A vidis, krasna diskusia. Ja by som to prave porovnaval az velmi vela. Z coho vychadzam? z tohoto:
http://sk.wikipedia.org/wiki/Fotosynt%C3%A9zaA plus minus, autobus, dalsich niekolko clankov na internete a rozhovorov este pocas aktivnej bonsajistiky.
K tej druhej casti:
Rastliny v akvariach su zlozite organizmy. Riasy su jednoduche, caso jednobunkove, organizmy. Rastliny pri svojom zivote si vytvaraju energeticke zasoby, riasy toto nevedia (nevedia az tak efektivne ako rastliny). Tych porovnani s realnym zivotom tu bolo uz velmi vela, ale v principe svetlo berme ako cvicenie v posilovni, CO2 ako posilovnu a hnojivo (makro+mikro) ako vyzivu.
Rastlina, zlozity organizmus, ked sa svieti tak posiluje a nabera na hmote, ako kulturista. Ked jej ale dodas kvalitnu posilovnu a presne definovanu vyzivu, tak mozes ist na sutaz. Ked ale kvoli pracovnym povinnostiam, depresiam, unave,... neposilujes (nesvietis, svietis menej, a aj keby to bolo ihned a skokovo), tak sa nic nezacne hned kazit. Prave kvoli zlozitosti celeho organizmu, ma zasoby, pojde len na prechadzku, pripadne si doma urobi (ako kulturista) par brusakov (kratsia fotoperioda)
Riasa, jednoduchy organizmus, je nieco ako (je na to prirovnanie ale toto nepouzijem...politicky nekorektne) mala octova mucha. Ma kratky zivotny cyklus. Nemusi si robit tym padom ziadne zasoby a funguje v systeme - ak JE tak fungujem, ak NIE JE umieram. A zaroven, kedze je taka mala tak jej staci aj velmi velmi malo. Pre riasy su akekolvek davky, cohokolvek dostastocne. Dajte jej viac svetla a zacne rast. Dajte jej hnojenie, bude rast.
Ale preco riasy nerastu z CO2? alebo ked prosperuju rastliny?
Lebo octove muchy nechodia do posilovne. Je tam pre nich nebezpecno. Je tam vela silnych ludi, tazke zavazia a celkovo velmi nebezpecne prostretie. A aj preto, ze ked je v akvariu vela nabuchanych kulturistov, tak sa boja co i len pomysliet, ze si uchamatnu co to z vyzivy, lebo si myslia ze dostanu po hube. Ako ked v lete v bufete mate pri stole muchy a osy co chcu ist na vase tanierove dobroty. Tym sa ohanate, tak je mucha a osa hladna. Ale ked zabudnete, tak sa hned krmi. A kde je najviac much a os? Pri smetnom kosi. Lebo pri smetnom kosi nie je nikto zo zlozitnych orgamizmov kto by ich odohnal.

A co z toho vyplyva? Nemajte z akvaria smetny kos, ale majte tam upratanu posilovnu a bude pokoj. A ked date vasim rastlinam cvicebny klud, lahky trening, tak tam nikto nebude hned umierat