky: 118
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2006 18:55 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod Ceco » 08 Okt 2006 09:09 am

AQVA napísal:...To Ceco:Tymto co ako sledujes??Ze namiesto toho ze som akvarium urobil v piatok namiesto soboty alebo co??


Nechaj tak, casom mozno pochopis.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Idem prerobit moje zariasene akva

Odoslaťod redw » 11 Nov 2006 00:40 am

Cav AQVA, už prešiel mesiac odkedy si prerobil akva, je to lepšie či si tam kde si bol aj predtým???
Obrázok používateľa
redw
 
Príspevky: 368
Obrázky: 24
Založený: 12 Jún 2006 23:41 pm
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.