Takze som sa na to trochu pozrel v knihach a spravil nejake pokusy. Konkretne vo 'Velka kniha o akvariu, Thierry Maitre-Allain' (str. 15 a dalej) to nie je tak napisane ako som si pamatal

, je tam pisane sice o siranovej tvrdosti ale v zmysle viazanych Ca a Mg na siran, takze ste mali pravdu. V 'Akvarijni ryby, Rady pro chovatele, Jaroslav Elias' je to ale tiez 'nejasne' napisane a spominana je siranova tvrdost (ako dNKH) a uhlicitanova ako (dKH) bez 'jednoznacneho' vysvetlenia a ciastocne si to protireci s textom o par riadkov vyssie, kde je pisane ze celkovu tvrdost tvori stala + prechodna a jedna sa o Ca a Mg zluceniny typov Siran, Uhlicitan, dusicnan... Clovek aby bol jasnovidec

OK, teda teoria je 'jasna'

, ale vratme sa ku praxi. Kedze majko spravil pokus s ovplyvnenim testu JBL na GH s K2SO4 a neukazalo mu to zmenu, tak som doma kukol na test Tetra KH + GH. Na baleni je jasne upozornenie, ze obsahuje etylalkohol, ale ziadne kyseliny (predpokladam, ze by tam malo byt upozornenie, keby obsahoval HCl). Raviolka je toho nazoru, ze testy na KH meraju alkalitu, je to mozne a doverujem jej. Spravil som teda pokus s KH testom, ktory vysiel ako jednoznacne ovplyvnitelny K2SO4. Kedze GH kvapalina sa mi minula

, nemohol som previest test aj s nou

ale ked vychadzam z toho, ze by mal merat to iste ako KH + nieco navyse (NKH) tak tympadom mi vychadza, ze je takisto ovplyvnitelny. Momentalne ale nemam rukolapny dokaz, avsak ako som uz pisal z minulosti viem, ze mi tento test po prisypani K2SO4 do akvarka nameral viac ako predtym. Cert aby sa v tom potom vyznal. Najlepsie nemerat radsej nic

Nezaujima ma ani cislo KH ani GH ani ci je to len 'nejake cislo' alebo 'realna hodnota danej veliciny'. Zaujima ma to, ci sa dari tomu, co v akva chovam alebo pestujem

Dolezite je to, ze kazdopadne sa zvysi celkove zasolenie, cize aj vodivost

a to sa da merat velmi jednoducho a humbuk v tom nie je. Mne tato hodnota uz staci