Tiež som tu nový, ale cichlidy chovám už dlhšie. Choval som, potom som ich vymenil a nedávno k nim zasa vrátil. Dostalo sa mi do rúk tiež 190 l akvarium , tak som ho nimi naplnil...celú cestu aj s pár obrázkami popíšem v osobitnom vlákne. ALE myslím, že oceníš to ako sa mi s osádkou darí pracovať. Celkovo mám teraz v 190l akváriu:
- Ps. zebra (red) - 4 ks (1 samec , 3 samičky)
- Mel. Auratus - 5 ks (1 samec, 4 samičky)
- Lab. Yellow - 10 ks (2 samce, 8 samičiek) - polovica pojde preč, problémy s nimi popisujem nižšie
- Met. Lombardoi - 7 ks (1 samec , 6 samičiek) - ešte sa nevytreli aj keď sú vačšie , tak čakám kým preriedim
- Ps. Saulosi Coral - 7 ks (2 samce, 5 samičiek) - donedávna nebolo úplne jasné, prebytočné pojdu preč
- Ps. Socolofi - 9 ks (4-5 samcov, 4 isté samičky) - tie sú ešte mladé, už sa ale začali trieť, takže viem s istotou čo sú samce a nechám si len jedného
- Ps. Elongatus - 4 ks (1 samec, 3 samičky)
- Celkom dosť, viem , ale všetky nie sú úplne dospelé, takže postupne preriedim ...
Pri cichlidách každý radí mať najlepšie 2 samčekov (ževraj preto aby boli čo najkrajší, že sa jeden pred druhým viac snaží vyniknúť ako keď je sám "pán" medzi samicami) a k nim maximálne množstvo samičiek (aby ich vraj samci neuhnali).
S tým si dovolím nesúhlasiť (resp. možno to funguje v jednodruhových nádržiach) - pre naše podobne veľké akvária a predstavy o osádke mi najlšpšie funguje 1 samček a 3 samičky (a ozaj vážne uvažujem o 1 samčekovi a 2 samičkách) a prečo? ... popíšem
1. roznorodosť druhov a farieb (krásu samcov cichlíd nemusím opisovať)
2. medzidruhová znášanlivosť VS nevraživosť i samíc jedného druhu medzi sebou (samcov nehovoriac) - kto choval cichlidy určite videl boj samíc , ktorý mi príde niekedy ostrejší ako medzi samcami. Mám to odsledované pri Yellowkách - ktorých mám akoby presne podľa vačšiny rád - 2 samce- 8 samíc - situácia je taká, že keď samce prišli boli vyrovnané, hájili jeden jednu polovicu akvária , druhý druhú - bolo milé sledovať ako si to podelili a ako si merajú sily a zastrašujú jeden druhého....akurát svoje teritóriá hájili celkom tvrdo a aj pred ostatnými druhmi ( a to sú to jedny z najmierumilovnejších cichlíd , vraj ) , ktoré boli postupne dokupované a boli samozrejme menšie (nechcem vidieť čo by robili také auratusy, v takomto pomere, ktoré sú o poznanie ostrejšie) . K tomu ďalšie šarvátky samíc v strede akvária a niektoré sa začali tieť skor, aj 3 krát , kým iné dovtedy ani raz a služne tie maminy prerástli, tie ich už nikdy nedobehli a tým pádom ostali v hierarchii na spodu (sú často zaháňané atď) a čo čert nechcel i jeden samec akosi výdatnejšie papkal a prerástol toho druhého, ktorého budem musieť premiestniť inak určite uhynie
3. pohyb rybiek - v akváriu sa vytvorilo asi 8 "teritórií" kde sa cichlidy vytierajú...akurát sú to akoby "verejné domy" lebo žiadny zo samcov sa nedrží tvrdo jedného miesta a neodháňa od neho všetky ostatné ryby ...proste keď to na niektorú samičku "príde" samec spozorní, obletuje ju a proste sa na jednom mieste vytrú (kľudne i počas toho ako privezujem anubias ku kameňu

)
4. skúšal som viacero varián interiéru, pridával a odoberal, ale myslím, že tu neplatí "menej býva viac" ...skor "viac je viac"...čím viac som tam toho natrieskal, čím viac mali skrýš, tým viac ich je vidno , viac plávajú, viac sa pohybujú, menej ľakajú a schovávajú, akoby mali istotu, že v prípade "nebezpečenstva" sa budú mať určite kam schovať a tak sa nemusia pohybovať len v okoli 5 cm od úkrytu a brániť ho pred ostatnými okoloidúcimi, aby im ho predsa nikto nezabral....Naopak keď som menil štrk za piesok (cca 2 týždne som nechl iba rastliny) - vobec som svoje ryby nepoznával, úplne stratili farby, držali sa často v húfe za najvačším anubiasom alebo svorne rolovali po obvodových sklách akoby chceli ujsť....do osamotenej sadrovej búdy ani jedna nevliezla (myslel som že sa o nu pobijú, ale za celý čas som tam nevidel ani jednu rybu)
Snáď som ti pomohol, ak dovolíš v ďalšom príspevu pošlem len foto ako to mám teraz. Určite plánujem prikúpiť nejaké pekné druhy aspoň jeden - dva, ale najskor sa zbavím prebytočných kusov. Krásny tam určite bude nejaký biely samec (napr. Ps. Polit) atď.
Držím palce - cichlidy sú najkrajšie akváriové rybky, farebné , odolné, aktívne, inteligentné a vďačné...budeš mať z nich určite radosť.