Predsklopenie zrkadla - mirror lockup: vyuzitie casto pochybne, ale krajinkar by bez toho nefotil

.
Nazov funkcie vo fotoaparate zavisi od vyrobcu.
http://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-bl ... kadla-mlu/Bavíme sa ale už o pixelovej ostrosti. Nie je to úplne nepodstatné, súčasné digitálne zrkadlovky dokážu zázraky.
Ešte som zabudol jednu vec: Polarizačný filter (keď je k dispozícii), tak vie eliminovať odrazy svetla na listoch. Dávnejšie mi to poradil hooopy, tipujem že na to prišiel tiež iba skúšaním. Výhoda je, že zmizne väčšina prepalov a zníži sa tým dynamický rozsah scény. Nevýhoda: úbytok svetla o 1,5-2 EV (expozičné čísla).
Nemusis cakat na noc. Ja svietim az vecer, preto na nic cakat nemusim, vonku je tma vzdy. Ale jasne, treba si to nacasovat, to si pochopil.
aquadesign1 napísal:vsetko v izbe zatemnit
blesk OFF to je uplne samozrejme
doladit expoziciu (vyskusat bracketing)
vyvazit rucne bielu - ak sa nedari najlepsie paradoxne funguje automatika (ovela lepsie ako predvolene programy)
ISO max 200 (vyssie iba pri najlepsich cipoch)
clonu podla toho aky ti bude davat cas (pod 1/60s by som nesiel) ked ma akvarko silne svetlo dovoli kratsie casy pri vysokej clone
ohnisko radsej dlhsie (mensia vignetacia) a fotit z vacsej vzdialenosti
samozrejme dobry cip a hlavne ostry objektiv s pevnym ohniskom a vysokou svetelnostou nicim nedozenies
takze vsetko ostatne doladit vo photoshope (da sa urobit aj viacero zaberov so zaostrenim na rozne body a to potom pospajat
cez vrstvy a nechat vyniknut tie zaostrene casti
fotenie akva nie je umelecke fotenie je to ciste o technike fotenia, tu si samozrejme limitovany svojou zrucnostou a hlavne technikou, preto je Photoshop viac nez idealny
inak ked vidim fotky z IAPLC pochybujem, ze tam niekto poslal foto bez postprocesu
@aquadesign1, nedá mi nereagovať, okomentujem len to, s čím úplne nesúhlasím:
-Hlavne vypnut lampicky a TV. Kvoli rybam rozlozim stativ a pockam 10-15 min, nech zabudnu, ze som tam.
-ISO max 200 plati pri mojom kompakte. Canon G12 ISO 200 je stale akceptovatelne. Na APSC chipoch sa da ist vyssie, ale Loki nenapisal aky ma fotak. Mám Nikon D7000 a fotím bezne akva pri ISO400, ale pri detailoch idem na ISO1000-1600.
-clona f/8 je nutnost kvoli hlbke ostrosti. Skusenost

. Pri nizsich clonach by sa musel použiť focus-bracketicg a do toho by som fotografa-amatéra netlačil. Treba pamätať na to, že sa mu snažíme pomôct spraviť dobrú fotku akvária, nie vysekať z neho experta.
-Pri zaclonenom objektive sa eliminuje vinetacia dostatočne, toho by som sa nebál. Skúšal som rôzne ohniská, ale pri dlhom ohnisku sa veľmi sploští perspektíva a fotka akária vyzerá ako obraz. Pri veľmi krátkom ohnisku hrajú prím zasa sférické skreslenia, čo tiež nie je dobré. Naozaj základné ohnisko vyzerá veľmi dobre.
-Vyváženie bielej robím až v postprocese (používam RAW), lebo je často značne posunutý odtieň kvôlo silným odrazom zelenej a nízkemu Ra zdroja svetla (problém srudenej bielej u žiariviek a LED).
Súhlasím s tým, že fotenie akva nie je umelecká fotografia, ale je to o precíznosti. Súťažné fotografie majú podľa mňa také technické zázemie, že tam toho postrocesu veľa nie je. Skúšal som fotiť akváriá aj s viacerými bleskami a viem, že to ide.
Nejaké pokusy
tu a
tu.