nove akva



Všetko okolo akvarijných rýb

nove akva

Odoslaťod AkvaNovice » 08 Sep 2005 15:37 pm

ahojte. precital som si uz vela knih a rad ohladom zalozenia noveho akva aj aj tieto fora som prehladal, ale mam este niekolko otazok:
mam akva 220l a mam tam filter aquaclear 300. filter mam zlozeny nasledovne: na spodu molitan a na tom aktivne uhlie. denitrifikacnu (alebo aka to tam bola popisana v navode) vlozku som tam nedal, lebo ju nemam. akva je napustene, rastlinky su osadzane a filter bezi. po mesiaci podla vsetkeho budem musiet vybrat uhlie (uz bude neucinne) a tu je moja prva otazka:
1. rad by som tam dal po tomto mesiaci uz ryby, ale miesto v tom filtry by som rad doplnil molitanom (na povodny, by som dal namiesto uhlia este jeden molitan). je to mozne? neznicim tym funkcnost fitra z hladiska bakterii? je mozne tam bez obav nasadit potom ryby?
2. dal som tam strk a este by som chcel nejaky dodatocne pridat. je to mozne, z ohladom na vyssie uvedene otazky v bode 1 ? (teda ci tam potom mozem kludne nasadit ryby)
3. niektory radia pocas tohoto zabehovacieho mesiaca normalne krmit iny nie, ako je to teda?
dakujem
AkvaNovice
 
Príspevky: 3
Založený: 08 Sep 2005 15:14 pm

Reklama

Re: nove akva

Odoslaťod hurri » 08 Sep 2005 20:43 pm

ohladne postupu pri zakladani noveho akva je ozaj toho dost popisane. a v podstate co odbornik, to iny postup. kazdopadne co je iste k ziadanej rovnovahe sa da dopracovat viacerymi sposobmi. pridanim dalsieho molitanu by si nic nemal pokazit. zalezi aky mas prietok vo filtri a ako dostatocne je voda okyslicena. mozes ale tiez pouzit dva molitany roznej hustoty alebo pouzit rovnaky ale objemovo mensi alebo namiesto molitanu filtracnu vatu. pekny biofilter podomacky vyrobeny najdes tu http://www.aquaworld.szm.sk/filter/filter.htm ber to len ako nazornu ukazku. pri vacsich objemoch filtracnej naplne je vhodne vodu dodatocne vo filtri prevzdusnovat cim sa podstatne zvysi ucinnost filtra, avsak treba mat na pamati, ze velkost filtracnej hmoty zavysi od prietoku vody vo filtri a ta zase priamo zavisi od velkosto akvaria. da sa kombinovat vela veci ale zase sa to nemusi prehanat. Keby sa ti rychlo zanasal pouzi predfilter. Ryby mozes kludne nasadit. Aj keby to bol uplne novy molitan tak by sa nic hrozne nestalo, nejaky cas by filter fungoval len ako mechanicky az do jeho osadenia spravnymi bakteriami. Strk neni problem, kazdopadne pokial pouzijes iny strk ako uz mas tak si zisti jeho zlozenie a tiez pokial si si neni isty jeho povodom tak ho kludne prevar vo vode a preplachni vodou z akvarka (ale nic sa nestane ked aj vodou z vodovodu). Ryby je najlepsie dat az po zabehnuti avsak ked das skorej tiez sa myslim nic hrozne nestane. V podstate aj ryby ti pomozu v konecnom dosledku rychlejsie nastartovat rovnovazne procesy. Ked ich uz nasadis, tak by som ich krmil normalne s tym, ze obcasna jednodnova hladovka im neublizi ale skor pomoze byt fit.
hurri
 
Príspevky: 29
Založený: 11 Aug 2005 22:20 pm
Bydlisko: Bratislava/Nitra

Re: nove akva

Odoslaťod AkvaNovice » 16 Sep 2005 10:02 am

hm. dakujem za odpoved. tych postupov je naozaj vela, ja si len doplnam informacie. este ma zaujima ta vec ohladom toho krmenia/nekrmenia, ked tam nie su ryby. inak dal som tam rastlinky, ale niektore listy mi zhnedli. co im moze vadit? dakujem
AkvaNovice
 
Príspevky: 3
Založený: 08 Sep 2005 15:14 pm

Re: nove akva

Odoslaťod emkac » 16 Sep 2005 16:36 pm

Chybajuce prvky najdes napr. tu:
http://sweb.cz/maniakva/prvky.htm


emkac
emkac
 
Príspevky: 212
Obrázky: 26
Založený: 11 Jan 2005 13:43 pm

Re: nove akva

Odoslaťod jojkoba » 16 Sep 2005 22:59 pm

AkvaNovice napísal:hm. dakujem za odpoved. tych postupov je naozaj vela, ja si len doplnam informacie. este ma zaujima ta vec ohladom toho krmenia/nekrmenia, ked tam nie su ryby. inak dal som tam rastlinky, ale niektore listy mi zhnedli. co im moze vadit? dakujem


Podla toho ake su to rastliny a odkial su, po vysadeni zvyknu na niektorych rastlinach zhnednut a odumriet povodne listy ak boli pestovane emerzne (echinodurusy, kryptokoryny...), ale nasledne by sa mali objavit nove listy a malo by to byt o.k.
Obrázok používateľa
jojkoba
 
Príspevky: 16
Obrázky: 8
Založený: 15 Aug 2005 19:23 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: nove akva

Odoslaťod AkvaNovice » 20 Sep 2005 09:15 am

dakujem. asi boli pestovane emerzne, uz sa prebrali. stale mi ale nikto neodpovedal ohladom toho krmenia. takze pokial ho zabieham a nies u tam ryby, krmit alebo nekrmit? to je otazka :) :o dakujem
AkvaNovice
 
Príspevky: 3
Založený: 08 Sep 2005 15:14 pm

Re: nove akva

Odoslaťod Miloš » 20 Sep 2005 10:59 am

Krmis kvoli rybam takze kym tam niesu ryby nekrm zbytocne by sa ti tam hromadili "jedy"
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: nove akva

Odoslaťod xDodox » 20 Sep 2005 11:02 am

AkvaNovice napísal:...takze pokial ho zabieham a nies u tam ryby, krmit alebo nekrmit?...

Jednoznačne nekŕmiť (veď nemáš čo kŕmiť).
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: nove akva

Odoslaťod jojkoba » 20 Sep 2005 16:52 pm

Tiez sa priklanam k nazoru -nekrmit- ak je to mozne, radsej pridat cast vody z ineho zabehnuteho akva, alebo jednu cast filtra (zo zivou kulturou bakterii) a myslim si ze tie netreba zvlast prikrmovat ak nemas zrovna vodu z reverznej osmozy :D a totalne sterilne akva. Aspon ja to tak robim. Okrem toho sa aj predavaju biogicke kulury na rozbeh akva a filtrovania.
Obrázok používateľa
jojkoba
 
Príspevky: 16
Obrázky: 8
Založený: 15 Aug 2005 19:23 pm
Bydlisko: Bratislava


Naspäť na Akvarijné ryby

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.