Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk
MifkoKE napísal:Ahoj, mozete sa prosim pozriet na aktualne foto a skusit mi poradit, kde robim chybu? V akva mi postupne odhniva Valisneria, echace vyhanaju nove listy bledsie a s hnedymi zilkami a rozmahaju sa mi tam aj hnede stetinkove riasy. Anubias nana mi sice kvitne, ale to je jedina rastlinka, ktorej sa u mna v akva zatial ako tak dari-vyhnal uz 4 listy
Tyzden som davkoval PMDD(bez KNO3) 0,75ml na 50 litrov vody, no dnes som skusil zvysit davkvanie na 3ml na 50litrova vody, ale to je vystrel na slepo...
Do dna som este pred troma dnami doplnil gulicky do dna od JBL
Inak doplnil som svetlo teraz mam tam necelych 30W na 50 litrov cisteho objemu vody. Svietim 9 hodin denne s prestavkou cez obed.
Testovat viem zaztial len NO2 a NO3:
NO3 25mg na liter
NO2 0mg na liter
Pridavam este CO2 cez TIBI, ale je to velmi slabe...nejako mi to dobre nefunguje. Neviem momentalne inak otestovat ziadne dalsie parametre vody, viem ze sa bude tazko radit, no mozno podla pohladu na foto bude niekto vediet poradit, co robit...
Vodu menim kazdy tyzden, niekedy aj 2x za tyzden. Filter cistim 1x za tyzden.
Inak cital som o doplnku Easy life carbo, myslite, ze by to mohlo pomoct aj pri takom mizernom pridavani CO2?
Vopred vam dakujem za kazdu radu!
Glitter napísal:1.Takže poporiadku..Tie hnedé riasy sú na začiatku bežné, ony zmiznú, to máš dôkaz toho, že ešte ten kolobeh N látok nie je v akva OK. Snaž sa ich odsávať ak to ide a jemne odstraňovať.
2.Môj názor je, že to hnojenie do vody je ešte zbytočné, skôr kontraproduktívne, stačili by na začiatok tie tablety JBL (=počas zábehu nehnojiť do vody), ak nemáš výživové dno (čítal som len o štrku).
3.Testy, ktoré na začiatok potrebuješ sú: pH, kH, gH, NO3, Fe a PO4 - tie posledné dva až keď príde na rad hnojenie (po prvom mesiaci zábehu, kľudne aj dlhšie podľa potreby), takže v prvom rade musíš doplniť parametre vody a potom môžeme radiť.
4.K tým fotkám, môže to byť čokoľvek, od vysokého pH, cez tvrdosť vody a tak ďalej, preto tie parametre.
5.Hygiena OK, podľa toho čo píšeš.
6.Nič iné by som nedával do vody pri zábehu okrem EC, to mi fakt pomohlo a nie som určite sám.
7. Neskôr čakaj pri výkyvoch CO2 podobné problémy s riasami, ak neporiešiš stabilnejšie CO2
8. Ako si postupoval pri svietení? Svietiš tam 9 hodín od začiatku alebo ako?
jarque napísal:Ja si tiez myslim ze potrebujes viacej co2, to co mas na rastlinach mi pripada ako toto
http://www.rostlinna-akvaria.cz/problemy-s-rasami-12, odsek Vláknitá řasa
ja by som si zaobstaral testy ph, kh, No3 a po4
spid3r napísal:No pokial to nieje cez 30 tak to je v pohode. Ja som kedysi davkoval pmdd 5ml/50l a rastlo to do krasy, len tu uz je potrebne stabilne co2, bez co2 nabehne riasa. Cize mnozstvo hnojiva davat umerne mnozstvu rastlin. U teba tipujem tak 2 ml na 50l, ked sa rastliny rozbehnu zvysovat davku po 0,5 ml umerne rastlinnej mase
Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk
Luker13 napísal:PO4 test este zozen.... PMDD si zarob kazdy prvok zvlast, lebo niecoho viac niecoho menej.
jarque napísal:Rado sa stalo je to dobra stranka,
Glitter ma pravdu a pekne to napisal.
Skus pomerat ph, kh a no3 a trochu to pozorovat napr pred vymenou vody(tam by som obcas zmeral aj no2) dva, tri dni po vymene vody a takisto aspon raz zdrojovu vodu (vodovodnu), ja si to napriklad zapisujem do excelu, hodnoty mozu este kolisat vzhladom na zabeh akva, asi kazdy zacinal s riasov a mozem potvrdit ze hneda stetinka zmizne aj sama, mne to trvalo asi pol roka. Nieco chce len trpezlivost, niecomu sa da pomoct. Ked namerias pravidelne rovnake hodnoty, mozno nebudes mat idealne podmienky na rast rastlin a riasu v urcitej miere, ale bude to znamenat stabilne prostredie a priestor na "pokusy" ktore pri aplikacii rozumnych davok hnojania nebudu znamenat katastrofu![]()
Na zaciatok je potrebne dosiahnut stabilne ph ( blizke "idealnej" hodnote, viac na http://maniakva.sweb.cz/chemie5.htm ), no3 v rozmedzi 20-30 mg/l no2=0 mg/l. No len citaj, citim ze steba nieco bude
M.i.s.o napísal:pokial mas vodovodnu vodu tak testy na ph, kh, gh moc nepotrebujes, pretose vies zistit hodnoty vody ktoru pridavas, a tiez budes vediet kolko je v nej NO3
M.i.s.o napísal:pokial mas vodovodnu vodu tak testy na ph, kh, gh moc nepotrebujes, pretose vies zistit hodnoty vody ktoru pridavas, a tiez budes vediet kolko je v nej NO3
MifkoKE napísal:Glitter napísal:1.Takže poporiadku..Tie hnedé riasy sú na začiatku bežné, ony zmiznú, to máš dôkaz toho, že ešte ten kolobeh N látok nie je v akva OK. Snaž sa ich odsávať ak to ide a jemne odstraňovať.
2.Môj názor je, že to hnojenie do vody je ešte zbytočné, skôr kontraproduktívne, stačili by na začiatok tie tablety JBL (=počas zábehu nehnojiť do vody), ak nemáš výživové dno (čítal som len o štrku).
3.Testy, ktoré na začiatok potrebuješ sú: pH, kH, gH, NO3, Fe a PO4 - tie posledné dva až keď príde na rad hnojenie (po prvom mesiaci zábehu, kľudne aj dlhšie podľa potreby), takže v prvom rade musíš doplniť parametre vody a potom môžeme radiť.
4.K tým fotkám, môže to byť čokoľvek, od vysokého pH, cez tvrdosť vody a tak ďalej, preto tie parametre.
5.Hygiena OK, podľa toho čo píšeš.
6.Nič iné by som nedával do vody pri zábehu okrem EC, to mi fakt pomohlo a nie som určite sám.
7. Neskôr čakaj pri výkyvoch CO2 podobné problémy s riasami, ak neporiešiš stabilnejšie CO2
8. Ako si postupoval pri svietení? Svietiš tam 9 hodín od začiatku alebo ako?
Ahoj, velka vdaka za rady Glitter
1. odsavam necistoty zachytene na listoch rastlin cca 1-2x do tyzdna. Nieco som skusal mechanicky odstranovat ale tym jemnym chlpkom na listoch som velmi neublizil(mecely tyzden mi v tom pomaha jeden Otik - ale je na to len sam, tak moc nestiha. Inak Anubiasy a velke microsorium vycistil perfektne...), bolo by dobre poriesit do akva nejake krevetky CJ alebo radsej este jedneho Otika?
2. akva bezi v takejto zostave cca 1 mesiac. Niekto mi radil, ze mozem zacat s hnojenim cca po 2-3 tyzdni a tak som aj urobil. do dna(cisty strk hagen) som tie gulicky pridal len nedavno. Zacal som hnojit s PMDD bez pridaneho KNO3, kedze toto jedine som si vedel otestovat a mal som dostatok. Nerozriedil som celu davku, len 1/8 - aj to budem mat na cca 2 mesiace pri takom davkovani, cize viem si rozriedit zvysok pekne samostatne, no to budem riesit az ked budem mat komplet testy, lebo inak by to asi nemalo zmysel-aj tak by som to musel pridavat v rovnakom pomere, kedze neviem, aku mam vodu.
3-4. ok, dokupim testy pri najblizsej moznosti, no teraz mi to nevychadza, urcite zacnem teda ph, kh/gh testami. Neviem niekto nahodou o dobrom prirodnom zdroji vody do akva v okoli Kosic? Na zlatej idke mame starku, tam je tych premenov viac, no nemam testy na otestovanie zatial
5.ok
6. dnes som kupil Happy-Life Carbo 250ml a dal som na zaciatok 2ml/50litrov-niekde som cital, ze ked su riasy, moze sa davat torsku viac toho inak mi vychadzalo 1ml/50 litrov
7. uz sa obzeram po komponentoch na co2. bombu by som mozno aj vedel zohnat, este zhanam nejaky el.mag.ventil a redukcak obycajny, no na inzeratoch na nete som zatial nenaisel nic zaujimave
8. svietil som prve dva tyzdne 7 hodin s prestavkou 3 hodiny. teraz to mam nastavene na 4 hodiny doobeda a 5 hodin poobede s 2 hodinovou prestavkou
jarque napísal:Na zaciatok si nerob z el. magnetu a co2 setu hlavu, zatial to vobec nepotrebujes, staci ti tibi resp burciak, napr ja v akva burciakujem do teraz a to co som chcel sa mi zatial dari dosiahnut (dokonca ani co2 na noc neodpajam, odskusal som si ze pohyb hladiny dostatok o2 zabezpeci v mojich pripadoch ).
Ak chces lacne tlakove co2, tak ja som pouzil toto:
http://obchod.sifos.cz/katalog/katalog/ ... -pneumatik
miesto hadicky dal redukciu podobnu ako je tu http://www.aquario.pl/prislusenstvi-co2 ... -1-8-.html (zial ja som to kupoval v baumaxe za uzernickych 10e v oddeleni vzduchotechniky) a potom skleneny difuzor, Milan666 tu ma niekde uvedeny navod ako na difuzor z lipoveho drievka. ta bombicka ma akoze ihlovy ventil, ziadna vyhra ale trocha citu a da sa pekne nastavit. Este neviem kde sa to da naplnit, zatial nebola potreba (jedna bombicka mi drzi uz asi tri mesiace v 65l akva a mam dalsie dve v zasobe )
Glitter napísal:
1. Zožeň tie testy, daj parametre vody.
2. Carbo môžeš dať aj 2násobok kľudne, podstatné je, že sa pridáva cca hodinu pred zapnutím svetla.
3. Svetlo uprava na 4+4 hodiny, čo tam máš T8 či T5?
4. Vhodné sú aj CJ aj Otíci + SAE, ja mám v 125L 5 CJ, 3 otíikov 3 SAE a cez stovku kreviet, ono sa to nevidí, ale pomôžu.
5. PMDD by som úplne zatiaľ vysadil, kým to nedáš doporiadku. Hlavne nemáš stabilné CO2, nemáš poriešenú dobu osvitu a nemáš tam poriadny kolobeh dusíka ešte.
chnuro napísal:Názor, ze CO2 na zaciatku netreba, alebo je burčiak postačujúci je úplne scestný a zavádzajúci. Od úplného začiatku treba zabezpečiť stabilnú úroveň CO2 a tým aj PH. Ja som skôr toho názoru, že radšej bez CO2, ako s burčiakom.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.