azet napísal:...
ad arowana: mno neviem, mne sa ukazali ako jedny z citlivejsich ryb. hlavne na prejavy roznych (zrejme parazitickych) crevnych problemov. urcite citlivejsie ako vacsina tetrovitych a kaprovitych bezne chovanych. v roznych atlasoch sa pise o jej bezproblemovosti a odolnosti, ale to je podla mna nespravne. u mna som pozoroval aj extremnu citlivost na rychlu zmenu teploty a ine prejavy citlivosti, kym ostatne ryby, ktore som doteraz choval taketo zaobchadzanie zvladalo bez veskerych problemov.
Čiastočne s tvojím názorom môžem súhlasiť, ale tvoje skúsenosti majú jedinú príčinu a tá je, že momentálne ponúkané ryby / s najväčšou pravdepodobnosťou aj tvoje /, sú takmer výlučne pôvodom z ázijských importov.
Moje tvrdenia o ich bezproblémovosti / nemyslím tým odchov plôdika, to je už iná kategória /, sú výlučne z osobných skúseností s rybami, ktoré som choval a odchovával pred cca. 25 rokmi, až donedávna takmer kontinuálne a nepochádzali z Ázie, ale z pôvodne dovezených rýb, ktorých potomkovia dodnes kolujujú medzi niektorými chovateľmi. Tieti ryby boli a sú, skutočne bezproblémovými chovancami.
Jedine ich občas decimovala oodinioza, tá sa však dá preliečiť ľahko, ako letná nádcha.