je tu mrtvo!!!



Všetko okolo amerických cichlíd

je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 12 Sep 2005 20:07 pm

to je nas naozaj tolko malo co chovame ameriku???
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Reklama

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod marlo » 12 Sep 2005 21:17 pm

No mozno vas je naozaj malo.
Ale skus napriklad sam zdokumentovat svoje akva foto+popis a dt ho do fora >> napr: Vase akvaria
A je mozne ze rozprudis nejaku debatu na tuto temu.

Popripade ka mas nejaky konkretny problem a nenasiel si tu na fore na neho odpoved tak sa opytaj.

Vela ludi cita ale neprispieva..mozno ich svojou otazkou prinutis napisat svoj nazor
Obrázok používateľa
marlo
akvaland.sk
akvaland.sk
 
Príspevky: 1426
Obrázky: 25
Založený: 13 Jún 2002 14:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod jocai » 12 Sep 2005 21:40 pm

Marlo má pravdu, aj keď možno neprispejem, nakoľko ameriku nemám, tak sa aspoň rád niečo nové naučím.
Obrázok používateľa
jocai
 
Príspevky: 96
Obrázky: 9
Založený: 13 Jún 2005 18:07 pm
Bydlisko: Ša?a

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 13 Sep 2005 15:10 pm

akvarko mam na www.akvaria.sk tema marosove akva ale tam mi na to dokopy nikto nic nenapisal ked budem mat cas dam to aj sem
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod Kulgan » 13 Sep 2005 18:58 pm

ozzmozis napísal:to je nas naozaj tolko malo co chovame ameriku???
Ono to mas tazke. Ak nepocitam niektore druhy hlavne Apistogram, tak sa jedna vacsinou o majestatne, majetnicke, casto agresivne, velke a vacsie ryby, ktore sa nadovsetko relativne jednoducho rozmnozuju. Hned v uvode upozornujem, ze v daslom texte neuvazujem o skalaroch a discusoch.
Z hladiska rozmnozovania sa, su pre chovne neatraktivne. Kedze mavaju vela potomstva, v kombinacii s relativne jednoduchym rozmnozovanim sa, sa stavaju lacnymi. A tym padom sa paradoxne niektore druhy dost tazko zhanaju. Na druhej strane bezny, domaci chovatel, ktory odchoval cca 130 kancikov alebo 300 akar je postaveny pred problem kam snimi. A to bolo jedno trenie :!:
Z hladiska chovu je potrebna relativne velka nadrz pre maly pocet ryb, pri ktorych rastliny vacsinou zivoria alebo odumieraju. Tym padom kamenne akvariu. Ano ma svoje caro, ale nie kazdemu vyhovuje, vid. rozne pokusy ozivit taketo akva rastlinami napr. u afriky.
Divis sa potom, ze je malo chovatelov "ameriky"? Sam som pred 3 rokmi choval Archocentrus nigrofasciatus (tiez xanthoricku formu) a odchoval (bez nejakeho velkeho pricinenia sa) 135 mladych. Nebyt toho, ze som sa musel narychlo stahovat a v danej dobe zrusit docasne obe akva, tak predpokladam, ze ich podstatnu cast by som mal dodnes. Ujal sa ich kolega, ktory mal nahodou volnu 500-ku.
Momentalne mam duhovky a som spokojny. O americkych cichlidach momentalne len snivam. Take 2-3 pary Thorichthys meeki by este moja 200-ka zvladla, ale to by v nej uz ine ryby pomaly nemohli byt. A mojim najvacsim snom su naozaj velke druhy napr. Amphilophus citrinellus. Zial si nemozem dovolit ten luxus zriadit a prevadzkovat 800-1000 l pre styri az sest ryb.
ozzmozis napísal:akvarko mam na www.akvaria.sk tema marosove akva ale tam mi na to dokopy nikto nic nenapisal ked budem mat cas dam to aj sem
Ked uz som sa tak rozpisal, dovolim si okomentovat Tvoje akva. Osobne som toho nazoru, ze pre 150 l akva, s takou osadkou mas nevyhovujucu filtraciu. Neviem ako casto menis cast vody, ale skor ci neskor zacnes mat problemy s hladinou dusikatych latok. Osobne by som zacal sledovat ich hodnoty a podla ich hladin prisposoboval vymenu vody. Casom sa dostanes na dost kratky interval. Najrozumnejsie by asi bolo vymenit filter za vacsi, i ked pri tom pocte ryb sa castej vymene vody aj tak nevyhnes.
Apropo pocet ryb. Pises, ze mas v akva 40 ks A. nigrofasciatus a 6 ks A. sajica. Podla fotografie ide skor o mlade a oni potvorky podrastu. Pre 150 l akva je to velmi vela. Treba si uvedomit, ze to akva je pri tom pocte ryb skor rozplavacka :D nez spolocenske akva. Ked som choval A. nigrofasciatus mal som v 150 l 2 pary, asi 4 prisavnikov a bolo to tak akurat dost.
Obrázok používateľa
Kulgan
 
Príspevky: 101
Obrázky: 10
Založený: 19 Júl 2004 15:33 pm
Bydlisko: Senec

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 13 Sep 2005 19:35 pm

tak na uvod...dakujem za rozsiahli prispevok ,kamenne akvarium mi vyhovuje a zatial si neviem predstavit ze by som tam dal rastliny pretoze ma vobec ale vobec nelakaju odchovavat ryby som v plane vobec nemal ale ten moj pekny parik si nenechal zozrat ani jedno mlada tak to proste islo . z mnozstvom mladych a ich predajom som samozrejme mal problem tiez ale uz maju rezervovane miesto v novom chovprodukte u nas na sidlisku a o tyzden uz budu tam(pocitam ze pri dalsom vytere uz budu mlade pozrate sajicami) apropo kupil som ich 6 ale ked vyrastu a vytvori sa par ostatne 2 resp 4 pojdu na predaj tj. v akvariu mi ostane 1 par nigrofasciatov,1 po pripade 2 pary sajic a prisavniky co si myslim ze by malo byt idealne. k vode: nemenim skoro nikdy iba dolievam odparenu ale mam 24 hodin denne zapojeny vzduchovac teda predpokladam ze sa to vylucuje a ryby nejavia ziadne znamky znepokojenia su 100 percentne zdrave

a na zaver mojim snom niekedy bolo mat afriku (tropheusy a spol) ale bol som od toho odhovoreny kvoli narocnosti ci uz financnej alebo castej starostlivosti ale ked sa tak teraz nad tym zamyslam a prezeram si akvaria roznych ludi pripada mi to ako seriova vyroba (samozrejme tym nechcem nikoho urazit-mne sa to tiez paci ale vzdy som bol akosi underground) a z americkymi rybami som nadmieru spokojny teraz je mojim snom chovat klasicke ostrieze ktorym sa velmi dobre dari vsade ale studenovodne akvarium urcite nie je sranda a uz isto nie pre mna-zaciatocnika takze sa mi to asi nesplni ale co uz momentalne som spokojny
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod Kulgan » 13 Sep 2005 20:35 pm

No neviem, predpokladam, ze ked v konecnom dosledku ponechas v akva po 1 pare, tak si akva rozdelia priblizne na dve polovice a kazdy par bude hajit tu svoju. Ked tam nechas aj 2. par A. sajica, tak ten bude vlastne nestatsny, lebo si nebude mat kde vybudovat revir, eventualne riskujes, ze dominantnejsi samec zlikviduje toho druheho (nieco podobne sa my stalo pri troch paroch A. nigrofsciatus v 150l).
Este k vode. Zakladnym problemom kamennych akva je ten, ze nema co odburavat NO3, ktore je konecnym produktom filtracie pri rychlych filtroch. Toto sa hromadi az nadobudne hodnot, ktore zacnu byt jedovate. Pri tak malom filtre sa tiez moze stat, ze celkova spracovatelska kapacita (filter + dno) akva nebude schopna odburavat vsetko NH3/NH4+, ktore moze tym padom nadobudnut tiez nebezpecnu koncentraciju. Preto by aspon tieto partametre kontroloval. Este by som k tomu pre istotu pridal kontrolu na NO2. To Ta ale nechcem strasit, len odporucam co by som robil ja. 24 hodin vzduchvania ma na popisovane procesy iba ten vplyv, ze dodava cast kysliku pre nitrifikacne baktrie, ale ak sa nemaju kam namnozit tak im to nepomoze.
Obrázok používateľa
Kulgan
 
Príspevky: 101
Obrázky: 10
Založený: 19 Júl 2004 15:33 pm
Bydlisko: Senec

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 13 Sep 2005 20:46 pm

sorry ale z toho usudzujem ako keby som mal filter do mikroakvaria....vsak ma prietok 450 litrov za hodinu to je malo???
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod Kulgan » 13 Sep 2005 21:06 pm

Nejde len o rychlost prietoku vody, ale o zladenie kombinacie akva - filtracny objem filtra - prietok vody. Pozri napr. toto
http://www.akva.sk/clanky/filtracia.php
Oproti tabulke (a ten Tvoj filter urcite nesplna podmienku 0.75l filtracneho objemu) pre rychlotecuci filter som mal v 150l molitanovu kocku s objemom asi 2l, na ktorej bolo cerpadlo PowerHead 201 so stiahnutym prietokom na minimum (co je asi okolo 150l/hod., naplno ide tiez 450l/hod.) a kazde dva tyzdne vymena asi stvrtiny vody.
Obrázok používateľa
Kulgan
 
Príspevky: 101
Obrázky: 10
Založený: 19 Júl 2004 15:33 pm
Bydlisko: Senec

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod Raviolka » 14 Sep 2005 10:46 am

ozzmozis napísal:k vode: nemenim skoro nikdy iba dolievam odparenu ale mam 24 hodin denne zapojeny vzduchovac teda predpokladam ze sa to vylucuje

Kulgan napísal:Zakladnym problemom kamennych akva je ten, ze nema co odburavat NO3, ktore je konecnym produktom filtracie pri rychlych filtroch. Toto sa hromadi az nadobudne hodnot, ktore zacnu byt jedovate. Pri tak malom filtre sa tiez moze stat, ze celkova spracovatelska kapacita (filter + dno) akva nebude schopna odburavat vsetko NH3/NH4+, ktore moze tym padom nadobudnut tiez nebezpecnu koncentraciju. Preto by aspon tieto partametre kontroloval. Este by som k tomu pre istotu pridal kontrolu na NO2. To Ta ale nechcem strasit, len odporucam co by som robil ja

No já myslím, že strašení by bylo na místě. Dolévat odpařenou vodu si může dovolit jen málokdo a rozhodně ne ten, kdo nemá v akváriu žádné rostliny. Zvlášť při tom počtu ryb je to děsivá představa :?
ozzmosis: zkus si vyhledat tady na akvě nebo kdekoliv jinde něco o koloběhu dusíku (klíčové slovo pro tebe jsou dusičnany). Když vodu neměníš, tak se v akváriu jako máš ty hodně rychle hromadí. To že jsou ryby zdravé je fajn, ale věčně to tak nebude.

P.S. Myslím si, že americké cichlidy chová dost lidí. Jenom prostě zrovna nemají o čem diskutovat :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod radovvv » 16 Sep 2005 22:25 pm

raviolka to trafila presne, uz davno som dal prispevok k americkym cichlidam Thorichthys meeki a nikto mi nic neodpisal. Tak co, mam diskutovat o nich sam??? proste je nas to chovatelou ameriky asi doost malo. Aj ja snimi pomaly koncim chcem po cca20 rokoch akvaristiky skusit nejake rybky co som este nemal
Obrázok používateľa
radovvv
 
Príspevky: 142
Obrázky: 5
Založený: 03 Júl 2005 14:05 pm
Bydlisko: BRATISLAVA

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 16 Sep 2005 22:51 pm

ja som meeki mal ale iba jeden parik ktory sa mi raz vytrel a potom neviem preco zacali byt veeeelmi plache tak som ich daroval....ale su to krasne ryby....teraz mam uz vyssie spominane nigrofasciaty a sajice a som spokojny
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 16 Sep 2005 22:54 pm

To že jsou ryby zdravé je fajn, ale věčně to tak nebude.

myslim ze po pol roku by im uz nieco zacalo vadit.....ci nie???

ano...mam ich v tej istej vode uz pol roka a vyzeraju spokojne a moj dospely parik nigrofasciatov sa mi vytira kezde 2 tyzdne
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod radovvv » 16 Sep 2005 23:01 pm

no dospele su dost plache ale ked strazia ikry tak mi uz napadli aj ruku v akvariu :lol: a ze som sa dobre zlakol, lebo som o tych ikrach ani nevedel kedze ich zvyknu vzdy niekam zasit. Male co mam 2-4cm velke su ulpne krasne a v takom hufe ani niesu plache ked dam do akvaria mrazenu kocku z patentiek a drzim ju v ruke kludne si z nej trhaju :o a staci len aby hocikto presiel okolo akvaria uz su pri prednom skle uplne vsetky
Obrázok používateľa
radovvv
 
Príspevky: 142
Obrázky: 5
Založený: 03 Júl 2005 14:05 pm
Bydlisko: BRATISLAVA

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod Gajduso » 16 Sep 2005 23:12 pm

ja mam tiez ameriku a som velmi spokojny odchoval som si uz aj svoju mensiu flotylu
Obrázok používateľa
Gajduso
 
Príspevky: 67
Obrázky: 2
Založený: 21 Feb 2005 12:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 17 Sep 2005 10:05 am

a aky druh reasp druhy si odchoval?
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod Raviolka » 22 Sep 2005 10:29 am

ozzmozis napísal:
To že jsou ryby zdravé je fajn, ale věčně to tak nebude.
myslim ze po pol roku by im uz nieco zacalo vadit.....ci nie???
ano...mam ich v tej istej vode uz pol roka a vyzeraju spokojne a moj dospely parik nigrofasciatov sa mi vytira kezde 2 tyzdne
V tej istej vodě je přece nemáš, ta voda se den ode dne zhoršuje... to je myslím docela jasný. Předpokládat, že "sa to vylučuje", není moc rozumné... co takhle přečíst si nějakou knihu? :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 22 Sep 2005 19:07 pm

tak pozri....ja mam akvarium ako bytovy doplnok a aby som sa mal na co pozerat ked nic nejde v telke...nie som ziadny CHEMIK ale amatersky akvarista a k tomu som prisposobil aj vyber ryb ktore su viac ako NENAROCNE a prezili by aj na balkone v kybli hajzlovej vody tak ma prosim nepoucuj o mudrych knihach ako keby som choval diskusy alebo nieco podobne sorry ze som taky otvoreny ale musel som to uz napisat takto
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod majky » 22 Sep 2005 19:19 pm

pekny doplnok len daj viacej kamenouaby si to nemal take prazdne..nik ti nechce zle.ze raviolka,,,neje na skodu si precitat nejaku literaturu aby si vedel co tvojim rybam vyhovuje nemusis byt chemik...co to mas za ryby?ameriky ci afriky nevydo ich poriadne na fotkach
Obrázok používateľa
majky
 
Príspevky: 282
Obrázky: 41
Založený: 05 Mar 2005 21:38 pm
Bydlisko: Valaliky

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 22 Sep 2005 19:22 pm

to si videl asi este stare foto
a ryby: archocentrus nigrofasciatus-dospely par:menej narocnu rybu nepoznam
archocentrus sajica-6 skoro dospelych(cakam na vytvorenie paru potom pojdu 4 niekomu do daru)...vsetko stredna amerika a sorry este 6 prisavnikov
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod majky » 22 Sep 2005 19:51 pm

aha no ale skor by som im dal viacej korenou .ale je to tvoja vec co sa ti paci .oni znesu aj tvrdu vodu.mal som aj ja ..pekne ryby sajky to je ties nadhera ..ja sa teras amerikam nevenujenm ale kedisy som mal ,,astronotus ocellatus ,,akary,amphilophus citrinelus ale ameriky vela zdaru a nenechaj sa odradit .ja mam teras hemichromis bimaculatus a ties su menej oblubene a nic si z toho nerobym mne sa pacia len sa musia u chovatela citit dobre a mlade uz len nekam das ked budes mat ,sem tam ich beru aj akvaristiky ..ahoj nevzdaj to .vela zdaru
Obrázok používateľa
majky
 
Príspevky: 282
Obrázky: 41
Založený: 05 Mar 2005 21:38 pm
Bydlisko: Valaliky

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 24 Sep 2005 09:08 am

sem tam ich beru aj akvaristiky


:) to mas pravdu sem tam mne nigrofasciaty zobrali po vyse pol roku ked uz boli v akva natlacene ako sardinky...inac ako som ich dal prec sajice si pomaly zacinaju tvorit parik a to maju este len tak 5-6 cm...no uvidime co z toho bude
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod ozzmozis » 24 Sep 2005 09:09 am

a inac na tych ocelatov a citrinelky si musel mat riadne hovadne akvarium :)
ozzmozis
 
Príspevky: 66
Obrázky: 3
Založený: 17 Máj 2005 19:42 pm
Bydlisko: BB

Re: je tu mrtvo!!!

Odoslaťod majky » 24 Sep 2005 12:21 pm

ozzmozis napísal:a inac na tych ocelatov a citrinelky si musel mat riadne hovadne akvarium :)
180l 3 citrinelly a8 ocellatov casom uz len 3roch ocelatov
Obrázok používateľa
majky
 
Príspevky: 282
Obrázky: 41
Založený: 05 Mar 2005 21:38 pm
Bydlisko: Valaliky

Ďalšia

Naspäť na Americké cichlidy

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.