Snažím sa vybrať alternatívy tých náročnejších.
Trebárs nikdy mi nešla Proserpinaca palustris,tak namiesto nej mám myriophyllum mattogrossense a tomu sa darí výborne.
Na tomto fóre často pretlačovaná Sagitária subulata ako začiatočnícka rastlina a tým pádom nenáročná na všetko mi dlhé mesiace žila,ale stagnovala,žiadne odnože a viditeľný rast,tak som nahradil Helianthusom tenellum a vytvára jednú odnož za druhou.
V atlase u Aponogetonov madagaskarských je písaná veľmi vysoká náročnosť,ale môžem povedať,že sa pestujú oveľa ľahšie ako niektoré Cryptocoryny.Jediná nevýhoda je nutné vyberanie po zhodení listov na 2-3 mesiace mimo akvárium.Je to neskutočne krásna rastlina a zvládne ju väčšina ľudí,čo má výšku aspoň 40,lepšie 50cm.
A jedna rastlinka,čo som skúšal niekoľkokrát neúspešne je Blyxa,len nemám miesto pre ňu. Lilaeopsis som objednával s obavami,lebo Jirko stále tvrdí,že v novozaloženom akváriu sa neujme,ale mne sa to nepotvrdilo.
Pri prerábke som neplánoval žiadne červené rastlinky,ale pán Rataj mi grátis pribalil Ludwigiu repens rubin a Rotalu rotindufoliu red.Pri týchto druhoch by som samozrejme pridal na svetle,lenže ak pamätáš,čo napísal Larix:

,,slabé svetlo,nízke NO3,, na podporu červenej farby a funguje to perfektne.NO3 mám 1mg/l,čo som pri hnojení v minulosti lial do 30mg/l.
Fe,PO4 žiadna kontrola cez dva roky ako preexpirovali testy.
NO3 si jedine udržujem,lebo draslík musí byť.Udržovanie Riedfeldovho pomeru je zbytočná otročina na čas a aj tak to skáče každý deň.Tak som vypustil testovanie a hneď je akvaristika krajšia.
Teoreticky som nehnojil posledné dva roky vôbec,len čo naondili rybky a Valisnéria,Heteranthera,Microsorum,Aponogetony tri druhy mám doteraz.
Takže ide to aj ľahšie ,než nutne testovať ,hnojiť každý prvok zvlášť podľa výsledkov,len svetlo prispôsobiť ako dlžkou,tak intenzitou a toto potrvá pár týždňov.Neboj,za dva mesiace bude pekné,to len teraz je po operácii

nevzhľadné.