Jirka Scobak napísal:Kryt NE - leda ze by v akvariu byly ryby, ktere vyskakuji.
Argumenty proc NE:
1) Sklo se zanese usazeninami, prachem, pripadne rasami. Propousti hur svetlo, sklo po roku a pul nevypada tak esteticky jako prvni tyden.
2) Prach nepada na sklo, ale do akvaria, kde ho (doufam) zuzitkuji vodni rostliny (rozhodne vykaly ryb vyprodukuji vic sajrajtu nez prach). Nemusim utirat prach na mistech, kde mam akvaria.
3) Rostliny mohou rust nad hladinu (dost podstatne).
4) Pokud se v akvariu kazi voda, citim to hned.
5) Mohu dat zarovku az tesne nad hladinu - rostliny prijimaji vic svetla.
6) Mam v byte volny kus vodni hladiny - pocitove je to mnohem lepsi, nez bedny zakryte sklem.
7) Vyhoda pri manipulaci (krmeni, cisteni, upravy) - nemusim nic zvedat, odkladat, nemusim manipulovat se sklem.
Nakonec mohu dodat, ze jsem byl liny behat ke sklenarovi a davat si delat sklo. Kdysi jsem kryt mel, ale stale jsem resil manipulaci s nim pri krmeni a taky se parkrat odstipl nebo rozbil. Tak jsem to skusil bez nej a uz ho nemam nikde. Vyskakalo mi dost ryb, ale vzhledem k poctu, ktery mam, to neni az tak katastrofalni.
Neskacou vubec: supecci synodontis, platydoras, corydoras, sekavci. Vzhledem k mnozstvi skacou velmi malo take zivorodky. Neregistruji, ze by skakaly krevetky.
Vetsinou ryba skace, kdyz je v akvariu nova a boji se. Pomuze, kdyz je cast hladiny zarostla vodnimi rostlinami. Skakani ryb muze signalizovat zhorseni kvality vody.
Slimaci neritina utikaji z akvaria, kdyz v nem neni dost ras.
Giftzahn napísal:njn, kryt na akva je celkom dobra vec pri vyskakujucich rybkach, unikajucich krevetach, pripadne pri slimakoch ktore radi vyliezaju z akvatakztiez pokial je akva prikryte je odparovanie vody o dost pomalsie ... a samozrejme vsadepritomy prach sa predsa len tazsie dostane do akva .... a samozrejme pokial ma niekdo "zasrane" krycie sklo prachom, vonym kamenom atd. taktiez svetlo sa tazsie dostane do akva a k rastlinkam
![]()
samozrejme akva bez krytu, krycieho skla, s rastlinkami rastucimi nad hladinu je rozhodne krajsie ako akva s krytom, krycim sklom ale tu uz kazdy sam musi rozhodnut ci prevazi esteticka stranka alebo napr. bezpecnost obyvatelov akva
@tigrik321: njn, tigrik skus na chvilku "schovat drapky".... v tvojom prispevku nie su uvedene argumenty pre a proti ziadne .... takisto si neuviedol ziadne sovoje skusenosti s akvariom s krycim sklom, krytom a bez neho .... na zaklade ktorych si dospel k jednoznacnemu zaveru ze Jirka pise blbosti a jeho argumenty su chabe....
Imrich Fuljer napísal:Stale tvrdim jedno zavri oci a predstav si, ako je to live. Maju tam sklo nad riekami, alebo nie... A co davkovanie CO2 v akvariu je to iny plyn-vzduch, ako ten co dychas v miestnosti, kde je akvarium. A aky, ten vzduch obklopuje rastliny v prirode ? Ze by iny, ako v tvojej miestnosti pri akvarku ? A tento prispevok ma toho viac, ale to radsej zmazem.
Imrich Fuljer napísal:No, ako tvrdim predstav si, ze si Lev, alebo rastlinka. Co by si rad to umele alebo napodobnovanie ? Alebo to co je najblizsie k normalu ...
astro napísal:čo najbližšie, najvernejšie, najprirodzenejšie k prírode, tak aby sa to páčilo nám a aj rybičkám, o to snáď väčšine akvaristov ide...myslím, že aj tebe tigrik, však?
vest napísal:od vest » 30 Nov 2004, 08:32
odparena voda sa zraza na skle,zasycha,vytvara sa biely povlak z vapnika a mineralov obsiahnutych vo vode,znizuje sa priepustnost svetla z coho maju najväcsiu radost rastlinky. Takze by som to ponechal na kazdeho,ako si spravi.Ja osobne kryt nemam ale mam sietku proti vyskakovaniu ryb a odparena voda nevadi,aspon nie je sucho v izbe.
VLADY napísal:od VLADY » 06 Mar 2008, 20:36
Ja mám krycie sklá a podla mňa je to lepšie ako mať volný vrch lebo tam napadá kopec prachu a iného sajrajtu .ale nechápem ako sa môžu robiť z odparovanej vody mapy šak sa odparuje len čistá voda ...ak sa tvorí aj kameň a iné zaschnuté minerály tak to bude asi tým len ak sa sklo oprská vodou z akvarka priamo a tá tam potom zanechá tie mapy....
Jan?ula napísal:od Jan?ula » 26 Dec 2004, 11:11
Prykriť hladinu akva? Môj osobný nazor je že v každom pripade ano.Vždy som zakrival akva sklom niekolko krat sa mi podarilo na noc po krmeni rýb že som sklá zabudol zavrieť a výsledok? Niekolko povyskakovaných mečúnov, ktoré boli rano na zemi mrtve.A ešte k tomu sklu. Teraz ho už nepouživam ale mam rovno kryt zo svetlami lebo ako tu už spominal "vest" usadzal sa tam vapnik ...a intenzita osvetlenia bola menšia.
Jirka Scobak napísal:od Jirka Scobak » 06 Mar 2008, 22:32
Kryt NE - leda ze by v akvariu byly ryby, ktere vyskakuji.
Argumenty proc NE:
1) Sklo se zanese usazeninami, prachem, pripadne rasami. Propousti hur svetlo, sklo po roku a pul nevypada tak esteticky jako prvni tyden.
2) Prach nepada na sklo, ale do akvaria, kde ho (doufam) zuzitkuji vodni rostliny (rozhodne vykaly ryb vyprodukuji vic sajrajtu nez prach). Nemusim utirat prach na mistech, kde mam akvaria.
3) Rostliny mohou rust nad hladinu (dost podstatne).
4) Pokud se v akvariu kazi voda, citim to hned.
5) Mohu dat zarovku az tesne nad hladinu - rostliny prijimaji vic svetla.
6) Mam v byte volny kus vodni hladiny - pocitove je to mnohem lepsi, nez bedny zakryte sklem.
7) Vyhoda pri manipulaci (krmeni, cisteni, upravy) - nemusim nic zvedat, odkladat, nemusim manipulovat se sklem.
Nakonec mohu dodat, ze jsem byl liny behat ke sklenarovi a davat si delat sklo. Kdysi jsem kryt mel, ale stale jsem resil manipulaci s nim pri krmeni a taky se parkrat odstipl nebo rozbil. Tak jsem to skusil bez nej a uz ho nemam nikde. Vyskakalo mi dost ryb, ale vzhledem k poctu, ktery mam, to neni az tak katastrofalni.
Neskacou vubec: supecci synodontis, platydoras, corydoras, sekavci. Vzhledem k mnozstvi skacou velmi malo take zivorodky. Neregistruji, ze by skakaly krevetky.
Vetsinou ryba skace, kdyz je v akvariu nova a boji se. Pomuze, kdyz je cast hladiny zarostla vodnimi rostlinami. Skakani ryb muze signalizovat zhorseni kvality vody.
Slimaci neritina utikaji z akvaria, kdyz v nem neni dost ras
ts.jethro napísal:od ts.jethro » 26 Jan 2010, 23:22
zaujimalo by ma ci nam kricie sklo nahodou nezadržuje niektoru casť svetelneho spektra....ma niekto v tom jasno???
Giftzahn napísal:od Giftzahn » 27 Jan 2010, 08:20
njn, kryt na akva je celkom dobra vec pri vyskakujucich rybkach, unikajucich krevetach, pripadne pri slimakoch ktore radi vyliezaju z akva takztiez pokial je akva prikryte je odparovanie vody o dost pomalsie ... a samozrejme vsadepritomy prach sa predsa len tazsie dostane do akva .... a samozrejme pokial ma niekdo "zasrane" krycie sklo prachom, vonym kamenom atd. taktiez svetlo sa tazsie dostane do akva a k rastlinkam
samozrejme akva bez krytu, krycieho skla, s rastlinkami rastucimi nad hladinu je rozhodne krajsie ako akva s krytom, krycim sklom ale tu uz kazdy sam musi rozhodnut ci prevazi esteticka stranka alebo napr. bezpecnost obyvatelov akva
martin_s napísal:od martin_s » 27 Jan 2010, 15:14
S niektorymi tymi bodmi co napisal Jirka by som celkom nesuhlasil... Napr. s tym co vyskakuje a co nie. Corydoras vie tiez vyskocit z akva (uz par krat mi nabural hlavou do krycieho skla a stalo sa mi aj ze mi vyskocili), tak isto aj sekavci (napr. kuhlii) a krevety tiez zvyknu vyskakovat (Neocaridina denticulata). A z akvaria zvyknu utekat nie len neritiny (mne nadvihla aj krycie sklo na mini) ale aj ampullarie. Dokonca mi uz aj splaseny prisavnik narazal do krycieho skla.
Co sa tyka toho prijemneho vlhka... zavisi od mnozstva odparenej vody. Pri velkom mnozstve sa ti ta zvysena vlhkost vzduchu moze odrazit aj na stenach - zacnu vlhnut a chytat pliesen. Cize je to dost na zvazenie ci krycie sklo ano alebo nie. Na to sa neda jednoznacne odpovedat.
Jirka Scobak napísal:Slimaci neritina utikaji z akvaria, kdyz v nem neni dost ras.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.