od jiri sajar » 18 Sep 2012 22:38 pm
je to ten hore zmieňovaný lišaj, aj ja s nim mám - priamo v Petržalke, kde na balkóne sa mi "navážal" do kvitnúcich kaktusov a orchidiek" - skúsenosť s pred pár rokov....
tiež som si najprv myslel že je to kolibrík, potom sa mi ho podarilo na pár minút uvezniť na balkóne za spustenými žalúziami a lepšie si ho pozrieť....a kedže je to vzácny a teda chránený hmyz, hneď som ho zasa vypustil a ešte ma potom niekoľko krát navštívil ... skutočnosť, že je to lišaj, ešte neznamená, že musí lietať v noci... až na pár výnimiek sa (v našom klimatickom pásme) kvety rastlín na noc zatvárajú, takže by toho v noci takýto pomerne veľký hmyz asi moc pre svoju obživu nenašiel....ale to by nám lepšie ozrejmil nejaký skúsený entomológ...
..všetkých, kto sa tu bijú do pŕs, že to určite nebol lišaj a že videli ozajstného kolibríka, by som sa chcel opýtať vzhľadom na naše klímatické pásmo, kde a ako by kolibríci u nás v zime našli zdroj nektáru, ktorý potrebujú prijímať vzhľadom na svoj enormne rýchly metabolizmus aj niekoľkokrát za hodinu?!? a to už nehovorím o tom, že kolibríci vo voľnej prírode žijú len na americkom kontinente, presnejšie južná Amerika...
ale súhlasím s ostatnými, že by sme sa mali na tomto webe zhovárať najmä o akvaristike, aj keď toto vlákno je krásnym dôkazom starej múdrosti že výnimka potvrdzuje pravidlo