Akva u mňa frčí už 5. rok bež vážnejších problémov. Prestriedalo sa v ňom už veľa rýb a rastliniek. Rybky boli väčšinou z oblasti Južnej Ameriky - Amázonia (skaláre, tetry, ancistrusy) a rastliny rôznych druhov, prevažne nenáročných, no nikdy sa im u mňa nedarilo

Technika:
Akva set 200l kupovaný v Hornabchu KE - klasické rozmery 100x40x50.
Filter: externý Eheim Classic 2213 s rostrekovacou rampou, náplň - molitan, siporax, aquaclay ground v sieťke (pri riasach mi veľmi pomohlo aktívne uhlie)
Osvetlenie: 2x30W T8, trubice Hailea Tropical Red a Sylvania Dailylight
Ohrev: Eheim Jäger 150W
Pozadie: čierna tapeta
Žiadne CO2, chémia ani hnojenie v súčasnosti.
V akva je jeden veľký koreň (asi tretina akva - sú na ňom ešte kamene na zaťaženie, lebo ani po týždni vo vani neprestal plávať), jeden malý koreň, stredne veľký kameň a pár bridlíc. Substrát - nejaký riečny štrk, ktorý tam je 5 rokov a navrchu Aquaclay Ground. Žiadny výživný substrát pretože u mňa vyvolával len riasy.
Flóra:
Echinodorus Jan Harbich
Ceratopteris thalicroides
Bacopa caroliniana
Limnophila sessiliflora
Hygrophila corymbosa
Anubias barteri var. nana (nedarí sa im na koreňoch alebo kameňoch, tak sú prevažne tesne nad substrátom)
Fauna:
4ks Pterophyllum Scalare - Skalár amazonský
12ks Paracheirodon Innesi - Neónka obyčajná
10ks Hemigrammus Rhodostomus - Tetra červenoústa
2ks Corydoras Panda - Pancierniček Panda
2ks Otocinclus Affinis - Prísavník jednopruhý
stará osádka:
2ks Gymnocorymbus Ternetzi - Tetra čierna
2ks Hemigrammus Rodwayi - Tetra zlatá (neviem či správny slovenský názov, tieto 4 tetry majú asi 2 roky)
4ks Ancistrus sp. - Prísavník obyčajný (z cca.25 malých prežili títo štyria, rodičia bez stopy zmizli

Kŕmenie každý večer, jeden deň v týždni hladovka. Mrazené patentky striedam so sušenými vločkami.
Údržba: výmena vody 1/3 raz za týždeň, prepláchnutie filtra raz za mesiac. Dolievam aj výpar asi 1L za týždeň. Všetko voda z vodovodu, parametre nemeriam. Teplota 26 stupňov.
Našiel som aj krásne Ramirezky electric blue v jednej akvaristike po 3e/kus ale neviem, či ich kúpiť boli tam posledné tri kusy, je to teraz akurát prerybnené a ani neviem ako by sa znášali so skalármi, predsa je to len 200l a oba druhy sú dosť teritoriálne. Príjmem radu...
Môžte komentovať, hodnotiť a poradiť, čo zlepšiť...
Sorry za foto ale nemám poriadny foťák, tak zatiaľ len z mobilu.