od Zero » 13 Máj 2017 16:51 pm
Ještě zareaguji na skutečnost, že dostávám dotazy ohledně dostupnosti mých odchovů . Abych to nemusel opakovaně řešit, tak na ten poslední raději odpovím přímo sem do témata, ale tazatele utajím.
Dotaz zní: Rybky
Odoslané o: 12 Máj 2017 08:34 am
kým ......... .
Dobrý deň.
Chodievame aj na slovenské akvaburzy? Keby som chcel tie kaprozubky, mali by ste na predaj? U nás to zháňam už dlho bezvýsledne.
S pozdravom, ........ .
Moje odpověď je následující:
Zdravím. Ne, na Slovensko nejezdím rybky prodávat. Plán to udělat byl, no nerentovalo se mi tam jezdit po všestranné úvaze s něčím, co bylo možné odprodat tady u nás . Na burzy chodím, ale ryby nabízím hlavně na konci léta po výlovu toho roku odchované. Občas se svými odchovy zajedu do Brna a častěji na faunatrhy v Ostravě. I tak se mi to příliš nevyplatí, takové troškaření a pokud budu chtít mít z toho pořádnou rentu, tak jedině dodávat cenné a kvalitní odchovy do Německa, jen bych musel těch ryb udělat víc, než dosud v malém, převážně jako své hobby a pro vlastní potěchu.
S těmi kaprozúbkami, o které máte zájem, je potíž v tom, že při tření odkládají malý počet jiker po dlouhou dobu = vícero dní, které navíc ryby požírají a vývoj do vykulení trvá déle, než je u jiných druhů obvyklé a to vše komplikuje získání plůdku pro početnější odchov, který už pak není tolik obtížný, ale právě jeho získání ano, takže teď ještě nevím, jakých výsledků se mi podaří v tomto roce docílit.
Ryby se mi, již vytíraly do k tomu předložené řasy a já ji po několika dnech měnil, no zatím jsem nové z jiker vykulené mladé neviděl. Je fakt, že bylo i poměrně chladněji a to může mít vliv na zpožděný, nebo pozastavený vývoj jiker. Sám budu moc rád, když se mi, alespoň nějaký odchov v tomto roce podaří udělat, abych ty druhy udržel, protože se nedožívají moc dlouhého věku a docela těžko a ne zrovna vždy levně se dají sehnat.
Živé potravy mám ve venkovních nádržích dostatek i potřebných řas na výkrm dospělých ryb i potěru, takže mi jen stačí ryby rozmnožit, jenže mám i jiné starosti a zbylý volný čas věnuji, též i králíkům, včelám a zahradě. Mimo to jsem se v předešlém a tomto týdnu staral o řízené rozmnožení zelených ropuch, které obývají mou zahradu. Spárované dvojice jsem umístil do připravené nádrže bez různých predátorů, kde nakladly vajíčka a nyní se pulci, už vylíhli a po odkrmení, až povyrostou a stanou se nesnadno ulovitelní, tak budou plnit funkci čističů v zahradních nádržích. Bez počáteční izolace a péče, by je venku v rybníčcích všechny vyžrali čolci - mloky, kterých mám v zahradě plno a jen je nelibě trpím, poněvadž jsou velmi žraví a požerou značné množství planktonu a nepohrdnou ani malými vodními šneky. Pro úspěšný boj s vláknitou řasou se mi vylíhli i pulci blatnic, kteří jsou na tento účel bezvadní.
Tu řasu konzumují i ryby jordanelly, ale ne v takové míře, jako pulci od žáby blatnice. Kromě těchto aktivit budu ještě v nejbližších dnech dávat líhnout pro udržovací chov i několik druhů v minulých letech zanedbávaných sladkovodních žábronožek, pokud se to vůbec ještě vylíhne a z dalších jikernatých ryb se chci v tomto roce cíleně pokusit o oddělené rozmnožení hlavaček císařských Hypseleotris compressa, protože venku s ostatními rybami jejich drobný potěr svým způsobem vývoje, oproti např. rájovcům Macropodus ocellatus, nemá šanci přežít.
Z živorodek se chci víc zaměřit na odchov Characodon lateralis, kterých mám momentálně pouhých 18 ks a dále navýšit i početní stavy u téměř vymřelých Phallichthys tico, nepříliš početných dvou skupin Neotoca bilineata a u divokých plat, kde třeba od Xiphophorus xiphidium mi po loňském neúspěchu zůstalo posledních 7 ks a podobně dopadly i X. variatus Tampico, kterých jsem mněl loni víc jak 100 ks a zbylo mi jich jen 6 ks .
Jak vidno, úspěch je vratký a ze všech těch důvodů nemůžu nikomu dopředu s předstihem přislíbit, že požadované druhy ryb budu pro uspokojení poptávky mít. Když se podaří, pak mohu dát o tom vědět. Toť mé informace k podanému dotazu .
- Prílohy
-

- Chovná skupina Aphanius danfordii Soysalli .
-

- Jordanella floridae . Vlivem chladného zimování, ještě ne zcela dorostlá mláďata z roku 2016. Foceno 1.5.2017.