korene vychazdajuce von



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

korene vychazdajuce von

Odoslaťod Jaricok » 06 Apr 2010 20:22 pm

Zdravim.
Chcel by som sa opytat,preco vychadzaju korene kryptokoryny von zo dna? Je mozne,ze to je nedostatkom zivin v dne alebo rozdielom teplot medzi dnom a okolitou vodou?
foto je len z mobilu,takze kvalita nula bodov ale aspon troska tam vidno ako to vyzera.Inac rastlinky idu o106.
Prílohy
DSC01046_crop.jpg
Jaricok
 
Príspevky: 54
Obrázky: 1
Založený: 30 Dec 2008 19:06 pm
Bydlisko: Levice

Reklama

Re: korene vychazdajuce von

Odoslaťod trinitysk » 07 Máj 2010 17:56 pm

Toto sa zvykne stavat ked je substrat az prilis jemny a ulezany, rastlina je starsia, mohutnejsia. Trpia tym najma starsie akvaria. Najcastejsia sa stava u velkych druhov Echinodorusov a Kryptokoryn v kruhu s priemerom az do 10cm od ruzice rastliny. Vyliezajuce korene su skor bledozelene alebo biele korienky. Rastlinka sa postupne akoby az zazere do substratu ("vyzere ho"). Z dlhodobeho hladiska nie je dobre, neprebieha poriadne vymena zivin u korenov a nastava hnilobny proces tzv. cierne dno. Postupne zvykne svojim korenovym systemom vytlacat aj ostatne rastliny v okoli ktore postupne chradnu az nakoniec "odidu". Je teda vhodne taketo velke rastliny postupne co najjemnejsie vybrat zo strku, skratit im korene a nanovo zasadit. Hlavne u Echinodorusov trpezlivost, po zasadeni si zvyknu budovat uplne novy korenovy system aj ked bolu predtym tiez submerz. Pocas rastu kazde 2-3 mesiace (po cca 6 mesiacoch od zasadenia, je to ale individualne) je vhodne jemne rastlinu akoby nadvihnut tesne odspodu ( s citom!)....U velkych rastlin v akvariach sa ale tomuto problemu rozrastania nevyhnes...Mne vydrzali velke Echinodorusy (Amazonicus, Horemanii, Osiris a pod.) max 18 mesiacov a potom som mal tento problem...
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: korene vychazdajuce von

Odoslaťod Jaricok » 13 Feb 2011 22:56 pm

Trinity vdaka za odpoved,aj ked trosku neskoro som si ju vsimol. Len tieto kriptokorinky boli zasadene asi mesiac a akva funguje asi 1 rok.
Uz som myslel,ze nikto neodpovie. :-)
Jaricok
 
Príspevky: 54
Obrázky: 1
Založený: 30 Dec 2008 19:06 pm
Bydlisko: Levice


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.