M.i.s.o napísal:PS: ale je doma uz minicko 36l a k nemu mam eheim 2211, to mi asi tiez povies ze som to poddimenzoval

@kolac: keby som nebol o pozitivnom prinose 100% presvedceny, nerobim tu taku osvetu. na tuto temu sa uz napisalo a vyskusalo hodne, mnoho debat na svetovych forach o rastlinnej akvaristike, napr.: http://www.ukaps.org/forum/threads/water-flow-in-the-planted-aquarium.1167/
nehovorim o delach, ani virivkach ale o dostatocnom pohybe vody po celej nadrzi. a nejde ani tak o to, ci je v jednom rozku akva meratelnych 20mg NO3/l a v druhom 19,9mg...nase testy su vysostne orientacneho charakteru, je vzdy rozumnejsie verit svojim ociam pri pohlade na rastliny, ryby, riasy, atd. a nie slepo verit testu a z toho vyvadzat dosledky. v prvom rade prudenie umoznuje lepsiu latkovu vymenu (popri tom lesiu distribuciu zivin a plynov). ci uz pre rastlinu, ktora takto dokaze asimilovat aj v polotieni a nieje donutena zhodit starsie spodne listy, ale plati to aj pre bakteriu, ktora je uhniezdena v substrate. inak vznikaju anaerobne procesy, zo substratu zacne vyliezat sinica, atd...
preto som radil Misovi pri zohladneni danych faktorov navysit NO3. tych nameranych NO3 20mg/l moze byt dost mylne. netvrdim vsak, ze navysenie NO3 samotne je vseliekom proti sinici.