Po rychlom "prelistovani" elektronickej verzie som sa rozhodol cely subor vytlacit a uzit si citanie v papierovej podobe.
Casopis ma prijemne prekvapil tematickou vyvazenostou, odbornym a zaroven takym "obycajnym ludskym pristupom" autorov, mnozstvom obrazkov a nulovym zastupenim reklamy a samozrejme cenou

. Drobne gramaticke chybicky sa daju v pohode prehliadnut, dufam, ze bojovnici za spravne pouzivanie nasho jazyka ich tiez dokazu ospravedlnit.
V buducich recenziach literatury by som privital viac detailov o knihe (ISBN, jazyk(y), pocet stran, aktualna dostupnost, cena, moznost zapozicat od clenov klubu, celkove hodnotenie typu n bodov z 10,...).
Vystavu v Hrabusiciach som si bol pozriet, neskor som bol prekvapeny, ze na akva.sk som nevidel ziadnu reportaz, preto ma clanok o nej potesil. Este by som sa rad dozvedel viac o pozadi takychto akcii - ako sa transportuju ryby na vystavu (vsetko v jednom, ci kazdy kus zvlast), ako sa zabezpecuje voda, vzduchovanie, filtracia, krmenie, co sa deje z rybkami po ukonceni vystavy (idu naspat domov alebo si ich zoberie nejaka akvaristika),....
Kedze podla kategorizacie pouzitej na tomto portali patrim medzi tzv. "krmicov ryb", dlhy latinsky zoznam panciernickov a este dlhsi zivorodiek su uz nad moje sucasne potreby, ucite sa ale medzi nami najdu taki, ktori ich vedia ocenit.
V clanku o aquascapingu by som potreboval viac o praktickom uplatneni pravidla zlateho rezu pri zariadovani akvaria - napr. nejake to akvarium pred a po..., nadobudol som pocit, ze ten zlaty rez ma celkom dolezity vyznam.
Clanok a obrazky o plavajucich rastlinach su vyborne, pri siniciach sme doma diskutovali, ci teda patria medzi rastliny alebo bakterie, bezstavovce su takisto dobre napisane a zdokumentovane obrazkami, v reportazi z Biotopu mi chybali fotografie ryb oznacenych ako "raritky", inak OK.
V dalsich cislach by u mna zabodovali napr. recenzie techniky, nahliadnutie do sukromia zakladatelov klubu - kolko, kde a ake maju akvaria, rastliny, ako zabezpecuju krmenie/krmivo (kde ma Skala doma vsetky tie musky a cerviky), ako vnimaju tuto zalubu ich najblizsi,.... - hlavne obrazky, obrazky, obrazky...
Co mne osobne nebude chybat su: morska akvaristika, clanky o teraristike, reklamy.
Vyhodou elektronickej pdf verzie je okrem moznosti zoomovania a detailneho prezerania obrazkov aj napr. moznost priamo kliknut a otvorit odkazy na Internet.
Zial nie vsetky odkazy su napisane tak, aby sa tymto sposobom dali v mojej verzi Acrobat Readera otvorit - napr. akvabb.fodor.sk/exibit.htm alebo thereef.info bez "www" na zaciatku neboli brane ako linky na web.
Celkovy dojem je ale naozaj vyborny, pripajam sa ku gratulaciam od ostatnych a nech vam to naozaj dlho vydrzi.
P.S. Na zaver predsa jeden vaznejsi nedostatok - dalsie cislo bude az za 2 mesiace