Sunkafit napísal:Ta riasa bude podla mna zásluhou prave toho filtra a teda zleho prúdenia vody v akvariu+slabej výmeny vody
No že by voda v akváriu prúdila slabo by som netvrdil. Osobne mám v akváriách radšej slabšie prúdenie. Ale keďže je voda v tomto akváriu pekne číra, tak to nechávam takto a filter nijako neškrtím. Zdá sa že to funguje celkom dobre. K tej riase - naozaj netuším aká bola príčina jej vzniku, nemyslím že by v tom bola iba filtrácia. Pre mňa je dôležité že už takmer celkom vymizla. Teraz sa sporadicky ukazuje iba na zopár miestach. Zaujímavé je že práve na tých najlepšie osvetlených. Niekto tu písal že to budú nejaké odumreté zbytky rias, ale vzhladom k tomu že bublinkuje (ako jediná v akváriu - rastliny nevypúšťajú nič) tak by som povedal že je dosť živá (teda aspoň jej podstatná časť). To isté robí aj v ďalšom akváriu. Dosť mi v boji s ňou pomohli aj slimáky neritina - zdá sa že im dosť chutí. Krásne vyčistili akvárium, na druhú stranu niektoré miesta sú po nich riadne bodkované.

Čo si predstavuješ pod slabou výmenou vody? U mňa to týždenne robí nejakých 15 - 20l. Nie je to zrovna tretina, ale nemám pocit že by to bolo málo.
Ešte k akvárku - v sobotu na burze si decká doplnili stav pancierničkov (s tých kúpených na akvajeseni ostali iba dvaja). A nejak som nemal to srdce nedovoliť aby si tam dcéra kúpila 5 samčekov endleriek. Zamilovala sa do tých rybyčiek na výstave živorodiek na akvajeseni a trez keď ich tam uvidela, tak bola celkom vo vytržení. Beriem to tak že sú to krpaté rybky (aj keď živodky), tak snáď to akvárium ešte zvládne. Takže momentálny stav rýb - 10 neóniek, 6 (alebo 5? - nejak som ich už dávnejšie nepočítal) x fantóm čierny, 5x panda, 5x otík, 5x samček endlerky + 3 slimáky neritina.
Je toho tam už dosť, ale zatial akvárko funguje celkom dobre.
Trochu ma mrzí že na niektorých miestach celkom odišiel eleocharis - bola to pekná dekoračná rastlinka. Ešte sa na dvoch miestach v strede drží, ale už nie je zďaleka taký pekný. Ako by zhnedol. Zrejme sa bude porúčať aj ten. V druhom akvárku kde ho mám viac, sa zatial drží.
Tak isto sa mi rozpadol jeden väčší druh mikrosoria. Ostali z neho tri časti, každá s jedným listom. Som zvedavý či to ešte rozchodí. Menšie idú zatial bezproblémovo ďalej.