Nováčik a rada o skvalitnenie akva



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 05 Okt 2016 15:30 pm

Ahojte som tu nová....síce si to tu obzerám a lustrujem už pár mesiacov no až teraz som sa odvážila vám napísať :o
Začnem od podlahy. rozmer akvária: 72x36x40 podľa výpočtov 103 litrov. Kompresor: Aps 100 od Tetri , spätný ventil, prevzdušňovací kameň tyčka 10cm dlhá, Teplomer: Elite 150W ciže na 150litove akva , Filter: Claro 600 od diversi, Osvetlenie : led pás 5m 4,8W teplá biela-vode odolný vhodný do akvárií. Akvarko má pôvodne zakrytie len polovičné na vsúvanie krytu no nepostačuje mi to preto som si dala vyrobiť z plexiskla kryt. Ak by ste mi mohli poradiť nejaký nápad ako by som to mohla prichytiť na akvárium z dôvodu že led pás chcem pripevniť na spodok plexiskla,preto si to predstavujem že to položím na nejaké úchytky.

Na dno som dala Tetra Active Substrát 6 kg poradili mi ho v akvaristickom shope vraj obsahuje hnojivo a lepšie sa mi uchytia rastliny no dosť ma štve že sa mi sem tam predrel na povrch pomedzi štrk, Riečny štrk č.4 do 3/4 akvária a na zvyšnú 1/4 piesok kremičitý biely 0,3 mm a vytvorilo im to takú pláž na ktorej majú jaskynku pre ryby...musím uznať-zbožňujú ju a to myslím vážne.Buď sa v nej naháňajú alebo menšie rybky v nej spia. Ďalej tam mám dva korene.Tie sú vyvárané a vymočené aby nezafarbili vodu...rovnako som to urobila aj s troma kameňmi no neviem čo sú to zač.Kupovala som ich v akva shope. Mám tam ešte jednu 1,5kg bridlicu ale to zatiaľ len na zaťaženie jedného koreňa. Zatiaľ som nevymyslela ako ho hnusáka prichytiť aby neplával :lol: keď toto vyriešim chcem ho rozbiť na malé časti z ktorých vytvorím prechod medzi plážou a štrkovou časťou.

Z rastlín som nasadila podľa odporúčania : Alternanthera splendida 2x, Microsorium pteropus, Anubias afzlii 2x,Lobelia cardinalis, Vallisneria neotropicalis nooooo asi najbližšie ublížim osobe v obchode kedže mi kázala rastlinke bez problémov obstrihnúť teda skrátiť listy,ak by veľmi tienili a vallisneria mi začala hniť čiže som ju musela úplne vyhodiť.Uznávam,že som si až neskoro zistila,že to bola chyba.

Akvárium bolo v zábehu presne 4 týždne. Potom som tam prelovila rybky zo starého akvária. Mám 9 ks tetier neonových, 2 ks tetry červené,2 ks pancierničkov, a 1 skalarika maleho....čo sa týka počtu tetier viaže sa k tomu vtipný príbeh.Prišla som do predajne s tým že chcem 12 tetier neonovych išiel vylovil mi z akvária s veeeeľkym nápisom tetra neonova aj s obrázkom podotýkam 12 rýb. Prídem domov a pozerám a tam 10 kusov tetier neonovych a dve červené,tak no čo už očividne v tom majú občas aj v obchodoch chaos. Jedna mi bohužiaľ skapala,lebo sa ešte v starom akváriu zrejme v noci zamotala do rastlinky a všimla som si to až ráno pri kŕmení, že je zamotaná za chvost. Čo sa týka skalára ten bol ako darček je ešte malý a je neuveriteľne úžasný. Stále keď sa nažerie príde k hladine a nechá sa pohladkať po bokoch telíčka a rovnako to urobí aj keď prídem domov. Okamžite sa nacapí na sklo a už sa ide k hladine pohladkať :) Lepšie ako pes : :lol:

čo sa týka rastlín používam CO2 Plus od Tetry ...... posledne dni si všímam že na Anubiase sa mi robia hnedé fľaky a na niektorých listoch hnednú okraje zašla som preto do obchodu a tam mi poradili hnojivo Planta Start v tabletach (1 tableta/50litrov) a taktiež aj na microsoriu sa robia až dierky .... som zúfala neviem čo s tým mám robiť.....

Dúfam,že ma tu nezačnete buchnátovať ak som urobila niečo zle.....snažím sa najprv si všetko zisťovať a robiť to čo najlepšie viem.Plním si môj detský sen,ktorý sa stáva mojou záľubou a vášňou a snažím sa mať akvárium úplne top stave. Viem,že je to veeeľa práce ale to som aj čakala.prečítala som veľa diskusii tu aj na iných stránkach aj knihy o akvaristike no obraciam sa na vás skúsenejších s prosbou aby ste mi poradili už z vašej skúsenosti z praxe ako môžem s mojim akváriom stále napredovať a zveľaďovať ho :) Taktiež vás chcem poprosiť o radu aké rybky môžem dokúpiť aby som obsadila všetky stĺpce v akváriu a aby bolo aj pekne farebné. Všade kde som bola mi núkajú živorodky .... no osobne živorodky nemám rada ani platy .... sú to strašný bordelári a ja mám rada mierumilovné rybičky ktoré by nenarušili domov a pohodu mojim deťúrencom .Čo sa týka pH,Kh a Gh všetko je v norme

Viem,že som to tu napísala veľmi hrrr :D ale prsím vás v dobrom o radu ako skúsených
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Reklama

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod Jirka Scobak » 05 Okt 2016 16:04 pm

Můj styl akvaristiky je jiný (nedal bych filtr, nezakryl bych akvárium, nepoužil CO2), takže ti mnoho nepomohu. Jen mi připadne, že máš na velikost akvária dost málo rostlin. Dáš fotku?
Obecně je ale super, jak k tomu přistupuješ! Určitě v tom pokračuj!
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 05 Okt 2016 16:16 pm

neviem ako mam zmenšiť veľkosť obrázku aby som to tu mohla vložiť na toto naozaj nie som zručná
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod Jirka Scobak » 05 Okt 2016 16:24 pm

Existuje něco jako tvé "osobní album". Zkus, jestli tam fotku nenahraješ a dej link. Přinejhorším FB.
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod Hora » 05 Okt 2016 16:35 pm

alebo :arrow: klikni na obrázok pravým,daj upraviť,označ pixely,vymaž v hornej kolonke čo tam je,napíš 1400,potvrď,daš zatvoriť obrázok,opýta sa uloźiť,uložíš a ako ho zatvorí je jeho veľkosť prispôsobená na načítanie prílohy.Ak sa nepodarí,tak ešte raz podrobnejšie ale skúšaj sama :wink:
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 05 Okt 2016 16:49 pm

snaď sa to podarilo
Prílohy
akvarium.png
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 05 Okt 2016 17:09 pm

zachviľu sa to vďaka vám aj naučim :)
Prílohy
IMG_20160928_195133.jpg
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod newsted » 05 Okt 2016 18:01 pm

Ahoj.

- Tetra Active Substrát neobsahuje hnojivo, ale inak je dobry.
- Viac popis ten 4 tyzdnovy zabeh, ako si postupovala.
- Radsej toho skalara nehladkaj, ma na tele ochranny sliz, ktory ak narusis, moze byt vstupnou branou pre infekciu.
- 100L je na skalara malo
- mne sa pacia Trigonostigma heteromorpha, na spodok mozes dat napr corydoras. Prejdi si rybicky.net alebo google
- nevidim celkom dobre na ten ohrievac, ale mal by byt uplne ponoreny, navrchu je vacsinou termostat. A najlepsie bude ked ho das do akvarka vodorovne. Filter by som tiez posunul trochu nizsie.
-Vodu dopln az po vrch, prichadzas tym o litre
Obrázok používateľa
newsted
 
Príspevky: 385
Založený: 04 Máj 2008 18:22 pm
Bydlisko: Irsko

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod Hora » 05 Okt 2016 18:07 pm

Alternathera je náročná na všetko a bude otázka času,kedy schradne,nedobre odporúčanie,nechcem ťa sklamať ale bude nedostatočné takéto tekuté CO2 na tú Alternatheru.Tie mtablety napichaj ku koreňom,aspoň nejaká výživa dobrá.Microsorum maš posadené v štrku,prejdi si stránku s touto rastlinou ako sa pestuje(drevo,kameň,priviazať)
Ďalšia vec je vzduchovanie,rybky niečo co2 vyprodukujú,tak vzduchovaním to ide všetko rýchlo von cez hladinu.Máš na výber bublinky alebo lepšie podmienky rastlinkám.
Prítulný :kiss: skalárik hééj?
Aj keď sa chce hladkať,tomuto by som sa vyhýbal,ryba má ochranný povlak,ktorý ju chráni a ty im môžeš hocičo zaniesť dovnútra.,o možnej chorobe,ktorú môžeš dostať ty od neho ťa nebudem strašiť :twisted: a to akva je preňho málé.
čo to je za veta :arrow:
:?: Taktiež vás chcem poprosiť o radu aké rybky môžem dokúpiť aby som obsadila všetky stĺpce v akváriu a aby bolo aj pekne farebné. :?:
a prezraď tie testy v norme 8)
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 05 Okt 2016 18:47 pm

newsted: a nevadi ak sa trochu predral ten substrat na povrch? no tak ten zabeh: klasicky prislo akvarko poctivo vyumyvane s octovou vodou potom vyplachnute.nasypala som substrat. štrk som mocila a potom pre istotu aj vyvarila.....piesok bolo pisane ze netrba premyvat no som uz opatrna cize radsej som ho premyla tiez.korene a kamene taktiez vyvarene. vysadila som rastlinky napustala vodu osadila filter teplomer okyslicova,svetlo a nechala bezat.....taktiez mi odporucili pripravok na upravu vody tak som ho tam dala.po dvoch tyzdnoch som odkalila dno a vymenila 20% vody.v den vymeny vody som pridala dobre bakterie. vraj po 4 dnoch po tomto mozu ist ryby no ja som radsej nechala dva tyzdne ....toť môj zabeh
co sa tyka toho teplomera moze byt aj vodorovne a uplne cely ponoreny ci ako ??? filter ponorim a vodu doplnim :D

HORA: ok tablety nalamem a rozdelim medzi rastliny dakujem ti za radu
microsorum premiestnim tym si ma len potesil....taaakze nasa laska so skalarom bude len cez sklo ok :D inak
neviem co na tej vete nerozumies.tepplotu vody mam 24-25 stupnov ph je okolo 6-6,5 ostatne ti teraz nepoviem presne bola tu znama pre posledny testovaci pasik co som mala lebo vraj jej skapaly rybky cize zajtra zabehnem kupit nove testy a napisem viac
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod Hora » 05 Okt 2016 19:09 pm

len jedna dôležitá vec,lebo vidím,že tvoja oblúbená značka je Tetra,ak kupuješ pásikové testy,tak Tetre sa vyhni,
keď musíš,tak musíš ale JBL test
merali ste zle,pH nebude 6 v tých podmienkách a ak niečo robiš,potvrď si to tu na Akve,lebo ďalšie odporúčanie :arrow:
LenkaIsabel napísal:taktiez mi odporucili pripravok na upravu vody vraj po 4 dnoch po tomto mozu ist ryby

je zlá rada :dead:
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod newsted » 05 Okt 2016 19:16 pm

Akvarko pravdepodobne nemas zabehnute, ak si tam nemala nejaky zdroj amoniaku (hnijuce listy rastlin, jedlo atd). Nestaci len akvarko napustit a nechat stat tyzdne. Jedine tvoje stastie je, ze ak mas naozaj PH 6-6,5 tak ten amoniak nie je toxicky.
Ak si tam pridala bakterie, je mozne, ze je akvarko ciastocne zabehnute, ale bez otestovania tvojej akva vody su to len dohady. Ak je to mozne tak si nechaj vodu otestovat alebo si kup testy na amoniak, NO2, NO3, tekute, nie pasiky.

Nie je to teplomer, ale ohrievac. Ci moze byt ponoreny si precitaj v navode. Vacsina MUSI byt uplne ponorena.
Obrázok používateľa
newsted
 
Príspevky: 385
Založený: 04 Máj 2008 18:22 pm
Bydlisko: Irsko

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 05 Okt 2016 19:21 pm

ok nakupim co treba dakujem viete mi este poradit nejake pre mna zaciatocnika nenarocne rastlinky ? precitat si viem aj sama na google alebo inde no osobna skusenost akvaristov je pre mna viac
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 05 Okt 2016 19:28 pm

čo sa tyka ohrievacu bolo tam len toto: (Stav vody nesmie klesnúť pod značku Min.stav vody) co by aj cloveku logicky doslo no ci sa moze ponorit ci byt lezato tam nieje pisane
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod newsted » 05 Okt 2016 19:29 pm

Ak je to elite ohrievac tak ten je nic moc. Myslim, ze je preset, tzn, ze ho nedokazes nastavit = casovana bomba. Mozes ho uplne ponorit.
Filter je made in china, poznam tento typ, musis ho aspon raz za 2 mesiace skontrolovat ci je vrtulka cista. Vacsinou nasaje vlasy a vrtulka sa zastavi.
Obrázok používateľa
newsted
 
Príspevky: 385
Založený: 04 Máj 2008 18:22 pm
Bydlisko: Irsko

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 05 Okt 2016 20:51 pm

Dobre dakujem ti velmi si mi pomohol
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod newsted » 05 Okt 2016 20:55 pm

Este rastliny. Tie LED asi nebudu ziadna hitparada takze:
Anubias, Cryptocoryna, Egeria, Ceratophyllum, Vallisneria, Taxyphyllum, Vesicularia, Pistia, Microsorium...
Na rastliny su tu skusenejsi ludia.
Obrázok používateľa
newsted
 
Príspevky: 385
Založený: 04 Máj 2008 18:22 pm
Bydlisko: Irsko

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod Hora » 06 Okt 2016 09:55 am

S valisnerou ta zla skusenost?Nevadi,ale je to velmi dobra rastlina,rychla,popozeraj val.spiralis,este sagitarie napr.subulata,hygrophila corymbosa,najas,na hladinu spominane ceratophylum,cryptocoryny su dobre,ale uz k spominanym rychlorastucim,ktore stabilizuju akvarium.
A vymeny vody pri vypnutej technike z elektriny.
Kym sa nechytia rastliny nove,nedokupoval by som ziadne rybky,rozhadzes,narusis procesy,ktore vo vnutri prebiehaju.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod Jirka Scobak » 06 Okt 2016 11:44 am

Potřebuješ asi 3x víc rostlin, než máš, možná 4x. Nekupuj už anubias. Nekupuj už alternantheru.
Ale je těžké poradit, co máš koupit. Možná 5 košíčků sagittarie subulata. Ceratophyllum by ti určitě mohlo udělat dobrou službu, na druhou stranu tam máš bublifuk a asi i proud z filtru a to by se mu nelíbilo.

K alternanthre: Vyvinul jsem úsilí, nějakou dobu se mi ji povedlo držet (hnojil jsem přímo ke kořínkům), pak jsem to s hnojením jednou přehnal, začala se rozpadat a už se nesebrala. Už ji neřeším. Upřímně pochybuji, že ti přežije.
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 06 Okt 2016 11:56 am

Alternanthera sa v mojom prípade chytila najlepšie dokonca mam nove listky. Premyslam uz aj o tom kde by bolo najlepsie premiestnit filter neviem ci je na spravnom mieste pretoze ak ho dam na zadnu stranu nieje to dobre čerí mi hladinu a vytvara z piesku duny :/ a na margo piesku mam pochybnosti :( sice ho maju ryby naozaj rady (vela ich pozorujem) ale je tam strasne caato vrla bordelu z ich nahanacky
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod MajoX » 06 Okt 2016 12:09 pm

Mne sa to Tvoje akva velmi paci, ta plaz tam je zaujimava, aj to rozlozenie, z mojho pohladu by to chcelo okolo korenov ovela viac rastlin.
Myslim ze je hlavne na Tebe ktore rastliny sa Ti pacia. Vyber si z tych co Ti tu vyssie radia (na zaciatok je vzdy lepsie zacinat s jednoduchsimi, ja som si nechal poradit a som velmi rad). Nikto Ti nezaruci ze prave tej Tebou vybratej rastline sa bude darit. Skus si kupit viacero roznych, zasad si ich a uvidis ktorym sa bude darit, tie si namnoz. Ja som od Jirku dostal nejake odrezky a vobec sa im nedarilo, egeria vsetko utlacala. Tak som ich dal do druheho akvaria a uz ich ho mam doslova plne. Ale zatial to neprestrihavam, sledujem aby som videl ktorym sa bude darit najviac. Alebo spominana sagittaria - kupil som v obchode niekolko kosickov a vobec nesli.. ale kedze ja sa nerad vzdavam a ta rastlina sa mi naozaj paci, skusil som este od Ivana a ta sa brutalne rozrastla..). Drzim palce
MajoX
 
Príspevky: 250
Založený: 07 Jún 2016 10:39 am
Bydlisko: Bradáčova 2,BA

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod Jirka Scobak » 06 Okt 2016 12:37 pm

LenkaIsabel napísal:Alternanthera sa v mojom prípade chytila najlepšie dokonca mam nove listky.


Ani mě v úvodu nerostla zle.
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod hooopy » 07 Okt 2016 14:59 pm

Vitaj na akve.sk
určite si si všimla, že tu máme nejaké pravidla.
clanky/pravidla_diskusie.php

Ich dodržiavanie pomôže každému a napomáha väčšej prehľadnosti tém a zjednodušuje vyhľadávanie.

V budúcnosti Ti veľmi pomôže tento odkaz.
pouzivanie-vyhladavania-vo-fore-akva-sk-t15945.html
Snažíme sa nedupľovať témy, ktoré tu sú už miliónkrát rozoberané. Áno, treba veľa čítať, ale čím viac duplicity, tým komplikovanejšie získanie informácií pre ostatných.
Ak nenájdeš odpovede na tvoje otázky, napíš do príslušnej témy, ktorá už je vytvorená.

k tvojej teme pridam len tolko, ze mas dobry pristup. ale vhodnejsie by bolo,. keby si si vytvorila vlastnu temu v sekcii:
vase-akvaria.html

tam mozes vkladat svoje foto a riesit svoje akvarium. ak sa totiz jedna o konrektne otazky na tvoje akvarium, je fajn mat na to svoje vlakno. daj akvarku nejaky nazov, nazvy nim svoju temu a zlepsuj sa. :-)
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Nováčik a rada o skvalitnenie akva

Odoslaťod LenkaIsabel » 07 Okt 2016 15:36 pm

Hooopy ahoj dakujem za cenne rady od teba..no som tu novacik ako vies a som rada ze sa tu vobec ako tak zacinam vyznat....neviem preco by som mala svojmu akva vymyslat nejake meno :D ale ak si to zelas budem nad tym uvazovat a pokusim ist podla tvojich rad....zatial som rada ze sa mi podarilo aspon par veci spravne
LenkaIsabel
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 04 Okt 2016 17:22 pm

Ďalšia

Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.