Kašli na staré akvária, normálne kúpiš nove za par €.
Pekne a veľké akvárium sa da urobiť aj za menej peňazí.
Napríklad také náklady môjho krevetarka.
Nove 300L akva za 86€ s dovozom domov zadarmo.
Stojan som si urobil sám zo smrekovej dosky. (Da sa aj lacný stolík s Jysku...)
Filtračný piesok 1,6-4mm 25kg za 4€, na štrkopieskoch ho predávajú 1t za 27€, + substrát pre vodne rastliny 20L za 3,4€
Filter eihem pickup 200 vnútorný za 22€. Da sa to riešiť aj ako čerpadlo 12€ + špongia 7x7x25 cca 2€
Pekne kamienky a drevo som si doniesol od potoka. Svetlo 20€ časovač 5€
CO2 fľaška 2,5L od pepsi + hadička na vzduchovací motorček + lepidlo cca 3€ ročne náklady na CO2 cca 1,2€
Rastlinky, akvaristi ponúkajú prebytky, za par € máš toho kopec.
Cca za 150€ ma vyšlo 300L akvarko a za 260€ ma vyšlo 600L akvarko komplet všetko kúpene nove, okrem rastlín.
Akvaristika ak sa tomu trošku rozumieš nie je dráhy koníček.
K vode a nákladom na ňu, ak urobiš funkčne biologicky sebestačne akvarium tak stači meniť cca 10% mesačne a dolievať odpar. Osobne vodu si vozim s chaty cca 40L + 100L filtrovanej cez uhlíkový filter dažďovej, raz mesačne mením. Kohútikovu vodu nepoužívam.
K tomu vracaniu rýb, sú ľudia čo kupujú akvárium rovno s rybami a to v lepšom prípade konči vrátením rýb... Treba si to prv dobre naštudovať.
Úhyn rýb nejak neriešim, v akváriu ich mam cca 150ks niektoré druhy sa dožívajú cca 2roky , iné 3-4 roky, niektoré 5-6 roky a zopár dlhovekých cca 15+ rokov, tak že raz ročne dokúpim cca 30 nových rýb aby som doplnil stavy.
Pri akvaristike menši rozpočet nie je problém, hlavným problémom sú vedomosti, tie si treba doplniť. Tých je vždy malo a musíš veľká si o tom prečítať
http://www.akvaria-teraria.sk/kategoria ... tandardne/