na bazosi som si nasiel za 100e (celkom fajn si myslim) akvarko znacky JUWEL, k nemu som dostal: stolik, filter, svetlo, topitko, nejake zradlo a zdedil som povodne obyvatelstvo, akvarko sa spustalo az ked som dosiel. Nad akvarkom som uvazoval uz nejaky ten tyzden, pocas strednej som mal akvarko, ale vela veci som robil zle, ako som sa docital za poslednu dobu. Aj z toho dovodu si rad necham poradit od Vas skusenejsich.

Kedze som akvarko prenasal v aute na zadnom sedadle (s par cm vody a dnom), po prichode domov som akvarko (aspon steny) ocistil od rias a dopustal vodu. Ja viem ze by sa to tak robit nemalo, ale bolo problemove vychytat vsetko, hlavne kerevetky. Pol dňa po napusteni som uhyn az na jednu neonku nezaznamenal. Spongiu z filtra sme nevymyvali, a aj z povodnej vody daco ostalo, ozdaj nejake nitrifikačné baktérie tam este budu.
Aktualne osadenstvo tvoria:
3x nenonka cervena
2x cistic (na nete som ho akosi nenasiel, su zlte, tvarom ako klasicka rybka a usta ako prisavnik)

1x Ancistrus samicka
??x krevetky, desiatky a sem tam namatkovo malicky slimak (clovek musi hladat aby ich nasiel)

Akvarko planujem este raz po nejakom case (ako nahle si zakupim vsetko potrebne) spustit, a zalozit od znova. Uvazoval som ci to dno nenechat (povodny majitel tvrdil ze je to ilovite kvalitne dlno, posobil ze sa v tom vyzna a bolo to jeho konickom, ale uz nemal na neho cas tak to predaval), ale aj toje dost zariasene, mozno by som zoskrabal vrch a spodnu cast premyl, co navrhujete?
Rastlinky su s riasami obrastene. Predpokladam, ze z nich asi uz nic, mozno par mladnikov by sa dalo zachranit a pouzit v akvarku.

Moje otazky,
- co s tym dnom, popripade aky substrat konkretne kupit
- ake rastlinky by ste odporucili? Povodne?
- ake rybky aby sa znasali s krevetkami. K existujucim neonkam by som asi dokupil zo 7ks aby ich bolo apson 10.., a co dalsieho?
- co ostatne potrebujem na zaciatok? Co sa tyka chemie do vody, odkalovaca, nejakeho testu na vodu...
Po zabezpeceni spominaneho substratu, rastliniek, nejakeho korena/kamena,... by som teda vychytal rybky, krevetky, umiestnil ich do flias v ktorej by bola voda z akvarka...vytrhal rastlinky, premyl pouzitelny substrat, a zacal zo zakladanym akvarka..
Vopred dakujem za Vase rady a pomoc.