- Akva po zalozeni
Ahojte,
dlho som vahal, ci tu zalozit temu, kedze nie som prilis dosledny v updateoch, ale tak skusim to.
Akvarium bolo zalozene pred rokom.
Technika:
Set rio 180 od Juwelu
Vsetko original, len som dokupil reflektory. Tj 2x45W osvetlenie T5 a vnutorny filter
Dno je cierny strk bez vyzivneho dna priemer 2-3mm
Osadenstvo sa mierne menilo, momentelne je to huf neoniek, dve Trichogaster Leeri (dufam, ze par, obcas som si neni uplne isty), 5x Otocinclus Affinis, 8x Danio Margaritatus a 8x Corydoras paleatus
Co sa tyka rastlin, tam si akvarium preslo troma fazami, prva bola hned po zalozeni
Hygrophila polysperma
Hygrophila corymbosa 'Stricta'
Egeria Densa
Anubias nana
Echinodorus grisebachii Bleherae
Pogostemon helferi
Pogostemon erectus
Cabomba caroliniana (?)
Cryptocoryne Wendtii Green
Taxiphyllum barbieri
Akvarko sa zabehavalo mesiac bez ryb nasledne som tam dal Daniaa a potom postupne dalsie ryby. Zo zaciatku som vobec nehnojil, co sa ukazalo v kombinacii s vodou aku mam z vodovodu ako velmi zly napad. Z vodovodu mam naozaj velmi tvrdu vodu GdH okolo 32. Kolega mi dal nasledne reverznu osmozu co uz nepouzival a s nou drzim odvtedy vodu na hodnotach GdH ca 10 (zo zaciatku 6.5) a Kh 5. Kazdopadne rastlinky skoro vobec nerastli, skor naopak. Darilo sa jedine Cryptocorynam a Hygrophile polysperme. Zacal som experimentovat s hnojenim, hodil som sem temu o odhnivajucom Pogostemone Erectus, kde mi bolo poradene, ze mi chyba draslik, tak som ho zacal pridavat spolu s profito hnojenim. Medzitym uplne posiel pogostemon helferi, Cabomba caroliniana a Hygrophila corymbosa. Pridavanie drasliku (KNO3) viedlo k vytvoreniu zelenej vlaknitej riasy s ktorou mierne bojujem doteraz, plus som si vsimol, ze po pridani profita zacala rast aj BBA. V juni som musel sluzobne na mesiac odist a po navrate ma v akvarku cakalo prekvapenie v podobe chumaca zelenej riasi v celom akvarku. Objednal som teda CO2 set a zacal ho pridavat, rastliny zacali rast ovela lepsie, zelena riasa ale tiez. Cryptocoriny zacali uplne stagnovat a Echinodorusu zacali deraviet listy a cely zakrpatieval, Egeria densa posla, Anubiasu nana zacali deraviet listy. Kazdopadne som si po par mesiacoch uvedomil, ze akvarko vyzera este horsie ako bez CO2. Takze som sa nakoniec rozhodol v novembri, ze prejdem uplne na low tech s tym, ze vyskusam ktore rastliny pojdu a budem sa viac venovat hnojeniu a zistovat co funguje a co nie. Zial nasledovala dalsia sluzobka a sviatky ked som nebol mesiac doma, takze som sa akvarku zacal venovat naplno az teraz.
Momentalne rastlinnne osadenie je:
Hygrophila polysperma (velmi zredukovana na dve rastliny, kedze pri CO2 rastla tak, ze som ju mal cez pol akva.
Anubias nana, tomu sa radi, listy kde bola BBA som otrhal aj tie co boli derave
Echinodorus 2x stale vo velmi zlom stave
Pogostemon erectus ten pojde prec, lebo zasa hnije zospodu
Cryptocoryne Wendtii Green, tym sa teraz dari super odkedy som dal prec CO2
Taxiphyllum alternans (?) kompletne prerasteny zelenou riasou ktoru otrhavam, viacmenej by som ho aj vyhodil, ale je podrasteny pod Anubiasom a prerasteny cez koren, vyzera hrozne
Ludwigia repens Rubin, tu som kupil ked som daval CO2, vtedy bola viac menej ok, ale tahala sa za svetlom, teraz zivori odhniva zospodu a asi dlho nevydrzi
Rotala Indica kupena v novembri, dari sa jej tak tak, zospodu zhadzuje listy ale zhora rastu nove
Nymphaea zenkeri green, lotusu sa celkom dari vyhana nove listy, kupeny v novembri
Vallisneria spiralis, kupena v novembri, moc jej nedavam, postupne chradne.
Microsorum pteropus, prichyteny na novy koren, vyhana nove listy
Hygrophila difformis kupena v novembri, mierne rastie
V novembri som kupil aj novy koren do akva, ktory neskutocne farbi vodu, kedze som ho odmacal len jednu noc.
Ako vidite moj pristup k akva je velmi nekoncepcny, ale budem sa to snazit zmenit. Svetlo som momentalne stiahol z 9 na 7 hodin, co trochu pomohlo so zelenou riasou. Zacal som hnojit s Ferox NPK complete podla navodu a budem sledovat co to robi. Vodu meriam obcasne, nitraty sa drzia okolo 20ppm, PO4 okolo 2, Zelezo okolo 2ppm Mikro ide len co je v hnojive. Vodu menim 40% raz tyzdenne, ale mozem skusit aj castejsie, zalezi od casu. Som casto sluzobne mimo domu aj na dlhsie obdobie, ale budem sa to snazit vyriesit s hnojenim pocas tej doby.
Objednal som aj dalsie rastliny co by mali dojst buduci tyzden
Bucephalandra Theia na koren
Sagittaria subulata do stredu ku korenu, uvidim ci sa to bude dat, kedze je tam ciastocny tien
Cryptocoryne balansae do zadu za koren
Cryptocoryne wendtii brown planujem dat do tienenejsich miest nech pokryje dno ako kontrast ku green verzii.
Do buducna je plan sledovat akva a snazit sa odhalit co sposobuje pochadzanie echinodorov, podozrievam momentalne horcik, kvoli deraveniu listov a urcite draslik, ak to hnojivo nebude stacit namiesam nieco z K2SO4 a MgSO4. Tiez mierne zvysim tvrdost vody na cca 15Gh.