Ale ten efekt
Niekto vyhodí za magnetku 15€ a škriabe sklo jak blbej každý týždeň, alebo ine nakladne somariny na elektriku čo sterilizujú vodu. Ja mam na to rybku za 1€ a jak je rok dlhy tak...
Keď bude mať obmedzení priestor s obmedzenou potravou (riasa) tak nenarastie na 30cm ale max 10cm.
Tu ide skôr o účinnosť. V práci som omylom cez predĺžený víkend zabudol svetlo prepnúť na automatiku a svietilo mi do akva 63L 40W LED nonstop 5 dni (zabehávalo sa bez osadenstva), keď som prišiel do prace tak všetko bolo pokryte 1cm vrstvou zelenej riasi, zhruba som to oškriabal, na odporúčanie som kúpil tuto malinku rybku a ta mi za dva týždne vydepilovala celu nadrž. Cca za rok mi ta rybka s 4cm narástla na 5,5cm. Len kvôli nej som svietil 9h denne silným svetlom do nádrže, aby mala stále čo pod zub.
Viem že to neboli ideálne podmienky pre ňu, ale ja som ju nekupoval preto aby mala ideálne podmienky a robil jej dovolenku, ale aby mrška mala makala, aby som ja ako je rok dlhy nemusel škrabať sklo a riešiť riasu
Inak som takú istú rybku 1 kúpil do 600L akva lebo sa mi tvorila zelena riasa na skle, po dvoch čisteniach sa mi nechcelo čistiť sklo, do tyždňa od vpustenia do nádrže cela 600L nadrž vydepilovaná tak dôkladne, že tie SAE čo som tam mal od vtedy sedia na riti a čakajú kedy ich nakŕmim, lebo ta potvorka cele akva vyblýskala
Hold niekto kupuje rybky na kŕmenie a ja na prácu!
PS: ja určite nie som konvenčný akvarista, ale rastlinky mi rastu a rybky žijú