Rano po zobudeni ma vitalo "prijemne" prekvapenie. Najskor som si vsimla biely zakal v oboch akvarkach. Potom som zbadala 3 mrtve rybky. Potom, ze ostatne lapaju vzduch pri hladine. A nakoniec, ze nejde vzduchovanie.
Tak som pustila naplno vzduchovanie a islo (stale neviem, co bolo za problem, ze to neslo). Odlovila som mrtve ryby a vymenila asi 1/4 vody v oboch akvariach. Rukou som prehladala dno, ale ziadnu dalsiu mrtvu rybu som nenasla. Hadam dalsia ani nebola. Vycistila som filtre vo vode z akvaria.
Podla tohto by to mohlo vyzerat asi tak, ze neslo vzduchovanie, ryby sa dusili a tak tri skapali. Ked som vyhadzovala jendu mrtvu samicu gupky, vsimla som si, zem a prsne plutvy natiahnute uplne neprirodzene dopredu, skoro pri hlave.

Ale mne sa zda, ze to moze mat aj nejaky suvis s tym, co bolo den predtym. Menila som asi 20-25 litrov vody + odsavanie - kedze to nebolo vykonane dva tyzdne predtym. v jednom akvariu sa v priebehu 8 hodin zacal objavovat biely zakal. Zdalo sa mi, ze to moze byt tym, ze molitan vo filtri je uz dost stary a uz ani nedrzi tvar. Tak som tam spolu s tym starym molitanom dala aj novy. Ak by bol problem v tom, ocakavala som, ze v priebehu dna- dvoch sa zakal pominie. Avsak dnes rano ma vitali obe akvaria zakalene... Filtre sa mi pri cisteni dnes rano zdali viac-menej ciste. Pustila som ich na maximalny vykon a vdaka vzduchovaniu su uz aj ryby OK. Zakal samozrejme stale trva.
V akvariu, kde bol zakal uz aj vcera som po vymene vody a zazati svetla zbadala na skle take podlhovaste priesvitne utvary tlhe asi 2mm a siroke 1 mm. Jeden som vytiahla a pozrela pod lupou - vyzera to ako slimak, aj sa to hybe. Ale nikdy predtym som nic take nevidela. A zda sa mi, ze je akoby obaleny v takom slize... Hadam to nema suvis s tym vsetkym, co sa v akvariu stalo... Avsak postupne zo skla miznu.
Trochu mi vrta v hlave aj to, ze ked som prisla domov, nasla som na stole spolu s krmivami aj Aquaria Clear od Sery- pouziva sa prave na odstranenie zakalov, ked uz nic nepomaha. Pouzila som ho len raz- kedysi davno. Ale nezdalo sa mi, ze by som ho pred odchodom davala na stol. Takze je mozne, ze ho otec vybral, POUZIL a potom polozil na stol. Takze mozno podobny problem bol uz aj predtym- musim sa ho spytat, ked pride domov.