Loki12, takto, musím to upřesnit - napsala jsem to ve zkratce a v reakci na danou situaci. Ta problematika je DALEKO složitější a samozřejmě nejde intenzitu dohánět délkou a naopak, to funguje jen do velmi omezené míry. Ale jak podotkl Jozef, psala jsem to s ohledem na rostliny. Řasy až tak neřeším, protože si nemyslím, že by stav akvária (co se týká rostlin) byl daný - tenhle výběr rostlin je neudržitelný, resp. nezdá se mi rozumný (to není nic proti zakladatelce vlákna!) s ohledem na současný způsob péče.
Zvýraznila jsem pár bodů na konci, možná jsem tam měla ještě přidat ten návrh, že je potřeba si především rozmyslet, co v tom akváriu má růst. Pokud to bude low-tech akvárium, můžeme se bavit o vhodném osvětlení, intenzitě i délce - a totéž u hi-tech, ale pokaždé nám z toho vyjde něco jiného a pokaždé budeme muset řešit trochu jiné problémy.
Taky mám akvárium, kde se mi velice osvědčuje zapínat světlo až večer na cca 4-5 hodin, to je jediná cesta jak ho udržet bez řas. A jiné, kde jsem stáhla světlo z 12 na 10 hodin a echinodor na to reagoval naprostou stagnací - tam ale řasy ani předtím nebyly vůbec. Každé akvárium je jiné, to je ale novinka
Ona je velká souvislost mezi fotoperiodou a množstvím CO2 (když se bavíme o vodních rostlinách; u těch suchozemských je to daleko jednodušší a pro pěstování "na masu" a "na květ" existují celkem jasné předpisy, kolik hodin světla rostlina potřebuje - nebudu napovídat, u které rostliny to jde nejlépe vygooglit

). Navíc, každá rostlina má tu periodu jinou - jiný mechanismus a jiné nastavení svého metabolismu. Není tedy univerzální rada a já naprosto souhlasím s tím, že i perioda 6 hodin může fungovat (a to lépe, než řekněme 12). Závisí to na konkrétním druhu, konkrétních podmínkách. U tohoto akvária si nemyslím, že zkrácení světla na 6 nebo 8 hodin by bylo rozumné. Za současného stavu. Protože ty řasy na listech pod hladinou nejsou žádné zlo, tady je potřeba spíš řešit nastavení podmínek pro rostliny.
---
Ještě dodatek pro
bugy - Taky jsem noční tvor, ale akvária nechávám spát dřív než jdu já. Překračovat dobu 12 hodin osvětlení je kontraproduktivní. Pro rostliny je tma snad ještě důležitější než světlo, a těch 12 hodin potřebují. Neříkám, že svítit 14 hodin a více nelze - ale rostlinám to škodí, takže pokud řešíš problémy a nebo chceš růst rostlin zlepšit, tak 12 hodin je maximum. Když je akvárium zaběhlé a všechny faktory v rovnováze, tak lze svítit i déle - ale růst nebude takový jako při kratším osvitu. Což nemusí vadit

Doufám, že jsem to nezamotala ještě více

EDIT - Ještě doplním, že těch 12 hodin odpočinku je důležitých hlavně pro tropické rostliny. Není to univerzální pravidlo. Rostliny z mírnějších zeměpisných šířek fungují ve "vlnách", tzn. dlouhý/krátký den jim neublíží, naopak. Ale každý druh je na fotoperiodu jinak citlivý, čehož se dá využít např. i v tom boji s řasou... ale už jsme tohle téma koukám hodně odklonili