Kubove akva 2



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Giftzahn » 28 Apr 2010 17:53 pm

Kubo napísal:Tak to je jasne , bez hustej dodavky CO2 to nepojde. ;)


jj, az teraz som si to v clanku vsimol po tom co mi naskocila riasa v "pokusnom" 9L minicku, kde idem podla navodu od "guru hnojenia" Azeta :mrgreen: resp. EI ... vypadok CO2 aj ked kratkodoby mal za okamzity nasledok "nevyvazenost" podmienok v akva pre rastlinky a naskocila riasa :wink: takze EI metoda funguje celkom spolahlivo ...

akurat jedna vec mi nie je jasna .... v akva je urcita biomasa rastliniek ...ktore ked EI fici ... usilovne rastu .. az kym nedojde k dni D t.j. radikalny rez,zastrih ... otazka je ako zredukovat ...teda ak vobec zredukovat hnojenie pri zachovani prisunu CO2 pre rastlinky aby sa udrzala rovnovaha a nenaskocila riasa? ... njn,tam som este nedospel ...radikalny rez ma este len caka ... davam rastlinkam v minicku este cca. 1 +- n tyzdnov ...
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Kubo » 28 Apr 2010 18:33 pm

Normalne strihnes a ides dalej :mrgreen: Pripadne stipku uberes kym nevyrasia nove listky po zoseknuti a pokracujes dalej. Testy mas , tak co riesit. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod smik » 28 Apr 2010 18:57 pm

Já osobně když stříhám rostlinky tak se snažím abych je neofikal všechny na jednou.

Myslím si, že hnojení i po střihu není nutno omezovat. Tak se na týden sníží spotřeba rostlin a zvýší koncentrace živin, no a :-). Navíc na začátku hnojícího cyklu uděláš "jakýsi" reset nádrže výměnou vody. I když tou výměnou vody není primárním cílem snížit obsah makro, mikro prvků. Pokud je CO2 dost tak se nic nestane. Od neděle jsem najel na 150% dávku EI tak uvidím co se stane. Přijedu domů až v pátek. Zatím žena hlásí, že řasa žádná a rostliny bublinkujou jak šílené (to bublinkovali i předtím). No ale věřte ženské :-)

Ještě něco o CO2 a EI. Pokud je nedostatek CO2 dá se jeho spotřeba omezit právě přes PO4. Tím se stane limitním pro růst rostlin PO4 a rostliny poptávají méně CO2, ale v kombinaci s vysokým osvětlením můžou naskočit některé řasy, protože se těžko určuje kdy je PO4 tak akorát. Při hnojení metodou EI s dostatkem CO2 se stává pro růst limitní světlo pokud se stane limitní CO2 tak jsou tady řasy.
Obrázok používateľa
smik
 
Príspevky: 367
Založený: 06 Júl 2008 12:00 pm

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Poly » 28 Apr 2010 20:08 pm

Musim potvrdit, moje riasove problemy zacali obcasnymi vypadkami CO2. Ked po 2 tyzdnoch dobublal burciak a nebol som doma, 2 dni bolo akva bez CO2. Vratil som sa domov, vzdy ma skoro slahlo. Navyse sa to spojilo aj s nevyvazenym pomerom N:P. Teraz uz si na to davam pozor a zatial vsetko buble, ako ma :)
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod azet » 29 Apr 2010 11:52 am

kubo, sorry za OT otazku na smika: ked si mimo, hnojis do zasoby, alebo hnojivo davkuje gazdina? ak ano, tak ako? roztok ci prasky?

kubo, ako to riesis Ty?

este k tym rastlinkam, riasam, co2, & company.: coraz viac sa presviedcam o tom, ako dolezite je dostatocne prudenie. v novo-zalozenej 60ke mi rastliny zarastli tak (az k hladine), ze filter nebol schopny vodu dostatocne prevalcovat. co2 sa dostalo max. tak do jedneho rozka v nadrzi. behom 2 dni naskocila taka riasa ze ma skoro je...:dead: - ale presne na miestach, ktore boli mimo prudenia, resp. mimo prisunu co2. zmenil som na to rostrekovaciu rampu, tak uvidime, ako rychlo sa to napravi...clovek sa neustale uci.
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Kubo » 29 Apr 2010 12:20 pm

Azet : Ja som doteraz daval roztoky do ktorych som nasypal stale nieco cez limit odporucanych hodnot v akva a lial denne. Teraz som sa ale na to vykaslal a davam to v suchom stave okrem KNO3 a KH2PO4. Moj postup je vlastne taky :
Sobota: vymena 50% vody , 1.5cajovej lyzicky K2SO4 , 1caj. lyz. MgSO4x7H2O , 20ml KH2PO4 (roztok - 1cajova lyzicka na 100ml destilky) , 20ml KNO3 (roztok - polievkova lyzica na 500ml destilky)
Nedela: 1/2 cajovej lyzicky Plantex
Pondelok: znova take iste mnozstvo makro len KH2PO4 a KNO3 davam po 30ml
Utorok: 1/2 caj.l. Plantex
Streda: rovnake mnozstvo makra ako v sobotu
Stvrtok: 1/2 caj.l. Plantex
Piatok: oddych

Uvidim co nameram , mozno bude treba pridat niecoho. Tipujem dusik a fosfor. :)
Co2 samozrejme stale ide prudom na Ph 6.5
Ja planujem tiez este jednu vnutornu hlavicu s molitanom. Najskor Powerhead od Hagenu , toto su fajne hlavice. S Aquaelom sa nedaju porovnat. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Giftzahn » 29 Apr 2010 12:23 pm

azet napísal:este k tym rastlinkam, riasam, co2, & company.: coraz viac sa presviedcam o tom, ako dolezite je dostatocne prudenie. v novo-zalozenej 60ke mi rastliny zarastli tak (az k hladine), ze filter nebol schopny vodu dostatocne prevalcovat. co2 sa dostalo max. tak do jedneho rozka v nadrzi. behom 2 dni naskocila taka riasa ze ma skoro je...:dead: - ale presne na miestach, ktore boli mimo prudenia, resp. mimo prisunu co2. zmenil som na to rostrekovaciu rampu, tak uvidime, ako rychlo sa to napravi...clovek sa neustale uci.



@azet: presne toto som v 9L minicku pozoroval aj ja pokial ficalo CO2 riasa nikde ... teda bola uplne malicka len uplne vzadu v pravom zadnom rozku, kde mam elocharis (a nie anie sa jej zbavit) ... teda v elocharise kde je prudenie vody skutocne asi najmensie a asi sa tam dost CO2 nedstavalo .... njn, vdaka za postreh ...skusim zmenit poziciu zavesneho filtra a optimalizovat rovnomernesie pohyb vody v minicku (bez mechanickeho odstranovania riasy z elocharisu) plus dufam ze do piatku je nova CO2 flasa na poste a obnovim CO2 z flase namiesto burciaku a ufidime co sa stane ... dufajme ze zafunguje a riasa ustupi ...

aj ked cele to zariasenie elocharisu mam jednu dobru vlastnost ...skoro vsetky krevetky aj s potomstvom neustale sedia na elocharise a ohryzavaju naskocenu riasu ... :mrgreen:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod smik » 29 Apr 2010 14:36 pm

To azet: Dávkuje gazdinka :-). Používám roztoky. Kdysi jsem si objednával hnojivo od Tropici a ti na to mají šikovné flašky kde se zmáčknutím naplní menší odměrka požadovaným množstvím v ml a vyleje do akva. Hnojivo si nachystám podle toho jaké množství živin chci týdně přidat a ženě jen popíšu flašky : v uterý 30ml, ve čtvrtek 30ml atd. Mám zvlášť namíchaná makra a mikra. Kontroju jestli to tam leje, ale nemám :-). Nicméně má mou důvěru. Systém hnojení používám klasické EI. V neděli výměna vody (někdy v sobotu večer) dávka makra, pondělí mikro a tak se to střídá, sobota volná.

ad proudění: souhlasím že je velice důležité při tomto způsobu provozování rostlinného akvárka. Přesně jak píšete je důležité dostat CO2 do všech koutů nádrže.

To Kubo: Nevím jestli se to u vás dá pořídit, ale mrkni se na čerpací hlavy Hydor Koralia. Jsou velice často používané (sám používám Koralia2) k honění vody. Jejich výhoda je v široké výusti, proto proud není tak dravý jako u čerpadel, které pouští vodu jen centimetrovou trubkou. Koralie také nasávají téměř celým svým povrchem.
Obrázok používateľa
smik
 
Príspevky: 367
Založený: 06 Júl 2008 12:00 pm

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Kubo » 29 Apr 2010 19:06 pm

Sucasny stav po mensom prestrihnuti rotaly za oboma koreni nalavo aj napravo. Rotala rastie strasne husto a rychlo a vzdy je akurat strihnuta ked idem fotit. Co uz snad ju aj raz uvidite. :) Dalej ma zacina hnevat ten velky echinodor , tieni tretinu akvaria. :x

Obrázokx 010xy.jpg
29.4.2010
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Michal1987 » 29 Apr 2010 19:56 pm

Kubo, tie Tvoje Rotaly asi fakt ešte nikto nikdy na fotkách nevidel, ale nepochybujem o tom, že tam sú :) A Echinodory sa u Teba postupne stávajú "ohrozenými druhmi". :o
Obrázok používateľa
Michal1987
 
Príspevky: 401
Obrázky: 14
Založený: 06 Feb 2009 14:06 pm
Bydlisko: KE - KVP / BN - Otrhánky

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Kubo » 29 Apr 2010 20:38 pm

smik napísal:
To Kubo: Nevím jestli se to u vás dá pořídit, ale mrkni se na čerpací hlavy Hydor Koralia. Jsou velice často používané (sám používám Koralia2) k honění vody. Jejich výhoda je v široké výusti, proto proud není tak dravý jako u čerpadel, které pouští vodu jen centimetrovou trubkou. Koralie také nasávají téměř celým svým povrchem.
Hmmm tak to nieje zly napad :wink: Da sa na tych hlaviciach aj regulovat prietok ?
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod smik » 30 Apr 2010 06:45 am

Kubo napísal:Hmmm tak to nieje zly napad :wink: Da sa na tych hlaviciach aj regulovat prietok ?


Bohužel nedá
Obrázok používateľa
smik
 
Príspevky: 367
Založený: 06 Júl 2008 12:00 pm

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod pha » 30 Apr 2010 08:20 am

pozeral som tie Koralie, su aj so slabsim prietokom, ja som tam bachol zavesny filter, a zatial to funguje
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 39
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Kubo » 27 Júl 2010 08:54 am

Mozem konstatovat , ze po znizeni davok hnojenia , zatial nabehla krasna sinica a dost rapidne. Som zvedavy ci sa to da doporiadku. Momentalne som presiel na metodu PPS a zacinam s mensou vymenou vody tyzdenne (1/4-1/3) . Vtedy to bolo niekedy aj 50-60percent. Co2 sa snazim drzat naplno , no posledne 2 tyzdne som to podcenil a ubral , tak mozno preto ta sinica. :) No ja to skor pripisujem velkej zmene a dost velky zasah do akvarka (prestrihanie , vycistenie 2/3 objemu filtra a odkalenie) . :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod pha » 27 Júl 2010 10:43 am

No a s tou sinicou ides co robit? Preco myslis ze vycistenim filtra vznikla? To potom aky mas filter a ako casto ho cistis? To je cudne. Tak to som zvedavy ako to dopadne.
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 39
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod StanleyPWL » 27 Júl 2010 14:47 pm

skor moc zmien naraz ... prestrihanie, zmena hnojenia/CO2, vypranie filtra ... drzim palce, nech sa to podari skrotit
StanleyPWL
 
Príspevky: 189
Založený: 13 Feb 2008 15:15 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Kubo » 27 Júl 2010 16:43 pm

Od dnes to budem kazdy den rozvirovat a chytat sietkou (robim osmicky).

Tak ako vravi Stanley , je to velkou zmenou ... Urcite nemienim prestat hnojit.Musi sa to stabilizovat aj pri PPS metode. :)

Teraz to vychadza tyzdenne nejake 7-8mg/l NO3(vtedy som daval 10 a viac) , 0.7-0.8 PO4 (vtedy 6.5mg/l) , Fe 0.5-0.6 (vtedy 1mg/l) , 10-12mg/l K (vtedy 20-25mg/l ) . :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod pha » 28 Júl 2010 00:48 am

stanley, zopakoval co si napisal, mna zaujimalo ze co ta viedlo k tomu filtru, a stale si vlastne nenapisal o aky ide? a preco sa tej sinici tak zacalo darit, ved si pisal ze je pod kontrolou, ok nechapem asi, a ak mozes napis parametre zakladnych merani pri ktorych to stroskotalo, dikes a prajem veeela uspechov!
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 39
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Kubo » 21 Jan 2012 22:30 pm

068x.jpg


Tak po dlhsej dobe znova startujem. Spojazdnene pred dvoma tyzdnami.
Osvetlenie : 4x80W - 320W spolu
filtracia : 140L externa nadrz - cerpadlo Eheim 1262 : 3200l/h
Co2 : 2xHydor turbo difuzor po oboch stranach - asi 200 max. 300bublin/min. podla nalady ryb
Pre pohyb vody : 2x Resun (ja tu znacku volam rezeň) 4000 po oboch stranach
Ohrev: Jager 300W , ten pojdze het jak se ocepli
Hnojenie : Estimative Index + Easy carbo denne od oka kolko ruka vyleje (cca 15-30ml)

Rastliny: fajne zelene i cervene , nebudem rozpisovat iba ak by ste chceli , no nic specialne co by sa nedalo zohnat tam nieje.
Je tam aj 2x koren (Amanov ud) , ktore asi nebude casom vobec vidno ako vzdy. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod sirPavol » 21 Jan 2012 22:39 pm

Kubo napísal:... podla nalady ryb ...

Ešte by ma zaujímalo, že kde sú tie ryby :mrgreen:
Obrázok používateľa
sirPavol
 
Príspevky: 770
Obrázky: 83
Založený: 25 Dec 2010 18:28 pm
Bydlisko: Prešov, Stropkov

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod koroner » 21 Jan 2012 23:02 pm

Kubo napísal:
Je tam aj 2x koren (Amanov ud)

:lol: davas ciste EI alebo upravene podla seba? Suche alebo mokre? :) dik. Je to supa.
Obrázok používateľa
koroner
 
Príspevky: 171
Obrázky: 18
Založený: 01 Dec 2008 21:05 pm
Bydlisko: PD

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Kubo » 21 Jan 2012 23:24 pm

sirPavol: pre zaciatok je tam zopar corydorasov , nanostomiek a jedna beta , ktoru dohryzal dalsi betak.

koroner: EI mokre a nejdem na plny vykon pretoze nemam tych 1-1.5W/l (co je max. viac uz je pre rastliny vraj zbytocne) osvetlenie ako uvadza Tom Barr . Idem na 3/5 vykon EI. Uvidime ako sa bude darit dalej , budem teraz prihadzovat foto castejsie. Sem-tam nejaka vlaknita svina zacala , no nameral som malo NO3 koli castejsej vymene vody pri zabehu , tak uvidime.
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Giftzahn » 22 Jan 2012 08:20 am

Kubo napísal:sirPavol: pre zaciatok je tam zopar corydorasov , nanostomiek a jedna beta , ktoru dohryzal dalsi betak.

koroner: EI mokre a nejdem na plny vykon pretoze nemam tych 1-1.5W/l (co je max. viac uz je pre rastliny vraj zbytocne) osvetlenie ako uvadza Tom Barr . Idem na 3/5 vykon EI. Uvidime ako sa bude darit dalej , budem teraz prihadzovat foto castejsie. Sem-tam nejaka vlaknita svina zacala , no nameral som malo NO3 koli castejsej vymene vody pri zabehu , tak uvidime.


no pekne konecne opat fesne "Kubo akva" ... uz som sa zlakol ze si zavesil akvaristiku na klinec a presedlal na kuzelky 8) jj, 2x "rezen" by mal zabezpecit dobre prudenie vody po akva .... pre zaciatkok, ono casom ako ti akva zarastie to bude mozno aj malo ... CO2 + poctiva davka EC + optimazacia prisunu makier ti vlaknitu mrchu urcite vykynozi ...chce to len cas ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Kubove akva 2

Odoslaťod Figaro » 22 Jan 2012 11:45 am

Ahoj Kubo
veľmi pekné akvárium :pivo:
Keď som minulý rok začínal s rastlinným akvárkom, s tvojich fotiek som si bral príklad a boli pre mňa veľkou motiváciou.
Aké si použil trubice v osvetlení ?
Obrázok používateľa
Figaro
 
Príspevky: 345
Obrázky: 118
Založený: 08 Máj 2011 08:01 am
Bydlisko: Krásnohorské Podhradie

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.