@trinitysk
Takže poporiadku:
-Ja stebou súhlasím, že na dne 70 cm akva bude menej svetla ako na dne 55 cm akva. Rozdiel je len v tom, že ja si myslím, že je to spôsobené rozptylom svetla mimo akva (dá sa upraviť reflektormi) a nie pohlcovaním svetla vodou.
-Rovnako súhlasím, že menej svetla sa prejaví na kobercovkách, je to logické, keďže všeobecne sú na svetlo najnáročnejšie.
-Nezakalená voda s výškou akva súvisí tak, že pri krištáľovo čistej vode je rozdiel 15 cm vo výške stĺpca zanedbateľnejší oproti situácii, keď je voda kalná (rovnako, ak je zafarbená, napr. rašelinovým výluhom).
-Internódiá na Limnophile sú veľké lebo jej tieni koreň, akonáhle sa dostane nad jeho úroveň, internódiá sú malé. Na hustú Rotalu je svetla málo ale to neznamená, že by bola nejaká škaredá a nevyfarbená, je len redšia. Staurogyne nie je vyťahané ale dohora smerujú emerzné stonky, ktoré ešte neodhnili, keďže je to zasadené cca mesiac.
-Jasné, že Glossu, Blyxu alebo HC do tohto akvárka asi nedostanem ale myslím, že toto svetlo stačí na viac druhov rastlín, ako sa bežne uvádza (kryptošky, Anubias, hnedovka,...)
-Inak s tebou súhlasím, že jurm má to svetlo nadimenzované slabo a nechcem ho miasť, iba som chcel upozorniť, že s tým svetlom je to trochu nejednoznačnejšie. Čo som si tu na akva.sk za krátku dobu všimol, považujem ťa za jedného z najskúsenejších pestovateľov, takže moje príspevky neber osobne.
Ešte pripájam fotku pogo helferi pod 0,24W/l