MartinPotocek:
som rád, že sa s malými skalárikmi darí. V inom vlákne som sa pýtal na dôvod odobratia ikier rodičom; písal si, že rodičia by mlaď neubránili pred inými rybami. Ak sa najbližšie znovu vytrú, mohol by si to predsa skúsiť a dať rodičom šancu. Predsa len, sú to cichlidy a pre ne je rodičovská starostlivosť normálna. Aj keď mlaď po krátkej dobe asi zmizne, možno budeš svedkom zaujímavého správania.
V literatúre sa píše, že u mnohých skalárov pud starostlivosti o potomstvo je narušený alebo úplne zdegenerovaný a ako dôvod sa často uvádza práve prax odoberania ikier rodičom. Mlaď vyrastá osamote a možno prichádza o podnety, ktoré by sa im neskôr v dospelosti zišli... nie všetko je o inštinktoch, určité aspekty rodičovského správania zrejme vyžadujú aj podnety zvonka, vštepené v "detstve".
Ja chovám niekoľko druhov cichlíd a nechávam rodičov starať sa o ikry a mlaď, aj keď viem, že nič neodchovajú, lebo zvyšok akvária mlaď postupne požerie alebo tá nenájde dosť potravy. Aspoň na pár dní majú rodičia možnosť správať sa prirodzene a je to aj zaujímavé na pozorovanie. Momentálne mi v 50 l akváriu "vodí" skupinku mladých pár ostriežikov purpurových (Pelvicachromis pulcher). Zopár kusov dokázali udržať aj napriek tomu, že s nimi žije desiatka odrastajúcich "kančíkov" Thorichthys ellioti.
Skaláre som síce ešte nikdy nechoval, ale ak by som ich niekedy vyskúšal, najskôr by som zháňal také, čo vyrástli pri rodičoch. V jednom starom čísle Akvárium Terárium bol pekný článok, kde autor opisoval, ako samec skalára nielen "vodil" mlaď, ale dokonca čiastočne aj zakrmoval - v papuľke rozomlel hrubšiu potravu a vyprskoval medzi potomkov