Atilla napísal:afrika je zivsia !!! ved aj vitaz sutaze bola jednoznacne afrika
kuknes na rastlinku zelena kuknes na 2-u zelena -kuknes na 3-u tiez

obcas cervena,hneda

Uplne sympatizujem s duskom ohladne toho, co ti na toto napisal, Atilla.
Je to kazdeho osobny vkus, co sa komu viac paci, pripadne comu sa unho viac dari.
Mozno narazas trochu aj na to, ze cichlidy su ryby, ktore si vytvaraju v akvarku istu hierarchu, maju zaujimave spravanie voci sebe, staraju sa o mlade, pomerne lahko sa mnozia atd.
Oproti nezazivnym neonkam, co plavaju len stale vlavo alebo vpravo to moze byt skutocne zaujimavy pohlad. I ked opat zavisi od toho, na co si zvyknuty. Dovolim si povedat, ze ohladom chovania cichlid di novacik a ze si ocareny spravanim tychto ryb.
Ale vobec sa ti necudujem. Mala som moznost totiz nieco podobne sledovat aj v mojom rastlinnom akvarku. V rohu akvarka sa mi vytrel parik ramireziek, bolo to v takej hustine, ikry boli na strku v takej malej jamke. Rodicia sa striedavo starali o ikry, i ked castejsie bol pri nich samec. Odhanali odtial vsetky ostatne ryby.
Nezabudnem na scenu, kedy obaja rodicia vysli z ukrytu, kde mali schovane ikry a tam zbadali nic netusiaceho samceka kakadu (Apistogramma cacatuoides). Zdalo sa im, ze ohrozuje ich ikry, a tak sa drobna samicka, ako aj vacsi samcek donho pustili. To aj napriek tomu, ze on je hlavnym sefom v akvarku (ma pod palcom vsetky ryby, dokonca aj oboch skalarov). Bolo to velmi impozantne.
Rovnako aj teraz, ked sa snazim v malom akvarku odchovat cichlidky kakadu (spominana Ap. cacatuoides), pozorujem zaujimavosti v spravani tychto ryb. Aky je rozdiel v spravani a hlavne sfarbeni sa dominantneho a subdominantneho samca, ako aj samic. Rozdiely sfarbenia samicky starajucej sa o ikry oproti normalnemu sfarbeniu... Ale hlavne spravanie a formy dorozumievania sa navzajom, ma dokazu fascinovat.
A toto vsetko mam v pekne zarastenom akvarku, cize sa nemusim vzdat ani mojich milovanych rastliniek
Cize neberiem ti tvoj nazor, Atilla, ale nabuduce by si mohol pred podobnym vyrokom napisat "Podla mna", alebo "Myslim si".
Inak drzim palce s odchovom Pseudotropheus kingsizei, nech ti to vyjde!