Predvčerom som spravil väčšiu zmenu - vyhodil som ten koreň. Bol velký na to akvárko (aj keď to tak z fotiek asi nevyzerá) a dosť komplikoval údržbu. Namiesto neho som tam šupol menšie drevo z druhého akvária. Akvárko teraz pôsobí ovela vzdušnejším dojmom, len decká začali ešte intenzívnejšie reptať, že by tam chceli nejaké ryby čo by plávali hlavne v hornom stĺpci vody. Neónky aj fantómy sa držia skôr v strede a dole. Napadá vás nejaký menší druh rybiek čo by sa tam biotopne (to jest J. Anerika) hodil a nevyžadoval by velký húf? Predpokladám že by to akvárko ešte nejakkých 4 - 6 malých rybyčiek mohlo zniesť. Živorodky tam nechcem. Uvažoval som nad nejakými malými sekierkami, ale tie sa zase deckám nepáčia. Ďalšia možnosť sú pôvodne zamýšlané H. amandae pri ktorých sa uvádza že obsadzujú stred a vrchné vrstvy akvária, ale mám obavu či by sa neprispôsobili zbytku osádky a nemotali sa tiež dole. Napadli ma aj nejaké drobnoústky, ale s tými nemám žiadne skúsenosti a podla literatúry jej asi vyhovuje väčší húfik, tak neviem. Ani neviem či sa dajú bežne zohnať. Jediné tetry ktoré sa určite mocú pod hladinou sú "hokejky", ale tie sa mi zdajú do 100l trochu velké. Mám zbytok húfu (asi 3 kusy) v 200ke. Možno že by som ich tam mohol na skúšku preloviť, len už sú dosť staré, tak neviem či by to bol dobrý nápad. Nerád by som deckám z toho robil hospic

. Trochu sa pohrávam aj s myšlienkou skúsiť vymeniť Cor. nannus za väčší húfik (8 kusov?) Cor. pygmaeus. O tých som čítal že zvyknú lietať po celom akvárku, čím by som oživil aj dno (tie nannusy sú dosť lenivé), ale neviem nakolko je to pravda.
Ak by ste mali nejaké iné návrhy, resp komentáre k mojim úvahám, budem rád.
P.S. - z troch ramireziek mi po necelom roku ostala už iba jedna. Nechám ju tam dožiť, a potom by som to akvárko nechal asi už čisto pre tetrovité ryby + čističe - pancierničky a otíci. Ešte postrádam jednu neónku a dvoch otíkov. Čo za cca rok fungovania akvária s dvoma epidémiami krupičky a s teplotou už skoro mesiac sa motajúcou okolo 30ky nepovažujem za vôbec zlý výsledok.