Ig napísal:to Salik
Aky mas nazor, v suvislosti s Tvojim navodom na odburanie rias, na raselinu ako napln filtra. Ma tam z pohladu riasy nejaky vyznam.
A este ako podla Teba suvisi pH pripadne KH s vyskytom zelenej a stetinkovej riasy.
Da sa povedat, ze mam podobne problemy ako Krizi, akurat ako bonus mam este tmavu stetinkovu riasu. Nastudoval som dost literatury, ale nikde som sa nedocital o suvislosti pH a rias.
- raselinu som skusil, nedaval som ju do filtra ale do pancuchy a zavesil na koren,
raselina obohacuje vodu o huminove kyseliny - myslim ze mi dost pomohla ale ako jedine riesenie na potlacenie rias to bude malo, zalezi od "konfiguracie" kazdeho akvaria
pH pripadne KH - nizke pH a kH moze aj nemusi mat vplyv na riasu, niekde som k tomu cital pekny clanok..ale kde.. tu by ma celkom zaujimal nazor botanika - Raviolka..hm?
...je to tazke, ja ked som zalozil moju 180ku, pouzil som starsiu fitraciu z 55L akva (aqua clear 150, teraz ho mam v 25L akva...), + intreny filter eheim, rastlinky rastli ale riasy tiez, hneda stetinkova jednoznacne po prude z filtra (na jej eliminaciu odporucam pouzit rozstrekovaciu
"rampu" -
"hadicu"), zelena si nevyberala, po prestavbe a spusteni novej
filtracie a pridanim raseliny sa akvarium zacalo spravat uplne inak (to iste osvetlenie, pocet ryb a rastlin, parametre vody), cize u mna filtracia/uv/raselina vyriesila problem s riasou nadobro, bude tomu rok, co som necistil bocne a zadne skla na kvariu - su take ako po napusteni vody do akvaria!!! (predne cistim 1x3mesiace), rocne 50cm listy echynodorus rubin su biele od
vapnika ale riasu tam nenajdente, ak sa aj nejaky list zalomi a zacina umierat, az do uplneho rozpadu sa na nom ziadna riasa neobjavi, aj ked uz nema vlastne ziadne "obranne latky", uv je offline od septembra/03, reselina je prec od oktobra/03, bez akejkolvek odozvy, od novembra som menil cast trubic-akva si ide dalej, tento tyzden budem prerabat rozstrekovaciu rampu a konecne pri tej prilezitosti zmeram, ako rychlo ide filter, moj odhad je takych 30L vody za hodinu! (17L filter/cca 140L vody), takze pravdepodobne "zrusenie" rias ma na svedomi u mna vhodna filtracia (99%), ktora vyhovuje rastlinam aj rybam - to znamena nizke NO2/NO3/PO4,
test to len potvrdil, vsetkym vam prajem aby ste dosiahli takyto idealny stav, ked je cele akvarium v rovnovahe a prakticky bezi bez akehokolvek zasahu (1x za 10dni odkalim cca10L vody), samozrejme nie kazdemu sa taketo akvarium paci, ryby ako "doplnok", vela rastlin..to uz je na kazdom z vas, aku mate predstavu o akvariu