Kus železa v akvarku



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Kus železa v akvarku

Odoslaťod matus_pigy » 07 Máj 2008 21:59 pm

Nehnevajte sa na mňa, že som založil novú tému, po zodpovedaní mojej otázky prosím o jej vymazanie a toto som tu nenašiel a nikto mi na to nikde neodpovedal - tu na fóre. Takže... zahrabal som do štrku v akvarku dva kusy železa - roxor, priemer 10 mm, dĺžka 100 mm. Roxor začal fajnovo hrdzavieť. Pred vložením bol obsah železa v akvarku skoro nulový, teraz sa zvýšil na optimum. Može byť aj táto alternatíva pridávania železa do vody dobrá?
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Reklama

Re: Kus železa v akvarku

Odoslaťod Kubo » 08 Máj 2008 08:56 am

matus_pigy napísal:Nehnevajte sa na mňa, že som založil novú tému, po zodpovedaní mojej otázky prosím o jej vymazanie a toto som tu nenašiel a nikto mi na to nikde neodpovedal - tu na fóre. Takže... zahrabal som do štrku v akvarku dva kusy železa - roxor, priemer 10 mm, dĺžka 100 mm. Roxor začal fajnovo hrdzavieť. Pred vložením bol obsah železa v akvarku skoro nulový, teraz sa zvýšil na optimum. Može byť aj táto alternatíva pridávania železa do vody dobrá?
Podla mna je taketo pridavanie Fe do akvarka kravina.Pochybujem ze v takejto forme je vobec Fe stravitelne rastlinami.Skus si vyhladat v temach ''dvojmocne zelezo'' , teda Fe2+.

Inak bolo to tu uz rozoberane , ze samotne pridavanie jedneho prvku do akvaria je hlupost.Takto nikdy nebudes mat zdrave rastliny a zazijes iba vela sklamania.V tejto dobe mas vela hnojiv ktore ti dodaju zelezo do vody tak neviem preco si si vybral tuto moznost.Obrat sa na jiskru ked ti ide fakt iba o to Fe on si ho zohnal z nejakej firmy na chemikalie za nejaku smiesnu sumu a dost velke mnozstvo (50g) co je dasapovedat dost Fe na rozriedenie 5L silneho roztoku ktory nevyuzijes ani za 1-2roky.
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod matus_pigy » 08 Máj 2008 11:28 am

Ďakujem Kubo, idem to odtiaľ vyhodiť. To železo som tam dal preto, lebo hnojím brutusom od Rataja a mám v akvarku stále strašne málo železa, vlastne nemerateľné. No a teraz je merateľné, ale vyhodím ho odtiaľ teda.
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod Raviolka » 08 Máj 2008 11:49 am

matus_pigy, orientovat se podle výsledků testu a na základě toho rozhodovat, jestli se ti s akváriem daří/nedaří a musíš/nemusíš něco přidat je nesmysl :wink: Může ti být přece úplně jedno, kolik železa máš - kašli na to že někdo někde napsal, že rostliny potřebují XY toho nebo onoho. Není to pravda. Železo je prostředek, ne cíl :idea:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Odoslaťod matus_pigy » 08 Máj 2008 15:00 pm

Raviolka ďakujem. Rastlinkám sa mi v akvarku darí celkom slušne, aj vďaka Raviolke, Jojovi, Kubovi. Čoskoro pridám nové foto do albumu
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod Kubo » 08 Máj 2008 17:42 pm

matus_pigy napísal:Raviolka ďakujem. Rastlinkám sa mi v akvarku darí celkom slušne, aj vďaka Raviolke, Jojovi, Kubovi. Čoskoro pridám nové foto do albumu
Brutus je fajne hnojivko aspon ked som ho pouzival bolo a nikdy som nemal nejak vela Fe vo vode a vsetko rastlo ako blaznive. :wink:
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod matus_pigy » 08 Máj 2008 19:18 pm

jasan, nemohol by si mi Kubo prosím poradiť, koľko ho tam mám dávať? Lebo dával som 2ml/deň, rastlinky rastú ako besné, ale nemajú naj farbu, ale ide o to, že sa mi začína chytať ruducha. Mám 114 litrové akvarko. Mám ho tam dávať viac alebo menej... akvarko je zarastené tak v norme
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod Kubo » 08 Máj 2008 19:35 pm

matus_pigy napísal:jasan, nemohol by si mi Kubo prosím poradiť, koľko ho tam mám dávať? Lebo dával som 2ml/deň, rastlinky rastú ako besné, ale nemajú naj farbu, ale ide o to, že sa mi začína chytať ruducha. Mám 114 litrové akvarko. Mám ho tam dávať viac alebo menej... akvarko je zarastené tak v norme
No ja by som ho daval denne aspon 5ml.Nic ine nedavaj , ziadne ine hnojivo iba toto a samozrejme pridaj aj co2 ak sa da. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod matus_pigy » 08 Máj 2008 21:16 pm

Ok, tak začnem hnojiť ako si povedal.CO2 pridávam neustále 24 hodín denne. Pridám moje akvarko do osobného albumu, ak by si vedel ešte niečo poradiť. Fakt Ti ďakujem
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod martin_s » 08 Máj 2008 23:33 pm

matus_pigy napísal:CO2 pridávam neustále 24 hodín denne.


No to nie je zrovna najstastnejsie riesenie, kedze v noci rastliny CO2 nespotrebovavaju. CO2 potrebuju pre svetlu fazu fotosyntezy a k nej je treba svetlo. V noci u rastlin prebieha iba dychanie a teda spotreba O2, takze pocas noci mas vo vode nadbytok CO2 co si mozu odniest ryby a myslim ze aj rastliny.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Odoslaťod matus_pigy » 09 Máj 2008 19:59 pm

Aha ok ďakujem moc za radu, na noc ho teda budem vypínať. Nechávam ho bežať preto, lebo po jeho vypnutí mi riadne stúpa hladina Ph a to rastliny nemajú radi. Tak preto to CO2 :(
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Re: Kus železa v akvarku

Odoslaťod martin_s » 10 Máj 2008 23:23 pm

Len ho nevypinaj takym sposobom ze priskrtis hadicku, kedze podla tvojho popisu mas CO2 z burciaku, lebo ti moze buchnut flasa. Musis to urobit tak aby ti vznikajuce CO2 mohlo unikat z flase von ked budes mat zastaveny privod do akva.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Odoslaťod tutino » 11 Máj 2008 15:00 pm

ty by si potreboval surove zelezo zeleznu rudu pretoze do spracovanej ocele pridavaju koks vápenec a návažku spolu zo železnou rudou takze je to hovadina potrebujes len zeleznu rudu a bolo by to fajn ja si vzdy zajdem do Nimnice na Mineralnu vodu alebo do strezenic ta ma vysoky obsah zeleza a vapnika takze skus aj taketo sposoby mineralneho ziskavania zeleza
tutino
 
Príspevky: 30
Obrázky: 18
Založený: 02 Apr 2008 20:00 pm

Odoslaťod matus_pigy » 11 Máj 2008 17:54 pm

hmm aha no na to CO2 mám celkom dobrý systém aby mi tá flaša nebuchla :) no a do Nimnice to je ďalekóó. Tak teda zostanem pri Ratajovom FE colour
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Re: Kus železa v akvarku

Odoslaťod vodnar73 » 15 Máj 2008 09:07 am

...tiez "burciakujem" cely den a noc a NO Problem.. roxor v akvarku-hmm, to nie je najstastnejsie riesenie, skor tu mineralku... zelezo by malo byt v chelatovom zlozeni....
Obrázok používateľa
vodnar73
 
Príspevky: 68
Obrázky: 20
Založený: 29 Aug 2007 15:13 pm
Bydlisko: RK


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.