Nastavenie CO2



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Nastavenie CO2

Odoslaťod roberto33 » 19 Júl 2009 22:16 pm

Mám taký problém ohľadom nastavenie správnho dávkovania CO2 v mojom akváriu.Akvárium je už 5týždňov zabehnuté , jeto 616l spoločenské akvárium. Hodnoty vody sú ph 7.0(test od Sera aj ph sonda ukazovali zhodne 7), kh 20-25 gh 20 test Sera aj Rataj, Fe 0,1mg No2 0,25 a NO3 0.No robil som ešte jeden test CO2 check Wave a CO Sera dlhodobý mal som modré sfarbenie čo značí, že je to veľa co2 v akváriu nakoľko ideálna hodnota co2 v akváriu by mala mať zelené sfarbenie.Tak podľa Tillmanovej tabuľky pri mojo ph a kh 20-25 by to malo byť 59 mg/l čo je málo, tak ako mám nastaviť aqua controller ab y reguloval ph smerom nahor na 7,2ph alebo nadol na 6,8 kde je ten ideál mal som ho na začiatku nastavené na 6,5, lebo som nemohol správne a presne odmerať hodnotu ph a mal som zlené sfarbenie čo je optimum co2.Viem ,že ideál je 35mg/l co2 ale ak osato dýá zmerať a ako mám nastviť dávkovanie co2 ,aby som neotrávil rby.Ani mojim rastlinám v akváriu sa velmi nedarí ani pridávaním co2 som veľmi nepokročil, čo by stemi raedili ohľadom co2 a hnojenia rastlín, aby som naštartoval rastarastíln, keďže tie len chradnú...
Obrázok používateľa
roberto33
 
Príspevky: 229
Obrázky: 42
Založený: 19 Mar 2008 12:45 pm
Bydlisko: Majerovce

Reklama

Re: Nastavenie CO2

Odoslaťod Poly » 20 Júl 2009 00:42 am

Nerozumiem moc, o co ti ide, CO2 59 mg/l je smrtelne vela. Ake mas svetlo a substrat? Ak ti nejdu rastliny ani s CO2, problem bude niekde inde.
Pri tvojom KH by som s pH pomocou CO2 pod 7,2 urcite nesiel. Odmeraj pH odstatej akvariovej vody a nastav pH o 1 stupen nizsie ako nameranu hodnotu, to by mala byt vhodna koncentracia CO2.
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Nastavenie CO2

Odoslaťod roberto33 » 20 Júl 2009 09:25 am

Takže ako mám merať ph?.Meral som svoju vodovodnú vodu testom Sera ph aj ph sondou tá ma 7.0ph a kh 20-25 a teraz keď odmerám akváriovú tak je to v rozmedzí 7-7.5, lebo presnejšie to neviem zmerať, len ph sondou a tá mi ukazuje takú hodnotu akú mám nastavenú v akváriu.takže mám nastaviť co2 na 7,2 alebo 7,3 podľa Tillmana je to 7,3 a 35mg/l je ideál tak akú hodnotu mám nastaviť na Ph controlleri?
Obrázok používateľa
roberto33
 
Príspevky: 229
Obrázky: 42
Založený: 19 Mar 2008 12:45 pm
Bydlisko: Majerovce

Re: Nastavenie CO2

Odoslaťod boratm4 » 30 Sep 2009 18:31 pm

nechcem zakladat temu tak som to napisal sem...odporucuje te mi pridavat Co2?? akva ma asi 45-50l svietim 18w trubicou...skusil som spravit pomocou kvasnic..dal som 1l flasu do nej som dal trocha teplej vody asi pol šalky cukru a pol cm pasik kvasnic potom som dolial vodu..nemohol som odvazit kedze nemam digitalnu vahu a ta nasa to neodvazi..spravil som dieru do štupla taku aby som tam hadicku natlacil a este zalial sekundovym lepidlom a na konec hadicky som dal cigaretovy filter,skusil som to dat do vedra z vodou a buble to dost rychlo ale take male bublinky..neotravim si ryby?? a este ci staci kratka hadicka lebo dlhsu nemam ale kupil by som ked pojdem do akvaristiky...a neviem či je ten pomer kvasnic a cukru spravny..dakujem
Obrázok používateľa
boratm4
 
Príspevky: 79
Obrázky: 21
Založený: 13 Júl 2009 00:33 am
Bydlisko: Veľké Orvište (pri Piešťanoch)

Odoslaťod janko!9983 » 30 Sep 2009 18:56 pm

ja osobne dávam na 30l akva 200g cukru a kvasnice v prášku.presný pomer však nemám vždy to spravím tak aby to bublalo.proste nasypem kvasnice zalejem teplou vodou a fičím.ešte som nič neotrávil.keď sa mi zdá že to až moc buble tak dám difúzer bližšie ku hladine a keď sa to trošku ukľudní tak ho zase dám ku dnu.nechcem týmto povedať ,že si máš natrepať kvasnice a cukor od oka a čakať čo to spraví,to nie.božechráň.ale presný pomer ti asi nepovie nikto.časom zistíš čo je pre tvoje akva naj.
Obrázok používateľa
janko!9983
 
Príspevky: 266
Obrázky: 14
Založený: 16 Dec 2007 19:46 pm

Re: Nastavenie CO2

Odoslaťod gorky » 30 Sep 2009 19:21 pm

rano som namiesal novy burciak,dal ho do vody, ked som sa o 17 vratil, pozeram,ze rastliny bublali o zivot...co inokedy robia az vecer(ked davam co2 od rana), ryby sa ledva hybali, vacsina z nich boli uplne hore pri hladine, hned som vybral CO2 a vlozil vduchovaci kamen, teraz sa uz preberaju. takze ak sledujes akvarko je to v pohode, aj ta davka co si namiesal je asi dobra, treba skusat. Ak by sa ti zdalo ze ryby lapaju po vzduchu na hladine vyber co2 a pusti vzduchovanie (alebo vymen trochu vody). Ako to uz bolo odporucane, ked to moc buble na zaciatku treba dat vytok z burciaka vyssie k hladine a cez noc to radsej vyberaj von, alebo tiez to presun celkom k hladine a rano to zasa strcis ku dnu. Treba akvarko stale sledovat, nie je to taka jednoducha zalezitost
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Re: Nastavenie CO2

Odoslaťod boratm4 » 30 Sep 2009 20:03 pm

no dobre...tak zatial budem davat tolkoto ..ale ta hadicka stači??? lebo ona je dost kratka takze to pride tak do prvej tretiny akva a nie je to az po dno...vadi? a nevadi že idu tie bublinky tak rychlo? su sice malinke ale ide to strasne rychlo..takym prudom...
Obrázok používateľa
boratm4
 
Príspevky: 79
Obrázky: 21
Založený: 13 Júl 2009 00:33 am
Bydlisko: Veľké Orvište (pri Piešťanoch)

Re: Nastavenie CO2

Odoslaťod boratm4 » 02 Okt 2009 17:28 pm

dnes som to dal do akva a asi po troch hodinach sa ryby spravali čudne...iba 3 ktore sa nadychuju nad hladinu (betta spelndens a rajovce)
neviem či je to normalne ale lezali na zemi...a ked som vytiahol hadicku a rozvil som bublinky na hladine koncom sietky, zase plavali a boli normalne..zda sa mi to čudne tak mi poradte :?
Obrázok používateľa
boratm4
 
Príspevky: 79
Obrázky: 21
Založený: 13 Júl 2009 00:33 am
Bydlisko: Veľké Orvište (pri Piešťanoch)

Odoslaťod D77 » 03 Okt 2009 20:43 pm

... podla mna to ide vseade aj bez CO2 8) - ale ak mate chut kludne experimentujte - len pritom nezabudajte ze aj rybky su zive bytosti :wink: , cize v prvom rade by som brala ohlad nane, nie na krasne a bujne rastliny (tie mam aj bez CO2 a bujneju mi tak ze neviem co s nimi 8) :wink: )

ROBERTO 33 - tvrda voda - tvrda voda a este raz tvrda voda :( , ale to uz vies :wink: :wink: :wink: Ked pojdes okolo daj mi echo, nabalim ti nejake zabehnute rastlinky :wink:
Obrázok používateľa
D77
 
Príspevky: 43
Obrázky: 14
Založený: 23 Máj 2009 09:51 am
Bydlisko: KE

Re: Nastavenie CO2

Odoslaťod roberto33 » 07 Okt 2009 22:11 pm

to D77 teším sana Tvoje rastlinyk budem rád ke=d budú priamo od niekoho kto ich má z akvária.Momentálne pracujem na zmúkčovan vody z reverznej osmozy už mám 150L tak to mením po 1/3 dám vedieť ako postupujem
Obrázok používateľa
roberto33
 
Príspevky: 229
Obrázky: 42
Založený: 19 Mar 2008 12:45 pm
Bydlisko: Majerovce

Re: Nastavenie CO2

Odoslaťod gorky » 08 Okt 2009 11:55 am

boratm4 napísal:dnes som to dal do akva a asi po troch hodinach sa ryby spravali čudne...iba 3 ktore sa nadychuju nad hladinu (betta spelndens a rajovce)


Bohuzial taketo spravanie sa objavilo aj u mojej betty, potom chytila columnaris. Teraz ju liecim a vyzera ze uspesne, o tom napisem v prispevku columnaris. Aby som moc neodbocil, tieto ryby dychaju atmosfericky kyslik. Ako som sa docital, co2 je tazsie ako vzduch, tak po vybublani ostava nad hladinou a ked sa ryba ide nadychnut tak vdychuje vlastne co2 alebo aspon vacsiu koncentraciu ako normalne. Ja som este spravil chybu, ze som nepouzival krycie sklo a vecer som mal otvorene okno, takze ten vzduch nad hladinou mohol byt dost studeny a preto chytila bojovnica chorobu. Tazko povedat ci to bolo tym co2 alebo studenym vzduchom, problem skor zostava ako odstranit tazsi co2 z hladiny.... Mozno by bolo lepsie bublat do nejakeho difuzneho zvonu aby co2 neslo nad hladinu. Toto bola iba taka uvaha a mozno sa mylim, ak ma niekto podobne skusenosti moze sa vyjadrit.

Este k tej hadicke...nemusi byt uplne na dne akvaria, staci aj do polky len nech su male bublinky.
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

spravanie

Odoslaťod boratm4 » 10 Okt 2009 18:13 pm

dik..a uz sa normalne spravaju len prvy den boli cudne :) a male bublinky su takzee v poho...
Obrázok používateľa
boratm4
 
Príspevky: 79
Obrázky: 21
Založený: 13 Júl 2009 00:33 am
Bydlisko: Veľké Orvište (pri Piešťanoch)


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.