Ela napísal:tak a mam este otazku/dilemu....moj otec ma akvarko cele roky, niekedy ako deti sme mali aj my v detskej izbe...ja si nepamatam zeby tobolo niekedy take komplikovane. ziadne zabehy akva, ziadne chemie, len akasi zelena vodicka. Dali sme premyty strk, rastliny, vodu z vodovodu, pockali sme kym sa odkali a sup tam rybky...a zili, fungovalo vsetko v pohode bez merani ph vody, bez chemie atd. Ako je toto mozne? v com je to dnes ine?
Ludia maju selektivnu pamat. Procesy zabehu akva sa nezmenili.
Ela napísal:Dobry den. Ak tu uz takato otazka bola, prosim nasmerujte ma...
Zalozili sme nove 54l akva. Dno jemny svetly piesok a na to biely strk /v octe sumi/. Rastliny 4ks zive, 4ks umele + umela dekoracia, napodobenina kamena s dierami. Filter, ktory bol v start sete, ohrievac a doplnila som bublinkovac. Piesok aj strk bol premyty, do vody po napusteni sme dali aqua safe a bio nitrivec, voda postala 2 dni, bola krasne cira. Nasledne sme tam dali ryby, samozrejme po adaptovani v sacku ponorenom vo vode akva. 10ks neonky, 4ks razborky, 4ks gupky a 10ks krevetiek na dno. Voda okyslicena, krmenie 2x denne ale nie vela aby padalo na dno, voda 25-26stupnov, svietenie 12 hodin cca. Prve dva dni vsetko ok, na treti den uhyn 4 razboriek a strata farby neoniek ostatne ryby su letargicke. Tak som ich vylovila a dala do nadoby s jednou rastlinou a odstatou vodou. Do rana zacali nenonky chytat farbu a ostatne obzili. Voda v akva krasne cista, bez zakalu, tak naozaj netusim kde je problem.

....ozaj a krevetky si tam vsetky ziju ako by sa nic nedialo...
Krm raz za 2 dni max raz za den. Viac jedla, viac rybych vykaloch, viac amoniaku (to co ti ryby zabija prve cca 2 tyzdne)
Sviet cca 8hodin, nastav si casovac.
Bakterie vo flasi z obchodu mozu fungovat a nemusia. Mali by sa drzat v chladnicke pocas vysokych teplot.
To co ti zabija ryby je amoniak, precitaj si o zabehu akva (amoniak, NO2, NO3).
Ak nemas kam dat ryby, vymienaj cca 10% vody denne (v idealnom pripade by si mala testovat akva na amoniak a podla toho sa zariadit). Pocitaj s dalsimi uhynmi, krevetky pravdepodobne nepreziju.
Filter prvy mesiac vobec necisti, nechaj ho zapnuty 24/7. Umyvaj vo vode z akva.