Matte myslel som si že za pol hodiny napíšeš „Hurá pochopil som to a idem robiť rastlinne akvárium s prirodzením hnojením (CO2)“
To umele dodávanie CO2 do akvária (CO2 bomba) sa používa len cca 50 rokov. Pred tým CO2 patrilo k živinám a vytváralo sa prirodzenou cestou. Pomocou baktérii, len niekedy sa nepoužíval cukor ale škrob.
1 zakladna vec je - Závislost intenzity fotosyntézy na dodávaném množství světla
Intenzita a dĺžka osvetlenia sa nastavuje podľa množstva CO2 Ta 0 v tom grafe je cca 1200Lux v tedy rastliny prijímajú aj vydávajú CO2 rovnako
http://planta.aquariana.cz/grafika/Fotosynt_graf_01.gif2 zakladna vec je- výživa
PŘÍJEM ŽIVIN
submerzními
OXID UHLIČITÝ - CO2
základní živina rostlin
Jak zajistit dostatečný přísun oxidu uhličitého - CO2 ?
Přirozené hnojení rostlin
POHYB VODY
Optimalizace příjmu živin prouděním vody v akváriu
Zvýšená koncentrace oxidu uhličitého ve vodě
http://planta.aquariana.cz/vyziva.htmV skratke, CO2 si dokážeš vyrobiť aj v akváriu, na to potrebuješ baktérie, žrádlo pre baktérie (výživný substrát, detrit) a kyslík pre baktérie (jemné prúdenie vody, aj rastliny vyrábajú kyslík)
Teraz som to testoval v praxi s tým mojim krevetkarkom, PH som vytiahol s 6,2 na 8PH, v preklade nitrifikačne baktérie pri 6,2 pracovali na cca 20% pri PH 8 makaju na 100%, + zmenil som formu uhlíka s H2CO3 na HCO3, jemným prúdením vody im dodávam kyslík + rastliny bublaju ako o život. Baktérie keď majú kyslík aj čo žrať produkujú CO2 a rastliny keď máju svetlo a CO2+ živiny produkujú O2
Teraz krevetarko ma parametre, svetlo umele 6000Lux 9h + slnko priame 150 000Lux 3h slnko nepriame 2000Lux 4h
PH ráno 7,8 večer 8,2 vodivosť 140
Zásobný substrat, výživový substrat, detrit cca 40L Bakterie maju čo papať a s čoho vyrabať CO2

Hora správne podotkol že to CO2 s burčiaku je nedostatočne, v skutočnosti tvori len asi 10% celkoveho CO2 v akva, pravdu povediac ten burčiak je tam len na okrasu

tych 90% CO2 mi robia bakterie v substrate akva. Preto ak keď mam celkom silne svetlo cca 16h denne rastlinky rastu rychlo a zdravo, bez rias, nepociťujú nedostatok CO2. To bez tej prirodzenej tvorby CO2 pomocou baktérii, by to nešlo. Perpetuum mobile na svetlo