Nymphoides aquatica (Banana plant)



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Nymphoides aquatica (Banana plant)

Odoslaťod krto » 03 Okt 2011 13:36 pm

Obrázok

Po tejto tvarovo zaujímavej rastlinke som poškuľoval na ebay už dlhšie, no nakoniec som ju za sympatickú cenu získal na burze až včera :pivo: .

Na zahraničných web stránkach som sa dočítal, že pochádza z plytkých tropických amerických vôd, "banány" =hľuzy sú zásobárňou živín pre rastliny. Hľuzy by sa nemali sadiť úplne celé do substrátu - stratí svoj netradičný vzhľad a korienky vyháňa len z končekov hľúz, vyhovuje jej mierne výživný substrát. Pri slabšom osvetlení je farba listov zelená a listy sú krátke tak do 10-15cm, pri silnejšom osvetlení sa listy vytiahnu až na hladinu (aj 50cm), a dostanú ružovo-oranžovú farbu (popis http://www.ebay.com/itm/BANANA-PLANT-li ... 3a62c153a2 ). Kvitne bielym kvetom. Čím silnejšie je osvetlenie, tým rýchlejšie rastlina rastie. Rast možno teda obmedzovať len svetlom - nadkrytím priestoru nad rastlinou (Lemna, Salvinia, Pistia, prípadne v tieni väčších rastlín) alebo zatienením časti trubice. Spôsoby rozmnožovania: Listy, ktoré dosiahli hladinu sa odstihnú s dĺžkou stonky cca 10cm, a nechajú sa volne plávať. Za niekoľko týždňov sa vytvoria na odstrihnutej časti stonky korienky. List sa rovno môže zasadiť. Druhou možnosťou je, ak je voda v AQ-riu plná živín a FE, tak sa priamo na spodnej strane listu vytvoria korienky. Takéto mladé rastlinky po dobu cca 3 mesiacov určite nepustia listy na hladinu. http://aqualandpetsplus.com/Plant,%20Banana.htm

Nakoľko som túto rastlinu už videl v akváriách aj u nás, bol by som rád, keby ste sa podelili o svoje skúsenosti (substrát, svetlo, hnojenie, adaptibilita, problémy,...) s ňou (palo 9167 a iní).
Obrázok používateľa
krto
 
Príspevky: 316
Obrázky: 60
Založený: 30 Okt 2006 12:15 pm
Bydlisko: Žilina

Reklama

Re: Nymphoides aquatica (Banana plant)

Odoslaťod dedojozef » 03 Okt 2011 13:49 pm

Jeden z mála vzorových príspevkov. :)
Bezchybný názov, super fotka + popis.
Za pár minút som sa niečo naučil bez toho, aby som prekladal schomolený názov alebo vyhľadával foto na iných vyspelejších stránkach.
Srdečná vďaka.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Nymphoides aquatica (Banana plant)

Odoslaťod Milan666 » 03 Okt 2011 13:56 pm

Chválim aj ja, toto dvíha úroveň, app. zaujímavá rastlinka.
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7983
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.