Ahojte, zas sa hlasim po nejakom case. a mam par otazok.
myslim ze akvariu ako takemu sa dari. i ked su nejake straty. vcera som dosadil dalsie 3 rastliny. zo vsetkych asi 10 mi vykapala len jedna. ostatne riadne rastu, hlavke ta najkrajsia vzadu napravo uz je 2x dlhsia.
jeden prisavnik co ostal(prezil krupičku) je uz vacsi a vyzera zdravo. inak nevedel som ze prisavnik meni farbu podla prostredia.
sekavce prezili vsetko, avsak jeden zo siedmych vnoci vyskocil z akvaria. takze ich je 6.
mam jeden parik black molly, a ktomu 6 gupiek. gupky mi dve umrely.cize mam 4
na ten slaby filter som nejak dal velky molitan (ten zeleny) a funguje tam uz dlhsie, len jeho vykon 250L za hodinu bolo proste malo na cistenie vody. tak som kupil Tetra FilterJet 900 ... no ale zas som urobil kravinu, lebo v popise bolo "nastavitelna regulacia prudu vody" no a ja som to pochopil ze sa da pridat na nom vykon aky silny prud ma ist, a ono sa to neda ako na tom slabom co mam, a da sa len natacat lopatka. no a je to tam ako v divokej riake

ale ked nastavim vypust o sklo tak je to v pohode..
no a otazky mam dve :
co sa tyka tych gupiek, dva samce co mi umreli.. myslim ze boli nejake retardovanie a netyka sa to kvality vody alebo akvaria. jeden hned od zaciatku plaval aj hodinu na mieste. normalne som ho mohol prstom pohladkat. siel sa nazrat pri krmeni poplaval aj inde, a potom sa vratil presne na to iste miesto a zas plaval na mieste aj 2 hodiny bez zmeny. vsimol som si to hned po polhodine ako som ich pustil do akva. po tyzdeni umrel. ako umrel, zacal to robit druhy samec, len na inom mieste.. nemyslim si ze to je choroba ako taka, to by ich pomrelo naraz viac. proste ich spravanie bolo hned od kupy divne...
druha otazka je: ten novy silny filter som zapojil do akva, a nehal ho bezat. pridal som nitrivec. a teraz tam bezi aj zabehnuty aj novy filter... po ako case mozem vybrat ten stary filter ? aby uz novy plnil svoj ucel a bol zabehnuty? pripadne ako to spravit ?
samotnu spongiu nechcem menit lebo ta zelena je prilis velka, ta cierna na tom novom mi velkostou vyhovuje a nesvieti to tak v akvarku. ... dakujem za odpoved.