steben napísal:Som rád že tam je život, len už sa neviem dočkať keď tam dám krevetky.
Vydrž! Pokud chceš jako první krevetky, musíš tomu dát ještě pár týdnů, než budeš mít jistotu, že rostliny rostou a nehrozí kalamita ze strany samotného nově založeného akvária. Raději řešit případné problémy bez krevetek.
Koukám na rostliny. Absolutně nemám zkušenost se saurogyne. Ale slabý bod mohou být ty anubiasy. Proč si je každý cpe do nově založeného akvária, když tak pomalu rostou a užitek v úvodu vyprodukují minimální? A ještě jako ústřední vegetaci? Já dostal jeden zadarmo. Nechtěl jsem ho, ale dostal. Strčil jsem ho do vázy se Shinnersia rivularis - dospodu, aby ho prekryla a na anubias nelezla řasa. Aktuálně je shinersie tolik, že přimáčkla anubias úplně ke dnu. Fajn. Tam mi nevadí.
Pokud chceš krevetky, vidím perspektivně tu egerii. Až jí bude 5x tolik, fajn. Ale nepočítej, že bude držet ve dnu. Pokryje hladinu. Pod ní přežije anubias (takže nakonec finálně nemusí být zle, že ho máš), kryptokoryny.
K nádrži samotné. 25 litrů a chceš krevetky a živorodky. Já mám krevetky Cherry Orange s Neoheterandriami elegans. Původní stav byl 4 páry živorodek, krevetky přišly až později, když byly elegansky zaběhnuté, spokojené a definitivně se množily (což není úplně triviální dosáhnout). Vložil jsem 40 krevetek (všechno od Ivana Vyslužila - tady jako vysluzil2). Aktuálně mám velmi, velmi elegansek a několik krevetek už delší dobu nosí vajíčka. Třeba říci, že všechny elegansky jsou ze 2 samiček - jedna vyskočila a uhynula, druhá vyskočila a ubytoval jsem ji jinde. Takže 3-4 páry stačí. Akvárium je 50x50x25 a vypadá takhle:
http://rybicky.net/fotogalerie.php?sekc ... 5&s=0&sl=0Ty máš na rozdíl ode mě filtraci, ale jen 25 litrů a protože máš mnohem hrubší vrstvu štěrku než já a ještě kmen a kameny (filtr), vsadil bych se, že zabereš těmito věcmi větší objem akvária, než já jen štěrkem ve svých 62 litrech (mě po odečtení neživé hmoty zbývá asi 56 litrů pro vodu, rostliny a ryby, tobě odhadem 17). A do toho chceš dát krevety a ryby. Jestli mohu poradit, použij jen ty krevety nebo jen ty ryby. Pokud tě nepřesvědčím, udělej alespoň to, co zmiňuji v odstavci výše - dej jeden element, "zaběhni ho", dosáhni spokojenosti, množení a rozvoje a pak skus přidat druhý element. Podobné jako s rostlinami

.
K formoskám - někde jsem četl, že jsou vůči krevetkám agresivnější než elegansky (a že samečci formosek dokáží uďobat mláďata vlastního druhu). To je mimo jiné důvod, proč mám desítky elegansek v 60 litrech s 40 krevetkami a čtyři formosky ve dvanáctilitrové kouli s třemi krevetkami a bez ambicí krevetky množit (jsem připraven mláďata formosek, pokud jich bude víc, přelovovat jinam a věnovat jim další miniakvárium). Video:
https://www.facebook.com/jiri.scobak/vi ... _processed (dá se pustit v HD).