mysteriooous napísal:Pisem to uz po niekolky krat, nasiel som ich vo vnutri rostrekovacej rampy ako boli zaseknute v dierkach, kade vytlaca vodu, prilozil som aj foto tak si to lepsie pozrite....vcera som pridal 15 kreviet, a vsetky ziju....
Tak v kľude, ako sa dostali do tej roztrekovacej rampy? No jednoducho cez telo filtra. A čo ich donútilo byť v takej blízkosti filtra?
Jednoducho z filtra sa do vody uvoľňuje sajrajt už skoro v rozklade ak už samotná voda, ktorá sa dostáva do filtra je na hranici otravy. Logicky, ak je otrávené prostredie, tak hľadali miesto kde je menšia intenzita dusíkatých látok a čpavku. Neveril by si, ale to miesto je v najnižšom mieste akvária, teda pri dne a samozrejme dole pod filtrom. Ak sa výskyt spomínaných látok zvyšuje tak sa snažia uniknúť ďalej a to rovno do filtra. Tam samozrejme hynuli a ich telá už vťahoval rotor do komory a následne von do roztrekovacej rampy. Tam už boli po smrti a tlak vody ich tlačil ďalej do dierok rampy. Opísal som ti celý priebeh toho, čo sa ti udialo v akváriu.
Za normálných okolností sa krevetky pohybujú po celom akváriu a teraz čítaj pozorne, dokonca sa vedia usadiť na filtri a filtračnej hmote, dokonca dokážu na holom biomolitáne usadiť bez toho, aby ich niečo vtiahlo do vnútra filtra a spokojne preberajú nožičkami a triedia si potravu. Tu tomu hovoríme slangovo, že štrikujú. Takže zdravá, vitálna krevetka vo filtri neskončí a určite nie vo vnútornom filtri a URČITE nie hromadne. Vo vonkajšom filtri pri správnej biologickej filtrácií dokážu vo filtri prežiť aj niekoľko mesiacov, pretože aj tam vedia nájsť vhodné prostredie pre život a dostatok potravy. Vonkajšie filtre mám s prietokom 600, 700 a 1000L a ani raz, zdôrazňujem ANI RAZ som krevetky nenašiel mŕtve v roztrekovacej rampe. Stáva sa mi pri čistení filtrov, že ich nachytám 20, 30, 50

a tie zvyknem darovať a tí obdarovaní mi ani raz nespomenuli, žeby im uhynuli.
Sám vidíš, že si už našiel prvú chybu, šumivé kamene, čo všetko ešte zistíš, aby si pochopil o čo v tomto prípade šlo