chnuro napísal:- Odporucam najskor prestat pouzivat tebou doriedene hnojivo......lebo inak je akakolvek moja pomoc hadzanim hrachu o stenu.
OK, takze idem k marlovi po NO3 balicek, lebo doma uz nemam

. Verim, ze co najskor pride ta mikrovaha. Cele to teraz stoji a pada na tomto.
chnuro napísal:- roztoky do separatnych flasticiek
Tak toto je napad za milion. Vdaka. Idem na to.
chnuro napísal: Neviem kde si nabral napr. tych 70ppm NO3.
v tabulke - zalozka: hnojenie dlhodobo - vidim v grafe ustalenie krivky na cca 68ppm. Tabulke vidim pridanie 42ppm ale v grafe je to na 70ppm. Vody som teraz vymenil "len"20l, lebo som si povedal, ze kedze o tri dni budem opat menil 20L, tak to pri tomto rychlejsom modeli bude dostatocne. Ale OK. idem pojdem presne podla tabulky. 28-30Litrov vymena.
chnuro napísal:Ja som ti tam vytvoril aj schemu hnojenia, pozri si to prosim poriadne - stalo ma to dost usila. Daj mi prosim vediet, ci tej kalkulacke rozumies
Myslim, ze rozumiem. (teda az na ten graf, ak...)
1. zalozka - zhrnutnie jednodlivych zlozniek,
2. zalozka - pozeram len prvu tabulku, je co a ako mam hnojit, cislo 4 je v tomto pripade 4ml roztoku z konkretnej flasticky, ale kedze flasticky su v tomto namiesane kazda zvlast, tak vlastne budem pridavat 3x4ml roztokov kazdy den, Draslik K2SO4 kazdy den. Ostatne davam na striedacku. Velka tabulka je sumar vsetkych pridavanych prvkov, predpokldam ze to vychadza z "informacii" o obsahu v TensoC a jednolivych marko prvkov. Este presne netusim naco mi to presne je, ale asi ked sa dostanem k problematike pomerov niektorych prvkov tak mi to pomoze. Tretia tabulka su prave tie pomery jednotlivych prvkov. Tu si napriklad viem overit ci som v ramci RedfieldRatio alebo nie.
3. zalozka - toto chapem ako sa ustalia makro +Fe pri dlhodobej prevadzke - cize berie sa do uvahy objem vody, vstup prvkov a vymeny vody.
Jedine comu tu nerozumiem je: spotreba v medzi vymenami vody (ppm)zelene zalozky - su vlastne namiesane jednotlive zlozky "flasticky" - hore je vlastne urcity prvok, kedze idem pripravovat kazdu flasticku zvlast, tak preto je hodnota len pri jednej z nich a v malej tabulke pod tym je objem vody v ktorej to budem rozmiesavat - 3 flasticky si nastavil na 100ml, jednu na 70ml a jednu na 75ml. Predpokladam, ze si mi to takto vytvoril kvoli:
a/ aby som v tom nemal bordel a pamatal si ze mi staci liat 4ml z kazdej
b/ aplikoval si rozpustnost jednolivych prvkov vo vode, aby bol koncentrat nasyteny ale nie riedky ani presyteny. Ten pravej tabulke sa uplne nerozumiem. Uprimne sa priznam. Comu chapem je zlty stlpec - ze o kolko pridam urcitych prvkov jednou davkou. Ale k tomu tu viem prakticka aplikovat zatial neviem.
Legenda. zalozka - tu hlavne mam cely navod ako to ponastavovat, akurat dnes idem skusit prepocitat tabulku na povodnu EI metodu - mysliac tym, mnozstva podla povodnej receptury.
chnuro napísal:Navyse odporucil som ti davat 1/4 davky, takze tyzdenna davka bude cca 10ppm. Koncenracia NO3 v akvariu sa este znizi castejsimi vymenami vody.
No kedze som dovtedy hnojil 1ml a den, tak teraz kedze je to 0,5ml a druhy den, tak som bol na 1/4 davky. Ale beriem, ze hnojivo je kompletne zle namiesane, takze vylievam a idem na novo.
chnuro napísal:Naozaj si stoim za tym, aku udrzbu som navrhoval a je to potom iba otazka casu, kedy to akvarium bude ukazkove.
Verim v to a okrem toho ze som lial to povodne hnojivo idem podla tvojich rad. Teda verim, ze som nic ine nezabudol. Voda, svetlo, CO2.... ved napis ak daco robim okrem hnojenia zle
chnuro napísal:Ak to chces stopnut, tak daj vediet a ja usetrim pomerne dost casu.
Nechcem to stopnut. Uz som daleko a vidim vysledky, takze ziadne stopovanie. Len som zblbol z niektorych odpovedi. Moja chyba. Najma ma nacal, tvoj komentar ze Azetohnoj tam toho dava konske davky. Vyvodil som si s toho ze by som v tom mal byt opatrny a ze radsej mam davat mensie koncentracie a radsej pouzit povodne EI davky. Ale... Idem absolutne podla teba.
chnuro napísal: lepsie zo stativu
Na telefon nemam stativ.

Ale daco premyslim. A o dva tyzdne opat natocim. Nech nie je stale to iste. Ak teda nie je teraz potreba natocit nieco konkretne. Aby sme mohli ladit dalej.
chnuro napísal:ad 4., 5., 6.: ....ale vynechaním hnojenia a ponechaním svetla + CO2 situáciu len zhoršíš. Teraz je dolezite vyhrabat sa z pripadneho deficitu a nepomerov prvkov.
Len prosim o radu - Kym nebude mikro vaha+novy nakup prvkov - cize nove hnojivo zarobene - co robit? Nechcem vynechat hnojenie, ale to co mam vylievam. Niektore balicky mam z nich som minul len cast, teraz mi aktualne chyba len KNO3 - tam som vtedy supol celych 50g (cely balicek)
chnuro napísal:ad 7.:
to len pre moju info som skusal, ze ci to co robim chapem.
chnuro napísal:Vincent ti nakreslil pekny napad, ako vylepsit hardscape
Tu viem, ze nesmiem robit zasahy. preto som aj pisal, ze je to inspiracia. Okrem navstevy burzy kupy Rotala, nebudem robit ziadne preskupovania rastlin kamenov.
Este raz vdaka za cas a snahu.
To neostane len pri WD-40

. Naozaj mas u mna velke vsimne. Ked zistim co mozem urobit ja pre teba, tak verim ze vratim tvoju investiciu..
Loki