trinitysk, ok. Precetla jsem si Tvoji otazku "V com moze byt lepsie, alebo kde je vyhoda vypinat na noc filter? ", kterou jsi reagoval predpokladam na moje "Jinymi slovy, filtr muze pokojne zustat vypnuty cely cas, vyjde to nastejno, resp. i lip ". Jestli jsem se spletla a reagoval jsi na neco jineho, tak beru zpatky a jako bych Te "neusmernovala".
Jestli jsi ale reagoval na me (citoval jsi me...), tak potom si fakt myslim, ze je rozdil mezi tvrzenim "
je lepsi vypnout filtr uplne, nez ho denne vypinat a zapinat" a "je lepsi vypinat filtr na noc". Proto me napadlo, ze jsi spatne precetl moje slova. Ale vidim, ze ne, tak se omlouvam za "usmerneni" - nic to nemeni na tom, ze nechapu, proc a komu jsi polozil takovou otazku. Ze je nejlepsi filtr na noc nevypinat, to je bez debaty. Nikdo tu netvrdi opak, takze neni treba vyvolavat flame

P.S. Pokud bys chtel vysvetleni. Za tim co jsem napsala si stojim. Treba z ekonomickych duvodu. Filtr zere elektriku a navic se takhle opotrebovava (zbytecne, protoze akvariu nic dobreho neprinasi). Nebo proto, ze ackoliv to neni zadna velka "zumpa", co se do akvaria vypusti, tak preci jen ma jiri.sajar samozrejme pravdu a znovuzapojeni odstaveneho filtru akvariu rozhodne neprospeje. A nebo z toho nejprostsiho duvodu, aby si clovek uvedomil, ze vypinanim filtru se o jeho funkci pripravuje - pak to treba prestane delat. Nekteri lide si akvarium bez filtru nedokazi predstavit, kupodivu takova vec jako vypinani filtru jim nevadi. Protoze nevedi, ze tim bakterie zabijeji, resp. vubec se tam nestaci za tech par hodin namnozit.
...Ano, jsem presvedcena, ze
pokud akvarium funguje delsi dobu v rezimu denniho vypinani filtru, tak potom je v akvariu naprosto zbytecny. Je uplne jedno, jestli jsou v akvariu nezmari a kolik je tam rostlin a ryb... jestli akvarium funguje s vypinanym filtrem, bude fungovat na stejne urovni i bez nej.