Veľmi ma zaujali paludária a pomaly ale isto sa rozhodujem, že by som doma skúsil jedno prevádzkovať. Prelúskal som sa celou témou užívateľa Caiman, v ktorej vlastne bolo niekoľko paludárii, avšak sú isté otázky, ktoré mám nezodpovedané. Budem rád ak ktokoľvek svojou troškou vedomostí poradí a pomôže a zároveň túto tému hneď aj vytváram pod sekciou Vaše akváriá, i keď sa nikdy nemusí zrealizovať z rôznych dôvodov (manželka, už dve existujúce akváriá, apod. )
Môj plán je takýto: (spíšem v bodoch pre lepšiu orientáciu)
1. Výzorovo by sa to malo podobať na čosi takéto https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/ ... udarium-30 akurát zrejme dĺžka by mohla byť aj 40, už som kontaktoval asi dvoch ľudí z webu, ktorý vyrábajú akva
2. Nezodpovedanou otázkou je pre mňa aj to ako si poradiť s rastom rastlín, ktoré budú von, teda technické riešenie ako hnať vodu z mokrej časti hore a aby sa pomaly liala po tej „suchej“ časti zhora dole – uvažujem nad čerpadlom (s biomolitanom vo vode, skryte vzadu a nejakou hadičkou, ktorá poza to všetko, prípadne poza pozadie smeruje hore a pomaly robí kolobeh vody – ale som technicky drevo: učím humanitné predmety, takže totálne drevo
Rosiace zariadenia apod asi neprichadzaju kvoli vysokej cene do uvahy, jedine cosi lacne co by nejakym sposobom cerpalo vodu zo spodu hore
Zároveň je mojím snom to, aby ten kolobeh vody nebolo až tak príliš počuť, t.j. nechcem tam vodopád a kvapkanie každú polsekundu...to nie
Na druhej strane sa pýtam sám seba, či ten kolobeh je nutný, či to vôbec riešiť, teda či nevymyslieť ako by si rastliny vonku dokázali zabezpečiť prístup k vode – nestačí aby vo vode mali korienky a bude všetko OK?
3. Výsledný efekt a layout by mohol vyzerať ako niečo, čo robí Sasha Hoyer: http://www.pictame.com/media/1718732319 ... 3022280686 alebo toto http://www.pictame.com/media/1716999243 ... 3022280686 (viem, môžem snívať, ale odhodlanie mi nechýba) k tomu druhému obrázku som mu písal aj na instagrame ohľadom toho podložia, či to vyskladal kameňmi alebo ako, zaujíma ma, čo je pod tým „bonsajom“
Zrejme by som použil aj nejaký koreň samorast, ktorý by plynule vychádzal z vody a mal na sebe priviazané rastliny, opieral by sa samozrejme pekne o tie skaly (ešte netuším aké, či lávové kamene, alebo nejaká bridlica, ako používal užívateľ Caiman)
4. V „mokrej akva časti“ plánujem ako substrát použiť piesok, ale netuším, či je to dobrý nápad...nikdy som piesok nemal, nemám skúsenosti. Alebo radšej substrát, prípadne len štrk s maličkou frakciou...
5. Rastliny – akva spodná časť by nerobila problém – spravil by som to, čo tu radíme každý deň každému – niekoľko rýchlorastúcich na začiatok – zábeh apod. Horšie to je so suchou časťou, ktorá by bola hore - popravde už sám neviem, čo možno pestovať emerzne a čo nie....rád by som tam mal nejaké akva rastliny...kľudne anubias, bucephalandra – ževraj sa dajú....prípadne iné, čo sú na tých obrázkoch, niečo čo sa bude pekne ťahať. Dokonca prijímam návrhy aj čo sa týka izbových rastlín - ak tam teda môžu ísť, bonsaje zrejme nepripadajú v úvahu kvôli tomu, že to zrejme bude vlhké....
6. Živočíchy – len rybky v spodnej časti – vybrať nebude problém
AKÉKOĽVEK nápady/návrhy mi veľmi pomôžu.
Chcem to poriadne naplánovať – aj keby to malo trvať mesiace...