Set vs. vyskladaj si sám
po dlhej úvahe som nakoniec zvolil set, rozhodoval som sa medzi vyskladaním si vlastnej nádržky optiwhite, Dennerle nano cube 30l, Dennerle scapers tank 35l a Blau 28l/18l. Vybral som si set a nie vyskladanie vlastného akvária hlavne kvôli predným oblým stenám, originál krycieho skla s držiakmi a trocha zavážila aj cena, je síce pravda, že keby som si vyskladal nádržku sám, mal by som v nej kvalitnejšie veci, ale aj o poznanie drahšie, chystám sa na malé akvárium zamerané na rastliny bez rýb, prípadne s pár krevetkami, preto si myslím, že nepotrebujem až tak výkonnú filtráciu a pre teraz mi bohate stačí filter zo setu. Čo sa týka setov, zvolil som si BLAU 28l, veľmi rozumná cena - necelých 50e, zaoblené predné steny, originál krycie sklo aj s podložkou v cene setu, závesný filter, ktorý je mne osobne oveľa sympatickejší ako rohový od Dennerle, rozmery nádrže ako nachlp ušité pre mňa. Nano cube vypadlo na kastingu kvôli tomu, že sa chystám na rastliny, prišlo mi, že je pre moje potreby zbytočne hnené do výšky, scapers tank prehralo na rozmeroch a cene, BLAU 18l bolo zase prinízke. svetlo k setu BLAU led 9w aj so stmievačom má dve veľké nevýhody - je plastové a na litre v akváriu relatívne slabé (aj keď sa udáva, že u led lámp sa 0,3w/l rovná približne 1w/l T5 trubíc treba zohľadniť aj výšku akvária) no v rámci mesačného zábehu bude myslím (a dúfam

Tak a teraz k nádržke

dátum založenia: 12.4.2018
set BLAU 28l - 40x25x28cm
závesný filter BLAU FM 120 s výkonom 150 l/h
osvetlenie BLAU Led 9w
substrát ADA Aqua Soil Amazonia 7-8l (vstupné hodoty vody sú pH 7,8, GH 21, KH 15 a NO3 25, takže dúfam, že to také množstvo aktívneho substrátu upraví do rozumných hodnôt)
hnojivo ADA Green Brighty K, ADA Green Brighty Mineral
kamene ADA Dragon Stone
CO2 burčiak

rastliny HC, eleocharis vivipara a staurogyne repens a egeria densa spolu s ceratophyllum demersum len na zábeh aby mi vyťahovali dusičnany
budúce osadenstvo plánujem CRS a jednu, dve Atyopsis gabonensis
ostatné príslušenstvo ako sklenený ADA style závesný teplomer, sklenený dropchecker, sklenený CO2 difúzor a zahnuté nožnice mám objednané z Alli, som dosť zvedavý na kvalitu, keďže to celé vyšlo na menej ako 10e

Použijem klasický systém zábehu pre amazoniu, čiže prvý týždeň - každý deň výmena 50% vody, druhý týždeň - každý druhý deň výmena 50% vody, tretí týždeň - každý tretí deň výmena 50% vody, štvrtý týždeň a viac - raz týždenne výmena 50% vody. budem vďačný za akékoľvek rady, nápady a postrehy