nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod DamaGer » 11 Sep 2006 21:48 pm

zdravim vas!

v prvom rade by som chcel pochvalit tento sajt, dost som si precital a dozvedel sa nove veci o vasich akvariach. dakujem

ked som videl fotky niektorych vasich miniakvarii, tak som skoro zacal plakat nad tym mojim ubohym pokusom o nieco v com by mohli tie chudence rybky aj zit... :?

chcel by som vas poprosit, ci by ste mi nepomohli s vasimi skusenostami poradili ako jednoducho a lacno prerobit moju vodnu nadrz na akvarium tak, aby som to mal lacne

k dispozicii mam:
1x filter neznamej znacky (prikladam foto) s vysokym vykonom na moj objem (vypln je stara - akesi uhlie a tenky kusok molitanu)
1x vzduchovac Atman AT-A1500 (priliz vykonny na moj vodny stlpec)
1x 45cm Atman drziak na 15W NARVA coolwhite (neznackova trubica)
1x 50x25x40 (dlzka x sirka x vyska) = 50 litrov
strk mam zmiesany rozny morsky strk, morsky piesok - vyvarene a preprane dost jemnej ale aj hrubej zrnitosti (obrazok)

osadenie:
1x cerveny mecun samica
2x jablcny mecun samec
1x mlady narodeny mecun asi jablcny
2x gubka samica
1x gubka samec
1x panciernik skvrnity
2x prisavnik

3x trs travy (prikladam obrazok)
5x stonka s par listami - krickovita rastlina (obrazok)
2x nova rastlina s velkymi listami - nizka (obrazok)

Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok

Pozn.: o tom ze treba hnojit som sa dozvedel az teraz, takze aj na to smeruje moja otazka: hnojit ci nehnojit?
Naposledy upravil DamaGer dňa 11 Sep 2006 22:10 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
DamaGer
 
Príspevky: 96
Obrázky: 6
Založený: 11 Sep 2006 19:47 pm
Bydlisko: Bratislava Ružinov

Reklama

Re: akva 50l - zaciatocnik - ako na to?

Odoslaťod Silvester Valentin » 11 Sep 2006 21:53 pm

priklanam sa k nazoru ze zasobit dno na to urcenym hnojivom je lepsi pripad ako nalievat hnojivo denne ci tyzdenne do nadrze. takze tak :lol:
i ked aj to ma svoje + a - (hnojivo v dne)
tento filter - tusim sa tam prietok nijako regulovat neda a fici fakt moc rychlo
Naposledy upravil Silvester Valentin dňa 11 Sep 2006 21:56 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: akva 50l - zaciatocnik - ako na to?

Odoslaťod DamaGer » 11 Sep 2006 21:55 pm

dakujem, ale chcel som hlavne vediet, ako zmenit obsah tejto nadrze aby z toho bolo akvarium :oops:

[EDIT]
a k tomu filtru da sa regulovat ak si vsimnes ten posuvny bezec, teraz je na max, lebo som dosadzal tie velkoliste a rozviril som to
Naposledy upravil DamaGer dňa 11 Sep 2006 22:04 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
DamaGer
 
Príspevky: 96
Obrázky: 6
Založený: 11 Sep 2006 19:47 pm
Bydlisko: Bratislava Ružinov

Re: akva 50l - zaciatocnik - ako na to?

Odoslaťod Silvester Valentin » 11 Sep 2006 21:58 pm

zacneme dnom? co je to za strk? zrnitost? zda sa mi ci je trochen hruby?
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: akva 50l - zaciatocnik - ako na to?

Odoslaťod DamaGer » 11 Sep 2006 22:01 pm

no ako pisem v tom texte, je to taky mix.... 2-8mm, niekedy vacsi suter...ako kde....

ked si tu tak citam ostatne pokecy, tak by som zacal asi tym, ze vyhodim kamene a dam tam iba jeden typ kamena, lebo takto to zle vyzera....
a tu umelu jaskynu tiez vyhodim
Obrázok používateľa
DamaGer
 
Príspevky: 96
Obrázky: 6
Založený: 11 Sep 2006 19:47 pm
Bydlisko: Bratislava Ružinov

Re: akva 50l - zaciatocnik - ako na to?

Odoslaťod Silvester Valentin » 11 Sep 2006 22:13 pm

heh tak po lopate - preco sa morsky piesok vola morsky? ako dlho mas to aqa zalozene? urob pls pokus- vyber trocha toho piesku a kamenov a trochu na ne prskni ocot potom opis Co to robilo
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod DamaGer » 11 Sep 2006 22:15 pm

morsky je morsky pretoze je z chorvatska :)
a zase nie som tutko, takze staci sa spytat ci tam je vapenec a to asi ano ale iba dva vacsie kamene
Obrázok používateľa
DamaGer
 
Príspevky: 96
Obrázky: 6
Založený: 11 Sep 2006 19:47 pm
Bydlisko: Bratislava Ružinov

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod Raviolka » 11 Sep 2006 22:20 pm

Osobně bych vyměnila kompletně celé dno - ani zrnitost, ani materiál nebude to pravé ořechové. Na výměnu kamenů jsi přišel už sám - schvaluju, je tam moc velký "guláš". Potom ještě jednobarevnou tapetu, místo té současné.... a hlavně víc rostlin :-)
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod Silvester Valentin » 11 Sep 2006 22:22 pm

:lol: ok tak zacni s tym....aj to staci ostatne sa dozvies zajtra ked sa obuju ostatny :-) ale nie v zlom. odo mna len tolko - vyber strk a piesok do dna florapol na to kremicity strk (alebo aqaclay) tmavsi , viac rastlin trochu CO2 a filter ked uz tak priskrtit ak sa da na minimum
Obrázok používateľa
Silvester Valentin
 
Príspevky: 301
Obrázky: 13
Založený: 15 Máj 2005 09:56 am
Bydlisko: BA

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod DamaGer » 11 Sep 2006 22:47 pm

no ja osobne som nechcel robit velke nakupy, ja si radsej nieco s prijatelou zrnitostou preosejem z prirody

co je to ten florapol?
kam mam dat rybky a ako dlho to vydrzia?
nepoznate niekoho v TN kto podaruje nejake tie rastlinky?
a aku farba pozadia je preferovana rybkami :D mne osobne sa paci syta modra
Obrázok používateľa
DamaGer
 
Príspevky: 96
Obrázky: 6
Založený: 11 Sep 2006 19:47 pm
Bydlisko: Bratislava Ružinov

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod Miloš » 11 Sep 2006 22:50 pm

modra je dobra :) som niekde pocul
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod strbino » 11 Sep 2006 23:19 pm

tak jak pisu ostatni, dno daj radsej uplne nove.
To vzduchovanie je tam nenic. Jedine ak na efekt, inakm inu funkciu v tom nevidim.
Rastlinky, hm, ano viac, ale ak enchces moc utracat tak to ries nakonice a jednoducho, bud si pockaj kym sa ti rozrastu, alebo popros to prostrednictvom akva.sk niekoho z okolia ci nema nejake navia
strbino
 
Príspevky: 933
Obrázky: 99
Založený: 30 Okt 2005 23:10 pm
Bydlisko: Nitra

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod mika2 » 11 Sep 2006 23:21 pm

najprv by som si dal dokopy filter-akesi uhlie vyhod,pretoze uz zrejme davno neplni svoju funkciu,a ak to je aktivne uhlie,a stare,moze uvolnovat do vody skodliviny,ktore naviazalo na seba.kup niekde kocku molitanu a pristrihni na vnutro filtra-nie je to atman?-cim vacsi objem molitanu,tym lepsie.ryby daj trebars do kybla,ked nemas nic lepsie,daj im tam vzduchovanie,kratku dobu to zvladnu,nebudes to prerabat mesiac.strk co najtmavsi,podla mna lepsi jemnejsi.vodu z akvarka si odloz aspon 2/3,mozes ju dat naspat,ak je to akvarko zabehnute,su v nej latky,ktore sa v novom akva a cerstvej vode tvoria dost dlho.s tymi chemikaliami a co2 by som bol opatrny,a pochval sa,co vytvoris.
Obrázok používateľa
mika2
 
Príspevky: 21
Obrázky: 43
Založený: 18 Nov 2005 01:24 am
Bydlisko: BA petrzalocka

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod roox » 12 Sep 2006 00:14 am

DamaGer napísal:no ja osobne som nechcel robit velke nakupy, ja si radsej nieco s prijatelou zrnitostou preosejem z prirody

co je to ten florapol?
kam mam dat rybky a ako dlho to vydrzia?
nepoznate niekoho v TN kto podaruje nejake tie rastlinky?
a aku farba pozadia je preferovana rybkami :D mne osobne sa paci syta modra

tak milej zlatej, zacnem ne? ;)
1/ kazdej konicek neco stoji.. stim se smir! :?
2/ zas tak drahy to pro tebe nebude, neboj.. slibuju :wink:
3/ jak ti vsici rekli, prvni je nutny vymenit dno. Na 50L akva staci cca 8-10L obyc akvarijniho sterku. To te prijde tak na 80Kc.
4/ hnojivo ti bude stacit treba od RATAJe Bivoj.. neni to nejakej moc zazrak, ale kdyz ty kulicky lehce roztluces kladive, tak napohodu. Taky sem to tak delal.
5/ kamenu mas na tak maly akva zbytecne moc. Navic vapenec do sladkovodniho akvaria proste NEPATRI :? . Takze bych to trocha zredukoval.
6/ no a pak si kup cernou/modrou samolepici folii za par kacek, nalep a uvidis jaka to bude zmena.
7/ rostliny to chce nejaky jednoduchy : cryptocoryny, hygrophily, lymnophily a sagittarie. Nic jinyho moc nekupuj, byvaj to bahenni rostliny a moc dlouho nevydrzi =>chytaky na lidi

tolik co me zatim napadlo... mrkni / makni na tom a pak zase dojdi pro radu, radi ti ji dame :roll:
Obrázok používateľa
roox
 
Príspevky: 312
Obrázky: 32
Založený: 14 Júl 2003 21:45 pm
Bydlisko: CR, Brno

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod caloghero » 12 Sep 2006 00:15 am

ja osobne by som JBL Florapol nedaval, pomer mas len 0,3 W/l a aj tak mas vysoku vysku vodneho stlpca na take svetlo
bud pridas este jednu trubicu a budes sef, alebo sa uspokojis len radsej s tabletkovymi hnojivami, Florapol by si pri odkalovani aj tak odsaval a zbycajne hnusil cele akvarko, riasy by si mal od nevidim po nevidim, takze radsej pod korene rastlin tabletky napr. JBL Die 7 Kugeln, SERA Florenette A
s tym dnom... najlepsie by bolo vsetko zdvihnut a mat jemny strk 3-5mm vpredu 7 a vzadu 10+ cm, zavisi na tom ako chces aby vyzeralo akvarko, mozes si spravit aj dake priehlbinky, ale najprv si dobre premysli, co z toho chces mat, ako by to malo vlastne vyzerat, a hor sa do toho
k tym rastlinam http://www.akva.sk/viewtopic.php?t=4267&start=75 tu mas stretko vo vasej blizkosti, bude to o tyzden, napis kardanovi ssku alebo napis do temy, ze nech ti donesu dake prebytky a budes mat o ne postarane
nech sa dari :wink:
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod DamaGer » 12 Sep 2006 07:30 am

rozmyslal som nad tym hnojenim, a fakt je to take vazne??? pretoze neviem, ale u nas v rodine vsetko hnojene je zle.... nehnojime rajciaky, zemiaky, fazulu, marhule, broskyne, jablka, proste nic z coho chceme mat uzitok.... a rybkam to nevadi?

[EDIT]
nechcete niekto tuto zltu cichlidku? mam ju v 12litraku a nie je jej tam dobre,
podarujem niekomu, kto jej udeli azyl, najlepsie z Trencinu
Obrázok
A ak mate niekto prebytocne rastlinstvo a podarujete mi zvysky, budem velmi rad
Obrázok používateľa
DamaGer
 
Príspevky: 96
Obrázky: 6
Založený: 11 Sep 2006 19:47 pm
Bydlisko: Bratislava Ružinov

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod redw » 12 Sep 2006 09:54 am

v 12L cihlidu? no dobreeee.

A s tym hnojením, je to rozdiel ako na zahrade, lebo tam máš nejake živiny napr aj z kompostu, ale v akva sa ti tam nemaju ako dostat. Len hnojivom, rybam to určite nevadi. Ale ked vyberieš pomaly ratúce rastliny tak hnojivo ti stačí len do dna.
Obrázok používateľa
redw
 
Príspevky: 368
Obrázky: 24
Založený: 12 Jún 2006 23:41 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod DamaGer » 12 Sep 2006 10:04 am

no, ja som rastliny vyberal asi tak, ze tato ma hrube listy, tu mi nezozeru a potom ze tato trava by tam bola pekna keby to zarastla cele.... takze tak.....

v plane mam
- novy strk - 2-5mm (paci sa mi jemny)
- vela vela rastlin
- do filtru miesto uhlia a mikrospongie dam novy molitan
- vzduchovac odlozim do skrine (vraj nepotrebne)
- kupim hnojivo
- nazberam nejake kamene, nie vapenec, ale aby boli rovnake

[EDIT]
a ten filter je nejaky MICRON 50-200 l/hod. (mam to nastavene na prvom stupni tak asi 40l/h)
Obrázok používateľa
DamaGer
 
Príspevky: 96
Obrázky: 6
Založený: 11 Sep 2006 19:47 pm
Bydlisko: Bratislava Ružinov

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod Dexter » 12 Sep 2006 12:45 pm

Ten neznamy filter je zn. ATMAN... neskonaly shit... vyradil som ho z prevadzky lebo vybroval jak svina a zabijal mi panciernickov...(O tom by ste sa docitali aj v casopise Akvarium na poslednych stranach :lol: )

Ozaj nekupi niekto? (myslim ten filter) :?
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod DamaGer » 12 Sep 2006 12:58 pm

Dexter napísal:Ten neznamy filter je zn. ATMAN... neskonaly shit... vyradil som ho z prevadzky lebo vybroval jak svina a zabijal mi panciernickov...(O tom by ste sa docitali aj v casopise Akvarium na poslednych stranach :lol: )

Ozaj nekupi niekto? (myslim ten filter) :?


urcite to nie je ATMAN, ale MICRON (z boku napisane).... trochu vybruje, to je pravda, ale ako ti zabija panciernikov???

[EDIT]
tak som spravil mensiu prestavbu, cakam na lepsie domace podnebie, zatial pozhanam rastlinky a kamene
(tatkovi sa nelubi, ze ta lampa musi svietit, tvrdi ze maju svetla dost a pritom nie su na priamom slnecnom)
Obrázok
Naposledy upravil DamaGer dňa 12 Sep 2006 15:44 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
DamaGer
 
Príspevky: 96
Obrázky: 6
Založený: 11 Sep 2006 19:47 pm
Bydlisko: Bratislava Ružinov

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod caloghero » 12 Sep 2006 15:16 pm

DamaGer napísal:urcite to nie je ATMAN, ale MICRON (z boku napisane).... trochu vybruje, to je pravda, ale ako ti zabija panciernikov???


odpoved mas tuto

Dexter napísal:Ten neznamy filter je zn. ATMAN... neskonaly shit... vyradil som ho z prevadzky lebo vybroval jak svina a zabijal mi panciernickov...(O tom by ste sa docitali aj v casopise Akvarium na poslednych stranach :lol: )

Ozaj nekupi niekto? (myslim ten filter) :?


casopis si mozes stiahnut tu
http://www.klub.akva.sk/
odkaz "Casopis Akvarium" :wink:
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod redw » 12 Sep 2006 17:30 pm

DamaGer napísal:(tatkovi sa nelubi, ze ta lampa musi svietit, tvrdi ze maju svetla dost a pritom nie su na priamom slnecnom)


Asi si tatko mysli ze to moc zožerie, takze ak to ma napr 20W tak za den to spali 200W (za 10hod), 1KW stoji 4sk tak z toho vyplýva že to spáli tak 80halierov. Za mesiac 20sk.
Obrázok používateľa
redw
 
Príspevky: 368
Obrázky: 24
Založený: 12 Jún 2006 23:41 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod DamaGer » 12 Sep 2006 17:39 pm

tak to je mozne, ale tento filter ma cez 5 rokov a vtedy sa este nevolal ATMAN :lol:
Obrázok používateľa
DamaGer
 
Príspevky: 96
Obrázky: 6
Založený: 11 Sep 2006 19:47 pm
Bydlisko: Bratislava Ružinov

Re: nadrz 50l - nevyhovuje - ako prerobit na AKVA?

Odoslaťod Dexter » 12 Sep 2006 17:40 pm

redw napísal:
DamaGer napísal:(tatkovi sa nelubi, ze ta lampa musi svietit, tvrdi ze maju svetla dost a pritom nie su na priamom slnecnom)


Asi si tatko mysli ze to moc zožerie, takze ak to ma napr 20W tak za den to spali 200W (za 10hod), 1KW stoji 4sk tak z toho vyplýva že to spáli tak 80halierov. Za mesiac 20sk.


Presne... naklady na mensie akva sa pohybuju okolo 30 Sk na mesiac... tak skus argumentovat cislami...
Obrázok používateľa
Dexter
 
Príspevky: 439
Obrázky: 15
Založený: 23 Aug 2005 10:47 am
Bydlisko: Nitra

Ďalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.