viridis napísal:Cerinsku mineralku kupujes, alebo pouzivas z pramena ?
Ak to spravne interpretujem maximalna hodnota CO2 vo vode, ktory sa do vody absorbuje zo vzduchu je 0.4mg/l. Doporucena hodnota pre akvarium je vsak podla literatury 10-20 [mg/l]. To vsak zaroven znamena, ze prevzdusnovanie a cerenie hladiny sposoby unik CO2 z vody. Tak ja neviemMnoho CO2 ve vodě odpovídá přibližně 40 mg CO2 / litr (cca 100-násobek nasycené úrovně ze vzduchu - viz plyny ve vodě), což je hodnota, která se v přírodě vyskytuje (dle údajů autorů) ve vodách zásobovaných podzemními prameny bohatými na CO2 a pro akvária je doporučována jako hodnota maximální (nebezpečí otravy ryb v akváriu).
Málo CO2 ve vodě pak odpovídá pouhým desetinám mg CO2 / litr, což odpovídá přirozeným hodnotám.
jacik napísal:takze pravdu maju obaja pani. ibaze Pelikan je za prirodzene doplnanie CO2 a to na 0.4mg/L ako v prirode. a Rataj za umele dosycovanie CO2 az na uroven 40mg/L - pretoze rastliny rychlejsie rastu.
jacik napísal:majko, predstavoval som si to jednoduchsie. asi tak ze hore bude nadrz s novou vodou - z nej pojde tenkou hadickou (napriklad vzduchovacou) s regulatorom (napriklad takym na vzduchovanie) voda do akva a v akva bude zasa prepad z ktoreho pojde voda zasa tenkou hadickou rovno do odpadu.
ps: vidno ze si sikovny kutil
matt napísal:prevadzkujem restauraciu s kavovarom. pred nim je predradeny zmakcovac vody. skusim pomerat vodu z tamojsieho vodovodu a vodu po uprave. mediom je nejaka zivica, raz mesacne sa preplachuje NaCl. kilo soli nie je draha vec. spytam sa dodavatela, co to cele stoji a dam vam vediet. ma to prietok asi 25L za hodinu a je to valec o priemere cca 20cm a vysoky asi 30cm. ak bude mat fasa vysledky a nebude to drahe, je to good.
Poly napísal:... Nedalo by sa to jednoducho spravit tak, ze by isla hadica z vodovodu cez elektromagneticky ventil do akva a v akva by bol prepad...
Poly napísal:Otazkou je len, ci by nebol problem spravit akvarium s prepadom, nevyznam sa, neviem ci by to neoslabilo sklo...
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.