martin_s napísal:...do danej sekcie ti, co budu vediet odpovedat ani nenazru, pretoze ich nebude uz bavit milion krat opakovat to iste len kvoli tomu ze omladina je leniva...
Dovolím si oponovat, protože si nemyslím, že v Lokiho návrhu je sebemenší obhajoba lenosti. Já v tom vidím snahu vyjít naproti těm, kteří tu hledají pomoc - nemusí to být vůbec omladina. Myslím, že lidi by si měli vycházet naproti - nic a nikdo je k tomu nenutí, ale pokud má někdo závojnatku "vzhůru nohama" a teprve v tu chvíli začne vůbec hledat info a najde tuhle stránku, není jedním z nás a většinou ani nechce být - ale mohl by se jím stát, pokud tady tu pomoc najde. Každopádně si přišel pro radu a pomoc, ne stát se členem komunity. Přečíst a odsouhlasit pravidla je nutné zlo, ten člověk potřebuje vyřešit jedinou věc a pak sem už stejně nehodlá zavítat. Že je to špatně? Že o takové nestojíme? No to snad hádám ne...
Osobně si myslím, že příspěvky typu POMOC jsou tímhle výjimečné. Nikdy jste neřešili jakýkoliv problém tak, že jste si našli na netu jakési vám neznámé fórum a tam položili otázku? Já ano, třeba jsem potřebovala radu s autem, počítačem... taky můj dotaz musel působit značně primitivně. Taky jsem asi neposkytla "veškeré" informace, protože nevím, co se tím vlastně myslí. Natož abych věděla, co hledat, když mi ten obor přijde úplně cizí (navzdory tomu, že auto vlastním a pracuju v IT). A ruku na srdce, ani akvaristika NENÍ jednoduchý koníček.
A proč jsem vybrala tu citaci výše - osobně se do podobných témat občas podívám. Jen zřídka odpovím, protože v naprosté většině případů je potřeba položit doplňující otázky a pak teprve radit. Nechodím sem pravidelně a tudíž bych zřejmě jen "nahodila udičku" a pak už nereagovala, což mi připadá ještě horší, než nereagovat vůbec. Pokud by byly vstupní informace ucelenější - a k tomu směřuje Loki, pak bych naopak
odpovídala častěji a na 100 % jsem přesvědčená, že nejen já. Mě opravdu nevytáčí, že si lidi z obchodu přinesou v jedné ruce akvárium a v druhé rybičky, že mají zelenou vodu, že cpou velké ryby do miníčka, že jejich rybičky mají krupičku apod. Pokud prosí o pomoc, je šance s tím něco udělat.
Lokiho návrh není o změně pravidel fóra. Já to vnímám jako vytvoření SLUŽBY navíc. Právě pro ty lidi, co žádají pomoc a nic víc. Dokonce bych šla ještě dál a dokážu si představit takovou službu pro neregistrované návštěvníky. Umím se naprosto vžít do jejich potřeb. Ale je to nadstavba (nejen technická) a jako taková musí být vnímána - tady odsud zevnitř, ti příchozí zdejší komunitu a její fungování, pravidla a zvyklosti fakt neřeší. Kdo nechce, nemusí tam zavítat. Ovšem jestli je to technicky proveditelné a jestli ta myšlenka vůbec najde podporu, to nevím

P.S. Osobně jakoukoliv radu nejdřív hledám, pokud je to k ničemu a tápu, najdu si nějaké fórum (ideálně bez registrace), zeptám se a upřímně doufám, že místní lidé budou shovívaví a odpoví mi, protože je dané téma zajímá a jsou zkušení = ochotní vést druhé. Naštěstí lidé takoví jsou. Kdyby mi téma zamkli a odkázali mě na hledání nebo pravidla nebo ... výchovný efekt nula, odcházím a jsem nešťastná (a rybičky jdou zítra do záchoda, protože to nedaly). Asi to mají někteří lidé úplně jinak, ale pochopit se to třeba trochu dá...?
Dodatek na úplný závěr - tuhle takzvanou "lenost" je potřeba odlišovat od nedostatku slušného vychování. Pokud někdo někam vtrhne stylem hej počkej a neumí o pomoc požádat (normálně slušně vystupovat, není třeba padnout na kolena), tak to mi teda taky hodně vadí.