Moje skúsenosti s výmenami vody (možno to niekomu bude užitočné)
1. Od založenia akvária dlhé roky sme napúšťali neodstátu studenú vodu cez vedro. Ryby dochli, rasltiny dochli (pod dochnutím sa myslí úhyn, ktorý nebol spôsobený nijakou viditeľnou chorobou ani inou príčinou, ktorá sa dá pozorovať a tiež sa nedá pripísať vysokému veku. Nehovorím, že to bolo práve tou vodou, lebo existuje ešte x rôznych možných príčin.)
2. Po cca 6 rokov od založenia sa osadenstvo akvária presťahovalo do väčšej nádrže v kuchyni. Bolo to blízko vodovodného kohútika a tak sme pri výmene vody nadpájali na kohútik hadicu na to určenú. Vodu sme napúšťali pocitovo rovnakej teploty, akú mala voda v akváriu. Ryby dochli, rastliny dochli.
3. Po založení nového miniakvária súbežne s hlanvým veľkým akváriom som si začala dávať väčší pozor na kvalitu vody. Do miniakvária som napúšťala studenú vodu, cez noc odstátu, ale všetko vybavenie vrátane filtra som naďalej umývala v chlórovanej vode. Ryby dochli, rastliny nedochli (konečne zmena!!!).
4. Bezchlórový režim (napúšťanie odstátej vody) som zaviedla aj v druhom akváriu a v miniakváriu som ho ešte sprísnila. Pre miniakvárium všetko umývam v odstátej vode, pri veľkom akváriu mi to pripadá ako zbytočná komplikácia (vo veľkom objeme sa troška chlóru aj tak stratí). Zatiaľ mám bezchlórový režim len pomerne krátko, ale ryby relatívne nedochnú, rastliny tiež nedochnú.
Záver? Netuším, či je to kvôli chlóru, no musím poklepať na drevo, že mojim akváriám sa v súčasnosti nedarí až tak zle. Rozhodne budem v bezchlórovom režime pokračovať a každému ho predbežne odporúčam. Je to síce komplikácia, lebo teraz napr. už nemôžem pripojiť potrubie rovno na kohútik, ale musím vodu prelievať z vedra hrnčekom, za zlepšenie zdravotného stavu osadenstva akvária to určite stojí. O to v akváriu ide, aby to tam žilo a nie aby sme boli hotoví s pravidelnou údržbou za 10 minút.