no po hodinovom hladani som sa rozhodol vlozit moj prispevok sem, lebo mam podobny problem a mozno aj spolocnu pricinu- jemny kremicity piesok frakcie menej ako 3mm, ktory som zial neprepral
Zariadujem si akvarium 200x55x63(DxSxV). Zacal som ho napustat asi pred vysse 3 tyzdnami. Kvoli problemom so studnou som ho musel napustat postupne a nosil vodu v bandaskach. Akva je takmer kompletne napustene uz 2 tyzdne.
Opisem postup napustiania(prajem prijemne citanie

): najprv som napustil tak 40% akva. Spociatku bola voda len jemne zakalena. Zboku som videl az na koniec akva. Potom sa zakal zvacsil, ze bolo vidiet z boku len do polovice, tak som tam dal filter Aquael Fan2 (viem ze je maly ale mam pripraveny pre toto nove akva 60L prepadovy filter, ktory ale nemozem este z technickych pricin spustit, ale v priebehu tyzdna by sa to uz malo podarit) z akvaria ktore bezi uz asi 4 roky. Zakal sa zacal stracat a opat som videl z boku druhu stranu akva . Potom som dolial vodu na 50%. Po 3 dnoch po vlozeni filtra sa zakal opat zacal zhorsovat. Tak v domneni, ze bakterie vo filtri nemali co papat,som nasypal do akva trocha vlociek a granuli, aby som ich povzbudil, ale asi nepomohlo. Dufal som ze zakal je sposobeny premnozenym nalevnikom a casom sa strati. Dopustil som akva na 75% a potom na 95%. Teraz je tam asi 415L( kedze som napustal vodu z bandasiek a kyblov tak viem priblizne jej objem). Stale filtrujem tym malym filtrom ale vsimol som si ze ked zapnem osvetlenie je vidiet ako keby sa tam viri jemnucky prach. Dnes som obmotal molitan vo filtri vatou aby sa do nej zachytil ten prach. Pridal som aj cerpaciu hlavu atman 203 s prietokom 2000L/hod a tiez nasavanie obalil vatou. Uvidim co to spravi zajtra.
Este ako jeden dovod ma napada moje 3D pozadie z polystyrenu a epoxidu. Ze ci nahodou ono nieco nevylucuje do vody. Robil som ho podla navodov na nete, 2x zneutralizoval octom tak hadam to je v poriadku. By ma asi porazilo keby vsetka ta robota s nim vysla na zmar.
Skor si myslim ze to bude tym ze som ten peisok neprepral. No a konecne sa dostavam k mojej otazke.
Co si o tom myslite vy a ako by sa dal ten "prach" odfiltrovat? Dufam ze nebude jedinou moznostou odsatie vsetkej vody a premytie piesku, ale ked hej tak sa s tym budem musiet popasovat este raz.