noo ... cez vikend som si znovu pozrel vsetky diely "A je to" a rozhodol som sa, ze sprobujem vyrobu lipoveho drievka DIY metodou.
Na potulkach Ruzinovom som ukoristil suchu lipovu haluz priemer 30mm asi pol metra dlhu a zacal majstrovat ...
Pokus c.1: Odpilil som cca 5cm valec a v strede podstavy navrtal 4mm drierku takmer cez cely valcek. Do vnutra som fukol trubicku z toho malickeho tetrapackoveho juiceika

a vlastnymi plucami som sa podujal to otestovat: som odpozoroval, ze bublinky idu len z koncov valckeka, bezhohladu na to ako som upravoval povrch plasta ...
Pokus c.2: Odpilil som podobny valcek ako predtym lenze som ho este diagonalne rozpilil od polky hornej podstavy a po cca 1cm od spodnej podstavy. Dierku som navrtal znova do podstavy a zacal fukat

... Bublinky teraz vychadzali aj z teho pozdlzneho rezu ale len zo stredu a znacne velke ... takze toto nie je riesenie ...
Pokus c.3: Odpilil som nizky valcek 2cm vysoky a 3cm v priemere a

zboku

navrtal dierku ... toto riesenie sa mi najviac pacilo pretoze to dava vela malych bubliniek a pritom aktivna plocha je velka asi ako desatkorunacka ...
A este par tipov pre kutilov:
- hadicku/trubicku davajte do dierky este kym je drievko suche, lebo drievko vo vode napucnie a uz sa vam to nemusi podarit

a navyse ak je priemer dierky akurat na hadicku nemusite hadicku do vnutra niejak lepit, drievko si ju bude "drzat" samo

...
- po vrtani ostava vo vnutri dierky dost vela bordelu, radim poriadne to najprv vycistit, lebo vam to bude upchavat drievko a popripade aj hnit a to muoze byt nebezbecne ... mne sa osvedcil spousob ked som skusil nasavat

spatne vodu cez drievko ... pozor lipa ma blbu chut
tot vsjo